Ballina / Kulturë / Zbulohet misteri më i madh arkeologjik i Mesdheut

Zbulohet misteri më i madh arkeologjik i Mesdheut

Një ekip arkeologësh zviceranë dhe holandezë, të cilët kanë deshifruar mbishkrim mbi një pllakë guri 3200 vjeçare, mendohet se kanë zgjidhur një nga misteret më të mëdha arkeologjike të Mesdheut.

Mbishkrimi, i gjatë 29 metra, i gjetur në vitin 1878 në territorin e Turqisë së sotme, ka mbishkrimin më të gjatë në botë.

Është një mbishkrim në gjuhën lúviane, i cili u dha shkencëtarëve një pasqyrë në kauzën e rrëzimit të qytetërimeve të fuqishme dhe të përparuara të ditëve të sotme. Është përmendur një invazion i flotës së Mbretërisë së Bashkuar nga Azia e Vogël, e cila ishte zhvilluar në qytetet e bregut lindor të Mesdheut.

Hulumtuesit besojnë se mbishkrimi ishte nga 1190 para epokës së re dhe se ishte autorizuar nga Kupanta-Kurunta, Mbreti i Shtetit të Paqes.

Në aleancë me shtetet e tjera anatoliane, ai pushtoi shtetet e vjetra egjiptiane dhe shtetet e tjera në zonën e Mesdheut, gjatë dhe në fund të Epokës së Bronzit.

Shkencëtarët më parë supozonet se pushtuesit ishin ata që kontribuuan në rënien e qytetërimeve dominuese në periudhën, por identiteti i uzurpatorëve nuk u zbulua.

Anketa do të publikohet në numrin e dhjetorit në magazinën “Proceedings og the Dutch Archaeological and Historical Society”.

@Fluidi

Provo po ashtu

Foto e rrallë e ngritjes së flamurit në Shkodër më 1913

Një foto e rrallë është publikuar sot nga ngritja e flamurit shqiptar në Shkodër në …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.