fbpx

Vendi ku qindra mijera njerez nuk kane degjuar per COVID-19

Ndërprerja e qasjes së internetit është duke penguar informimin e banorëve për COVID-19.

Qindra mijëra njerëz të bllokuar në afërsi të luftimeve të ashpra në perëndimin e largët të Mianmar mund të mos dinë asgjë për Covid-19 pas ndërprerjes vjetore në internet, sipas grupeve të të drejtave, raporton Cnn.

Qershorin e kaluar, qeveria e Mianmar, e udhëhequr nga Këshilltari Shtetëror Aung San Suu Kyi, ndërpreu qasjen në internet në nëntë qytete në zonë për shkak të shqetësimeve se ajo ishte duke u përdorur për të nxitur përleshjet midis ushtrisë dhe kryengritësve të Mianmar.

Një qytezë e rivendosi shërbimin e tij në maj, por tetë të tjerë, me një popullsi të përgjithshme prej rreth 800,000 njerëz, mbeten në një ndërprerje informacioni.

Human Rights Watch dhe Amnesty International thonë se mbyllja e zgjatur po e vë jetën në rrezik, jo vetëm sepse po i ndalon njerëzit të raportojnë abuzime të mundshme të të drejtave të njeriut – por sepse i ka shkëputur ata nga fushatat e shëndetit publik në lidhje me pandeminë koronavirus.

“Me një konflikt të armatosur midis ushtrisë Myanmar dhe Ushtrisë Arakan në shtetin Rakhine mes një pandemie, është e rëndësishme për civilët të marrin informacionin e nevojshëm për të qëndruar të sigurt,” tha Linda Lakhdhir, këshilltare juridike e Azisë në Human Rights Watch në një deklaratë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.