Vërejtje serioze për ata që jetojnë në bregdet: Duhet të ikni!

Ndryshimet e Grenlandës ndikojnë në të gjithë planetin ndërsa miliarda ton akull shpërndahen atje ndërsa niveli i detit rritet në Australi, Azi, Evropë dhe Shtetet e Bashkuara

Sipas Organizatës Ndërkombëtare të KB për Migracionin, midis 20 milion dhe 1 miliardë njerëz do të detyrohen të largohen nga shtëpitë e tyre deri në vitin 2050 për shkak të efekteve të thatësirës, ​​përmbytjeve, zjarreve dhe ndryshimeve klimatike të lidhura me urinë. Dhe të gjithë do të duhet të shkojnë diku, paralajmërojnë shkencëtarët në revistën Science.

Sipas Organizatës Ndërkombëtare të OKB-sw për Migracion, midis 20 milion dhe 1 miliardë njerëz do të detyrohen të largohen nga shtëpitë e tyre për shkak të efekteve të thatësirës, përmbytjeve, zjarreve dhe urisë të lidhura me ndryshimin e klimës deri në vitin 2050. Dhe të gjithë do të duhet të shkojnë diku, paralajmërojnë shkencëtarët në revistën Science.

Me shumë mundësi, do të jenë rreth 200 milion njerëz, raporton revista.

Ky eksod i jashtëzakonshëm global mund të realizohet në dy mënyra: ne ose do të zgjedhim një arratisje në masë kaotike që do të ndëshkojë pjesën e varfër të botës, ose do të jetë rruga për një botë të re më të drejtë dhe të qëndrueshme.

Tërheqja nga bregu

Një grup shkencëtarësh ndërkombëtarë të mjedisit besojnë se mënyra e vetme për të shmangur skenarin e parë është të filloni me planifikimin e “tërheqjes” së pashmangshme nga qytetet bregdetare me kohë, raporton Live Science.

“Përballë ngrohjes globale, ngritjes së nivelit të detit dhe ekstremeve të klimës që tregojnë një tendencë për t’u ngritur, ne nuk e vëmë më në dyshim se disa komunitete do të duhet të tërhiqen nga bregu për të shpëtuar veten e tyre dhe për të shmangur dëmtimin material, por se ku, kur dhe si realizojnë tërheqjen”, shkruajnë autorët e punimit.

Ata besojnë se tërheqja nga zona bregdetare mund të jetë një mundësi për të rigjallëruar komunitetet dhe rishpërndarë pasurinë në një mënyrë më të qëndrueshme. Mund të jetë gjithashtu një mundësi për të subvencionuar shkolla, spitale të reja dhe të sigurojë akomodim më të përballueshëm në rajone më të sigurta në brendësi, në vend se të ndërmerrni hapa të vonuar në zona me rrezik, siç është ndërtimi i mureve të shtrenjta pranë detit për të mbrojtur komunitetet, qytetet e të cilave më parë janw shkatërruar nga stuhitë e fuqishme.

“Tashmë ka akull të mjaftueshme në Grenlandë që mund të rrisë nivelin e detit me 7.6 metra, që mund të jetë shkatërruese për zonat bregdetare në të gjithë globin,” i tha CNH ohonologu i NASA-s, Josh Willis. “Tashmë duhet të fillojmë të tërhiqemi nga zonat bregdetare sepse do të përballemi me kaq shumë metra të humbur në shekullin e ardhshëm ose dy”.

NASA po heton

NASA mund të ketë një plan për të aterruar sërish në Hënë, por ajo po i kushtohet gjithnjë e më shumë eksplorimit të planetit dhe përgatitjes për atë që vjen më pas. Kjo nuk është aq e pazakontë, duke marrë parasysh faktin se 12.5 miliardë ton akull u shkrinë në Grenlandë në një ditë të vetme.

Këtë vit, 2 gushti bëri histori në humbjen e akullit, gjithçka për shkak të valës masive të nxehtësisë që ka goditur Shtetet e Bashkuara dhe Evropën.

Në fshatin e vogël të Grenlandës, Kulusuni, NASA ka vendosur bazën për programin e saj shkencor dhe është duke eksploruar se në çfarë mase temperatura e ajrit ndikon në shpërbërjen e akullnajave, por edhe se si ndikon në oqeanin më të ngrohtë që shpërndan akullin nga poshtë tij.

Ndryshimet në Grenlandë ndikojnë në të gjithë planetin pasi miliarda ton akulli të shkrirjes atje rrit nivelin e detit në Australi, Azi, Evropë dhe Shtetet e Bashkuara. Willis na kujton se ne jemi të gjithë të lidhur nga i njëjti oqean.

Akullnajë e rrethuar me ujë të ngrohtë

Një problem shtesë është fakti që shkencëtarët në një nga akullnajat më të mëdha të Groenlandës në Helheim, kanë vërejtur një ‘liqene’ dhe është zbuluar se i gjithë akullnaja është e rrethuar nga uji i ngrohtë, i cili nuk është raportuar kurrë më parë. Sigurisht, ky fenomen do të përshpejtojë shpërbërjen e saj.

Helheim ka tërhequr shumë vëmendje në vitet e kaluara pikërisht sepse ka humbur kilometra akull. Vetëm në vitin 2017, ajo humbi një sipërfaqe prej tre kilometrash, dhe vitin e kaluar zbuloi një s santa ’që u nda nga akullnaja.

Dhe megjithëse evakuimi i komuniteteve bregdetare të kërcënuar nga ndryshimi i klimës nuk do të ndodhë kaq shpejt, mënyra e vetme për t’u përgatitur për sfidën globale të pashmangshme është të filloni planifikimin tani. Të shkosh në shtëpi nuk është kurrë e lehtë, por me hulumtime të mjaftueshme, investime dhe mendime strategjike, nuk mund të jetë domosdoshmërisht një fatkeqësi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!