fbpx

Valët e mëdha të nxehtësisë po marrin një numër të madh të jetëve

Valët e mëdha të nxehtësisë po marrin një numër të madh të jetëve në vendet e pasura dhe të varfra.

Sipas Indeksit Global të Rrezikut të Klimës, botuar nga Qendra Kërkimore Ekologjike Jerman Woch, Japonia ishte vendi më i prekshëm në vitin 2018 dhe u godit nga nxehtësia ekstreme e verës, shirat e dendur dhe tajfuni më i fortë në një çerek shekulli, njofton Reuters.

Gjermania, një vend tjetër i industrializuar, ishte në vendin e tretë pasi përjetoi periudhën më të nxehtë nga prilli deri në korrik, duke çuar në vdekjen e më shumë se 1.200 njerëzve dhe thatësirës së madhe në vitin 2018.

India, e renditur në vendin e pestë, u godit nga valët më të gjata të nxehtësisë, e cila solli mungesë uji, rendimente të dobëta të korrave dhe rrëmujë, dhe u ekspozua ndaj përmbytjeve dhe cikloneve monsunike.

Në vitin 2018, 138 njerëz humbën jetën dhe më shumë se 70,000 u shtruan në spital për shkak të një valë të fortë të nxehtësisë së verës në Japoni.

Në të gjithë Evropën, shkencëtarët llogaritin se valët e nxehtësisë ekstreme tani janë deri në 100 herë më shumë të ngjarë se një shekull më parë.

Raporti thotë se ndikimi i valëve të nxehtësisë në vendet afrikane mund të nën-përfaqësohet për shkak të mungesës së të dhënave.

Stuhi të forta, ndërkohë, shkatërruan Filipinet në vitin 2018, duke u renditur e dyta në indeksin e rrezikut të klimës, me tajfunin Mangat duke shkaktuar humbje të mëdha.

Madagaskari renditet në vendin e katërt pasi 70 njerëz vdiqën në dy ciklonet dhe 70,000 u detyruan të iknin nga shtëpitë e tyre.

Në Kenia dhe Ruanda, të cilat përkatësisht u renditën në vendin e shtatë dhe të tetë, shirat sezonalë ishin shumë më të bollshëm se zakonisht, duke shkaktuar përmbytje, të cilat shkatërruan shtëpi dhe bagëti dhe nxitën fillimin e sëmundjeve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.