bitcoin-theft

Vetëm sivjet 1.1 miliard kryptomonedha të vjedhura

Sipas kompanisë kibernetike të sigurisë Carbon Black, 1,1 miliardë dollarë në vlerë kripotmonedhash janë vjedhur në gjysmën e parë të vitit 2018, dhe është relativisht e lehtë për të bërë. “Është e çuditshme se sa e lehtë është, pa ndonjë aftësi teknologjike, të kryen krime kibernetike si ransomware,” thotë përfaqësuesi i sigurisë në Carbon Black, Rick McElroy.

Malware e nevojshme, që herë pas here vjen me shërbimin e klientit, kushton mesatarisht 224 dollarë dhe mund të jetë aq i lirë sa 1,04 dollarë në “rrjetin e errët” se ndryshe tregun e zi të webit duke krijuar një treg me vlerë 6.7 milionë dollarë

Kriminelët përdorin atë që njihet si rrjeti i errët për të lehtësuar vjedhjen në shkallë të gjerë të kriptomonedhave. Tani ka rreth 12,000 tregje dhe 34,000 oferta në lidhje me kriptovjedhjet për hakerët që mund të zgjedhin, tha kompania në një studim të publikuar të enjten.

Rrjeti i errët është pjesë e World Wide Web, e disponueshëm vetëm përmes një softueri të veçantë. Kjo lejon përdoruesit të mbeten anonim dhe kryesisht të pakontrollueshëm.

“Ju vetëm duhet të jeni në gjendje të hyni dhe të blini diçka – ju mund të telefononi shërbimin e klientit dhe ata do t’ju japin këshilla,” tha McElroy.

Vjedhjet mund të vijnë nga kartele të organizuara ose grupe kriminale që kryejnë shkëmbime për kompani. Por shpesh është aq e thjeshtë sa një inxhinier i trajnuar, por i papunë, që kërkon të bëjë para shtesë.

“Ju keni vende ku mësohet kodimi, por nuk ka punë”, tha McElroy. “Mund të jenë vetëm dy njerëz në Rumani që duhet të paguajnë qiranë.”

Ndërsa çmimi i bitcoin u ngrit më shumë se 1300 për qind vitin e kaluar, blerësit e rinj përmbytën tregun. Ndryshe nga bankat, kriptomonedha zakonisht nuk mbrohet ose sigurohet nga një palë e tretë, gjë të cilën investitorët që e kanë për herë të parë nuk mund të dinë.

“Zakonisht ne mbështetemi në banka, mjetet janë atje, por investitorët duhet të dinë se si ta bëjnë këtë,” tha McElroy. “Shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm për këtë lëvizje të re, ata po përdorin kuletat cloud dhe nuk sigurojnë paratë e tyre”.

Shkëmbimet ishin objektivi më i përdorur për kriminelët kibernetikë, që përbëjnë 27 për qind të sulmeve këtë vit.

Mt.Gox me bazë në Tokio, shkëmbimi më i madh i bitcoinëve në atë kohë, ishte sulmi i parë i profilit të lartë në historinë e kriptomonedhës. Ai deklaroi falimentim në vitin 2014 dhe tha se humbi 750,000 nga përdoruesit e bitcoins dhe 100,000 nga vetë shkëmbimi. Këtë janar, hakerët vodhën $ 530 milion vlerë në kriptomonedha më pak të njohura të quajtur NEM nga Coincheck. Në dhjetor, një shkëmbim kriptomonedhash i Koresë së Jugut, i quajtur Youbit, humbi 17 për qind të aseteve të saj digjitale dhe gjithashtu Yapian më vonë shpalli falimentin.

Bizneset ishin grupi i dytë më i prekshëm, duke përbërë 21 për qind të atyre që u sulmuan. Në shumë raste, kriminelët sulmojnë sistemin e brendshëm të këtyre kompanive dhe kërkojnë cryptomonedha si shpërblim. Carbon Black tha se nuk mund të siguronte emra të kompanive, sepse disa nga incidentet nuk ishin publike. Në kompanitë amerikane nuk është e thënë të raportojnë një incident ransomware sepse nuk përfshin humbjen e të dhënave personale.

Hakerët shpesh kërkojnë pagesë në kriptomonedha por bitcoin nuk duket të jetë zgjedhja më e mirë. Ajo përbën vetëm rreth 10 për qind të kripto-monedhave në shënjestër, ndërkohë që eterioni përbën 11%.

Kriminelët duket se preferojnë monero. Kripto-valuta më e vogël e përdorur në 44 për qind të të gjitha sulmeve për shkak të privatësisë së saj dhe vështirësisë për të gjetur në krahasim me bitcoin, tha Carbon Black. Gjithashtu ka tarifa transaksioni relativisht të ulëta.

Shtetet e Bashkuara ishin vendi më i prekshëm, me 24 sulme të lidhura me kriptomonedhat. Kina pasonte me 10, dhe Anglia në vendin e tretë me 8%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.