fbpx
truri-21

Zbulohet algoritmi që shpjegon inteligjencën

Po sikur një algoritëm i thjeshtë të programojë inteligjencën artificiale të së nesërmes që të mendojë si njerëzit?

Sipas një studimi të publikuar në revistën Frotiers në Systems Neuroscience, ajo mund të jetë aq e lehtë – ose e vështirë. A jeni një person që e shihni gotën gjysmë bosh apo gjysmë plot?

Hulumtuesit e teorisë kanë paraqitur prova eksperimentale për Teorinë e Lidhjes – teoria që të gjitha proceset e trurit janë të ndërlidhura – që një logjikë e thjeshtë matematikore nënvizon llogaritjen e trurit”. Ta themi thjesht, një algoritmi mund të tregojë se si përpunon truri informacionin.

Studimi përshkruan grupet e neuroneve të ngjashme që formojnë skedarë të shumëfishta që trajtojnë idetë themelore ose informacionin. Këto grupime formojnë atë që studiuesit e quajnë “motive të lidhjes funksionale” (FCM), të cilat janë përgjegjëse për çdo kombinim të mundshëm të ideve, raporton TechSot.Al.

Për të testuar teorinë, ekipi analizoi dhe dokumentoi si punonte algoritmi në shtatë rajone të veçanta të trurit. Çdo rajon trajton përgjigjet paraprake si frika, apo të ushqyerit, në minjtë laboratorik. Studiuesit pastaj paraqitën në grafik numrin e grupimeve, duke ofruar një nga katër kombinime të ndryshme të ushqimit – biskota, ‘pellets’, qumësht, ose oriz – dhe dëgjuan reagimin e trurit. Në përgjithësi, ata gjetën 15 kombinime unike të përgjigjeve, që të gjitha të cilat duket të jenë të parakomanduara në tru. Pas prezantimit të ushqimit për brejtësit, përgjigjet ndodhën natyrshëm dhe u zhdukën pasi stimuli ishte zhdukur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.