Vrasja e Festim Latos: Për politikë apo për para?

Pas lajmit për vrasjen e Festim Latos, presidentit të vetëshpallur të Çamërisë, mediat holandeze shkruajnë se njeriu i lindur në Shqipëri ishte pas një “ushtrie” kreditorësh.

“Sipas njerëzve në zonën e tij, Lato kishte borxhe me kompani dhe individë privatë që vinin në miliona euro.
“Ai solli shumë para në të holla përtej kurit me Shqipërinë”, thotë diplomati Jeroen Zandberg.

Zandberg, i tronditur nga vdekja e Latos, shton: “Ishte një njeri simpatik dhe i qetë në bisedë. Ai ka bërë biznes me sipërmarrësit të cilët nuk paguajnë TVSH. Si rezultat, ai bëri një numër marrëveshjesh të fshehura.”

Kompanitë dhe qeveritë e mëdha, ndër të tjera, thuhet se i huazuan atij shuma të mëdha parash dhe kurrë nuk e panë atë përsëri.

Lato thuhet se u deklarua personalisht i falimentuar nga gjykata në Zutphen në prill”, citon Gazeta Tema mediat holandeze.
Festim Lato prej jetonte në Holandë prej 25 vitesh. Ai njihej si biznesmen, por edhe si një ndër aktivistët më në zë për çështjen çame. Vitet e fundit, Lato ka qëndruar në një shtëpi të largët në Aerden, në Beesel. Në ndërtesën ku ai jetonte, valëviteshin krahas amurit të Holandës edhe amuri i Shqipërisë.

I lindur në Vlorë, Lato, ishte zhvendosur në Holandë, ndërsa Republikën e Çamërisë, e shpalli më 30 tetor të vitit 2016. Ai madje kishte premtuar në vitin 2017 se shumë shpejt do të prodhoheshin edhe 500 pasaportat e para të Çamërisë.

“Në një kohë të shkurtër, sipas informacioneve që unë kam nga burime të ndryshme, di që kufijtë do të ndryshojnë, por në favor të shqiptarëve. Asnjë pëllëmbë tokë shqiptare nuk do të kalojnë në dorë të grekëve, maqedonasve apo malazezëve. Të gjitha këto troje do të mblidhen dhe do të bashkohen në një qendër, në atë që quhet Shqipëria Natyrale”, do të shprehej Festim Lato pak vite më parë.

Në mediat greke është përfolur gjatë për Festim Lato duke e cilësuar atë si një person të rrezikshëm për Greqinë pasi ky individ ka kërcënuar shtetin grek se do t’i shpërbëjë pasi nuk ia u fal atë që Greqia i ka bërë popullsisë came, ndërsa shteti grek është në gjyq të hapur me Festim Lato në Gjykatën e Hagës për Krime Kundër Njerëzimit.

Në politikën greke, Festim Lato njihet si nje kripto hebre, i cili është i lidhur ngushtë me Zionistët. Ndërsa politika shqiptare ka mbajtur thuajse qëndrim pasiv kundrejt Festim Latos Gjithashtu, në vitin 2005 kishte shpallur edhe Ushtrinë Çlirimtare të Çamërisë, e cila në qytetin e Janinës, asokohe i kishte shpërndarë disa etushka për çlirimin e Çamërisë nga Greqia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!