Ballina / Shkencë / Zbulohen edhe 12 hëna që sillen rreth Jupiterit
jupiteri

Zbulohen edhe 12 hëna që sillen rreth Jupiterit

Astronomët kanë zbuluar 12 hëna të reja që sillen rreth Jupiterit. Një nga 12 hënat e zbuluara po e rrethon planetin në një orbitë vetëvrasëse, e cila në mënyrë të pashmangshme do të çojë në shkatërrimin e saj të dhunshëm, thonë astronomët.

Hulumtuesit në SHBA u penguan nga hënat e reja duke gjuajtur për një planet të nëntë misterioz që supozohet të rri larg përtej orbitës së Neptunit, planetit më të largët në sistemin diellor.

Ekipi në një shikim të shpejtë e pa hënën në mars të vitit të kaluar, nga mbikëqyrësi Amerikan Cerro Tololo në Kili, por kishte nevojë për më shumë se një vit për të konfirmuar se trupat ishin mbyllur në orbitë rreth gjigantit të gazit.

“Ishte një proces i gjatë,” tha Scott Sheppard, i cili udhëhoqi përpjekjet në Institutin Carnegie për Shkencën në Uashington DC.

Nëntë nga hënat e reja i përkasin një grupi të jashtëm që tërhiqen në orbitën e Jupiterit, që do të thotë se ato udhëtojnë në drejtim të kundërt me rrotullimin e planetit. Ato mendohet të jenë mbetjet e trupave më të mëdhenj që u ndanë në aksidente me asteroidet, kometat dhe hënat e tjera. Secila prej tyre merr rreth dy vjet për të rrethuar planetin.

Dy hëna janë në një grup që rrethojnë shumë më afër planetit në orbita të progresit që udhëtojnë në të njëjtin drejtim rreth Jupiterit. Më shumë gjasa për të qenë pjesë e një hëne një herë më të madhe që u shkatërrua në orbitë, ato marrin gati një vit për të përfunduar një xhiro rreth Jupiterit. Ndërsa drejtimi që hënat lëvizin rreth planetit varet nga mënyra se si u kapën së pari nga fusha gravitacionale e Jupiterit.

Astronomët e përshkruajnë hënën e dymbëdhjetë të re Joviane si një “top i rastësishëm”. Më pak se një kilometër i gjerë, trupi i vogël e rrethon Jupiterin në një orbitë të progresit, por në një distancë që do të thotë se kalon shtegun e hënave të tjera që po sulmojnë.

Shkencëtarët e kanë quajtur hënën e re, Valetudo, pasi mbesa e mbretit romak, Jupiterit, ishte perëndeshë e shëndetit dhe higjienës.

Por duke pasur parasysh dhunën e afërt, mund të jetë më shumë se rastësi që “Vale Tudo”, që përkthehet nga Portugalishtja si “çdo gjë shkon”, është një formë e hershme e arteve marciale të përziera me kontakt të plotë, shkruan TheGuardian.

“Vale Tudo është si ngarje poshtë autostradës në anën e gabuar të rrugës. Është duke ecur përpara, ndërsa të gjitha objektet e tjera në një distancë të ngjashme nga Jupiteri po lëvizin prapa. Kështu ka gjasë për përplasje me kokë”, tha Sheppard.

Sheppard, raporti i të cilit shfaqet në Unazën Ndërkombëtare Astronomike të Qarkullimit Elektronik të Minor Planet, dyshon se Valetudo është mbetja përfundimtare e një hëne një herë më të madhe që ka qenë në tokë dhe është hedhur në pluhur nga përplasjet në të kaluarën.

“Përplasjet nuk ndodhin aq shpesh, çdo miliard vjet apo më shumë. Nëse ndonjë do të ndodhte, ne do të mund ta dallonim atë nga Toka, por nuk ka gjasa të ndodhë në çdo kohë”, tha Sheppard.

jupiteri henat

@Fluidi

Provo po ashtu

meteori

Meteori i rënë në Tokë ka ardhur nga një sistem tjetër diellor

Njerëzimit mund t`i duhen qindra, ne mos mijëra vjet për të zhvilluar kapacitetin e eksplorimit …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.