Ballina / Kulturë / Zbulohet ditari i Ajnshtajnit
letra e ajnshtajnit

Zbulohet ditari i Ajnshtajnit

Ditari privat i udhëtimeve te Albert Ajnshtajn, i botuar tani vonë zbulon ato që po cilësohen si pikëpamjet raciste dhe ksenofobe të shkencëtarit brilant.

I shkruar ne mes të tetorit 1922 dhe marsit 1923, ditari përcjell përvojën e fizikantit gjenial në Azi dhe në Lindjen e Mesme. Mes atyre faqeve, Ajnshtajni bën plot përgjithësime negative, për shembull kinezët i quan te zellshëm, por të trashë, të topitur e të pistë. Për banoret e Kolombos në Sri Lanka thotë: “Jetojnë mes pisllëkut e kutërbimit, bëjnë shumë pak dhe kanë nevojë për shumë pak. Në thelb, ditari është i mbushur me mendime personale dhe njohuri private. Edhe pse dikujt mund t’i duken thjesht si pikëpamje realiste dhe pa doreza, në kontekstin e shekullit 21 ato mund edhe ta dëmtojnë reputacionin e një njeriu që respektohet pothuajse po aq sa humanitar si shkencëtar.

Por të tilla pohime u shkruan përpara se Ajnshtajni ta shihte se çfarë shkakton racizmi në Amerikë dhe Gjermani, vendi prej të cilit u largua. Ai vetë më vonë do të kthehej në një mbrojtës të flaktë të të drejtave civile në Amerikë, duke e quajtur racizmin “një sëmundje e njerëzve të bardhë”.

Kjo është hera e parë që ditari i përbërë nga disa pjesë, botohet në anglisht si volum i plotë. Ajnshtajni pat udhëtuar atëherë nga Spanja në Lindjen e Mesme, Sri Lanka, Kinë e Japoni.

Top Channel

@Fluidi

Provo po ashtu

akil koci

Akil Kocit i ndahet Çmimi Kombëtar për Veprimtari Jetësore “Niketë Dardani”

Në një ceremoni të organizuar në kabinetin e Ministrit të Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Kujtim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.