Titani po vazhdon të largohet nga Saturni, por me shpejtësi më të madhe

Sipas matjeve të njerëzimit, ngjarjet në univers zhvillohen shumë ngadalë, përkundrazi, na duket se asgjë nuk ka ndryshuar gjatë jetës sonë.

Sidoqoftë, planetët po largohen nga Dielli shumë ngadalë, dhe shumica e satelitëve natyrorë (hënat) gradualisht po largohen nga planetët e tyre.

Fakti që Titan po largohet nga Saturni nuk është aspak i pazakontë, por është për t’u habitur që po largohet rreth 100 herë më shpejt nga sa parashikuan shkencëtarët.

Ky zbulim sugjeron që kjo hënë e veçantë u formua shumë më afër planetit gjatë formimit të sistemit diellor 4.5 miliardë vjet më parë dhe se ajo më vonë u zhvendos në një distancë prej rreth 1.2 milion kilometra nga planeti, shkruan Science Alert.

“Kërkimet e mëparshme kanë parashikuar që hënat si Tela ose Hëna e Jupiterit Callista do të formohen në një distancë të ngjashme me atë që i shohim ata tani,” tha astrofizikani teorik Jim Fuller nga Universiteti i Kalifornisë, Instituti për Teknologji.

“Kjo do të thotë që sistemi i hënës i Saturnit dhe potencialisht unazat e tij, janë formuar dhe evoluar shumë më dinamike sesa mendohej më parë,” shtoi ai.

Edhe pse Hëna është rreth 3.82 centimetra larg Tokës në vit, shkencëtarët kanë parashikuar që Titan do të lëvizë rreth 0,1 cm në vit për shkak të përbërjes së gaztë të Saturnit. Por dy teknika të pavarura të matjes kanë treguar që Titan po largohet nga Saturni 11 cm në vit, ose 100 herë më shpejt sesa pritej.

“Dy grupe plotësisht të pavarura të të dhënave, astrometrike dhe radiometrike, dhe dy metoda të ndryshme të analizës dhanë të njëjtat rezultate,” tha astronomi Valery Lainey nga Observatori i Parisit në Francë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!