fbpx
tito-1501802780-3141475_1501837522-6740558

Tito e synonte Çmimin Nobel

Edhe pse ai ishte i etur për të marrë këtë çmim prestigjioz, atij nuk i ndihmoi as lobimi njerëzve më të fuqishëm të botës.

Kroati i vetëm i cili ka qenë dy herë në kopertinën e një reviste të shquar dhe me ndikim të kohës, njeriun të cilin e kishin vizituar shtetarët më të rëndësishme të botës, por e vetmja gjë që ai ende donte në suksesin personal, ishte Çmimin Nobel për Paqe. Kjo nuk ndodhi, dhe ai ishte shumë afër për ta marrë këtë çmim në vitin 1973.

Tito kishte angazhaur në vitin 1972 shumë personalitete botërore për të lobuar që ai të fiton Çmimin Nobel për Paqe, por gjithçka kishte deshtuar.

Goli Otok

Arsyeja e deshtimit ishte burgu ishullor famëkeq Goli Otok. Pas Luftës së Dytë Botërore Jugosllavia socialiste në vitin 1949 e shëndrroi në burg të rëndë ku në të kanë qenë krejtësisht të burgosurit politik. Ky burg ka qenë në duart e qeverisë federale deri në vitin 1956, e pastaj kalon në mbikëqyrje të RS Kroate.

Konflikti Arabo-Izrealit

Tito ishte rreshtuar kundër Izraelit duke përkrahur botën arabe në konfliktin Arabo-Izrealit, ndikimi izrealit në Komitetin e Nobelit ishte i madh ku një nga atarët votuan kundër.

Desidentët politkë në emigracion

Gazeta suedeze “Sydsvenska Dagbladet” shkruante për spastrimet dhe arrestimeve në Jugosllavi, veçanërisht aktive ishin desidentët serbë dhe kroatë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.