Afrika

Zbulohet arsyeja pse njerëzit e braktisën Afrikën 60 mijë vjet më parë

Ne e dimë se njerëzit filluan të migrojnë nga Afrika para rreth 60 mijë vjetësh, por arsyeja e saktë e kësaj ka qenë e panjohur deri në ditët e sotme

Studimi i ri i Universitetit Arizona ka zbuluar se shkaqet e këtij migrimi kanë qenë ndryshimet klimatike.

Studimet e mëhershme kanë zbuluar se njerëzit erdhën në Evropë para 40,000-70,000 vjetësh, në kohën kur Afrika Veriore ka pasur kushte të mira për jetesë. Por, duket se nuk ka qenë kështu.

Duke marrë mostrat e sedimenteve, ekipi ka gjetur se Afrika ishte në atë kohë nën një transformim të madh. “Sahara e gjelbër” kishte nisur të thahej dhe njerëzit nisën të largoheshin nga ajo pjesë, duke kërkuar vende tjera më të përshtatshme për jetesë.

“Të dhënat tona tregojnë se migrimet erdhën pas ndryshime të mëdha në ambient. Ndoshta, njerëzit u larguan pasi ambienti ishte duke u përkeqësuar”, shpjegon Jessica Tierney, profesoreshë pranë Universitetit të Arizonës.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.