trump_petro

Trump ndalon qytetarët amerikanë nga blerja e monedhës Petro

Urdhri ekzekutiv i Presidentit Donald Trump për ndalimin e banorëve të SHBA-së nga angazhimi në transaksione që lidhen me kriptovalutën e Venezuelës “Petro” mund t’i japin qeverisë federale një hapje për të rregulluar më shumë kriptovalutat.

Urdhri, i nënshkruar nga Trump të hënën dhe në fuqi menjëherë, e bën të paligjshme për qytetarët dhe rezidentët amerikanë të bëjnë transakcion me Petro ose ndonjë kriptovalutë tjetër të lëshuar më vonë nga Venezuela, e cila ka zhvilluar këto tokena në një përpjekje për të ikur sanksioneve ekonomike amerikane kundër regjimit Maduro.

Akti i jep gjithashtu Departamentit amerikan të Thesarit një autoritet të gjerë në kuadrin e Aktit Ndërkombëtar të Fuqive Ekonomike të Emergjencave (IEEPA) për të ndërmarrë veprimet që i konsideron të nevojshme mbi transaksionet që lidhen me Petro.

Duke pasur parasysh se Venezuela njoftohet se ka pranuar pagesat Bitcoin (BTC) dhe Ethereum (ETH) për tokenin e saj, nuk është e vështirë të imagjinohet një rregullator armiqësor duke përdorur këtë incident si një mundësi për të shtypur përdorimin e kriptovalutave. Investimi në Bitcoin, për shembull, rrit çmimin Bitcoin, duke ndihmuar në mënyrë indirekte regjimin e Maduro deri në masën që po mban BTC.

Petro thuhet se vepron në blockchain-in e NEM (që sigurisht nuk kërkon miratimin nga krijuesit e blockchain-it).

A do të mund të konsiderohej tregtia e monedhave NEM (XEM) ose listimi i çifteve tregtare XEM në një shkëmbim duke ndihmuar Venezuela, pasi këto veprime i shtojnë likuiditetit në treg?

Megjithatë, Sekretari i Thesarit Stiven Mnuchin ka thënë në të kaluarën se agjensia është duke kërkuar “shumë kujdes” në Bitcoin dhe dëshiron të parandalojë atë që të përdoret në lidhje me aktivitetet e paligjshme. Për këtë qëllim, ai ka shprehur dëshirën e tij që portofolat kriptografikë duhet të rregullohen si bankat, me gjasë duke iu referuar portofoleve të ruajtjes së palës së tretë, por ndoshta duke tradhtuar një injorancë rreth bazave të teknologjisë së kriptokondërtisë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.