fbpx

Udhëheqësit e G20 pritet të diskutojnë për investime anti COVID-19

Udhëheqësit e G20, që përfaqësojnë ekonomitë më të mëdha në botë, do të diskutojnë COVID-19 këtë muaj në një samit virtual, ku ata do të kenë një shans për të siguruar një investim që dhe investitori legjendar Warren Buffett do skuqej.

Me më pak se një të dhjetën e një përqindje të PBB-së globale, komuniteti ndërkombëtar mund të zgjerojë shumë aksesin në testet, trajtimet dhe vaksinat COVID-19 që shpëtojnë jetën (pasi të jenë në dispozicion), duke e kthyer ekonominë globale përsëri në rrugën e duhur për rritje dhe stabilitet afatgjatë.

Investimi tani për të siguruar që diagnostikimi, ilaçet terapeutike dhe vaksinat efektive të zhvillohen dhe shpërndahen te njerëzit në të gjithë botën nuk është vetëm gjëja e duhur për të bërë, është gjithashtu gjëja më e mençur për tu bërë. Interesi personal i ndriçuar dikton që ne duhet të nënshkruajmë kërkesën e ardhshme për mallra dhe shërbime, në mënyrë që tregtia globale dhe rritja ekonomike të kthehen në ritmet para pandemisë. Ky duhet të jetë qëllimi i parë për udhëheqësit e G20.

Por vetëm në rast se politikëbërësit nuk kanë arritur të njohin kthimet që ofrohen, këtu janë faktet. Përgjatë viteve 1980 dhe 1990, ekonomia botërore kishte një rritje mesatare ekonomike vjetore prej rreth 3.3% dhe kjo normë u rrit në 3.7% gjatë dy dekadave të fundit, për shkak të rritjes së Kinës dhe ekonomive të tjera BRIC (Brazil, Rusi dhe Indi). Në vitet 2020 dhe 2030, megjithatë, rritja do të duhet të drejtohet nga një grup i ri i vendeve kryesisht me të ardhura të ulëta që po përpiqen të ngjiten në shkallën e statusit me të ardhura të mesme dhe të larta.

Në vitin 2005, kolegët e mi të Goldman Sachs dhe unë identifikuam një sërë vendesh që mund të bëhen ekonomi të rëndësishme globalisht në shekullin e njëzet e një. Ne i quajtëm ata “Njëmbëdhjeta e radhës” (N-11): Bangladeshi, Egjipti, Indonezia, Irani, Meksika, Nigeria, Pakistani, Filipinet, Koreja e Jugut, Turqia dhe Vietnami.

Me një PBB totale prej rreth 6.5 trilionë dollarë, më shumë se dyfishi i Indisë, N-11 tashmë ka rëndësi të jashtëzakonshme për të gjithë ne në ekonominë globale. Për më tepër, parashikimet më të fundit tregojnë se nëse këto ekonomi në zhvillim e sipër nuk arrijnë potencialin e tyre, norma mesatare vjetore e rritjes globale do të fillojë të kthehet në kufijtë 3.3%.

Ndërsa COVID-19 vazhdon të thyejë këto ekonomi kryesore, ky rezultat i padëshirueshëm po bëhet më i mundshëm.

Në fakt, ne kemi arritur një moment kryesor. G20 duhet të lëvizë shpejt për të siguruar që të gjitha vendet të kenë akses në mjetet mjekësore dhe burimet e tjera të nevojshme për të menaxhuar pandeminë dhe për ta mbyllur sa më shpejt këtë kapitull. Vetëm qeveritë e vendeve anëtare të G20 kanë kapacitetin për të dhënë ndihmë në shkallën që kërkon situata.

Për fat të mirë, tashmë ka një rrugë të qartë përpara. Aksesi në përshpejtuesin COVID-19 Tools (ACT), i cili u krijua në Prill, ofron një hartë për t’i dhënë fund krizës përmes bashkëpunimit global. Në harkun e vetëm gjashtë muajve, partnerët e ACT Accelerator kanë përpiluar portofolin më të madh në botë të vaksinave, testeve dhe trajtimeve kandidate dhe kanë zhvilluar një sistem të blerjes paraprake për t’i çuar këto artikuj kritikë në vendet ku janë më të nevojshmet.

Por për të vazhduar provat e shpejta, vlerësimin e trajtimeve të reja dhe sigurimin e aksesit ndaj vaksinave sa më shpejt që ato të licencohen, ACT Accelerator do të ketë nevojë për një total prej 38 miliardë dollarësh, përfshirë 4.5 miliardë dollarë urgjentisht.

Çështja e investimeve për mbylljen e këtyre boshllëqeve është çështja më e qartë që kam parë ndonjëherë në karrierën time. Krahasuar me 12 trilionë dollarë plus që vendet e G20 kanë shpenzuar tashmë për zbutjen e pasojave të pandemisë, shuma e nevojshme për të siguruar punën e ACT Accelerator është e parëndësishme. Fondi Monetar Ndërkombëtar vlerëson se nëse zgjidhjet mjekësore mund të vihen në dispozicion më shpejt dhe në një shkallë më të gjerë sesa projektet e tij të parashikimit, rritja kumulative që rezulton në të ardhurat globale do të arrinte pothuajse 9 trilionë dollarë në fund të 2025.

Për vendet e zhvilluara, kjo nuk duhet të jetë as zgjedhje. Udhëheqësit e G20 ose mund të veprojnë tani për të nxitur rritjen në ekonomitë e nesërme, ose ata nuk mund të bëjnë asgjë ndërsa tregjet e tyre të eksportit tkurren, duke i lënë ata edhe më të varur nga rritja e tyre e ngadaltë e brendshme.

Me fjalë të tjera, interesat e vendeve të G20 dhe pjesës tjetër të botës janë drejtpërdrejt të harmonizuara. Pasojat e botës pandemike janë të qarta për tu parë. Për shembull, në Gusht, Këshilli Botëror i Udhëtimit dhe Turizmit vlerësoi se braktisja e vizitorëve globalë në Mbretërinë e Bashkuar do t’i kushtonte ekonomisë 22 miliardë £ (29 miliardë dollarë) këtë vit.

Deri tani, të gjithë duhet ta dimë se pandemia COVID-19 është një krizë ekonomike, njerëzore dhe zhvillimore që mund të ndalet vetëm duke adresuar shkakun kryesor. Nëse vendet e G20 do të kushtonin vetëm 1% të shpenzimeve të tyre aktuale stimuluese në përpjekjet për të lehtësuar pasojat ekonomike të pandemisë në nivel global, ato do të mbulonin nevojat e ACT Accelerator.

Pas krizës financiare globale të vitit 2008, G20 demonstroi atë që ekonomitë kryesore të botës mund të arrijnë duke vepruar në interesin e tyre të ndërsjellë. Në samitin virtual të këtij muaji, udhëheqësit e sotëm të G20 duhet të ngrihen në një sfidë edhe më të madhe. Ata kanë çdo stimul për ta bërë këtë.

*Jim O’Neill, ish-kryetar i Goldman Sachs Asset Management dhe ish-ministër i thesarit në Mbretërinë e Bashkuar, Kryetar i Chatham House.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.