fbpx
ajnshtajni gravitacioni

Teoria e Ajnshtajnit kalon testin më të vështirë

Hulumtuesit shumë herë kanë konfirmuar parimin ekuivalent në Tokë dhe më shkëlqyeshëm në hënë. Në vitin 1971, astronauti i ‘Apollo 15’, David Scott, lëshoi një pendë dhe një çekiç në të njëjtën kohë; të dy këta u përplasën goditën në pluhurin e hirtë të hënës në të njëjtën kohë. (Në Tokë, sigurisht, penda do të fluturonte në dysheme shumë më vonë se çekiçi, pasi mbahet nga atmosfera jonë).

Një ekip ndërkombëtar i astronomëve testoi parimin e ekuivalencës nën kushte ekstreme: një sistem i përbërë nga dy kufoma yjore shumë të dendura, të njohur si ‘xhuxhë të bardhë’ dhe një yll më të dendur të neutroneve, raporton Fox News.

Ylli i neutronit është një lloj që rrotullohet shpejtë i cili njihet si ‘pulsar’.

‘Pulsari’ ka 1.4 herë masën e diellit në një sferë me madhësinë e Amsterdamit, ndërsa ‘xhuxhi i bardhë’ i brendshëm, ka vetëm 0.2 të masës diellore dhe është rreth madhësisë së Tokës. Pra, ato janë objekte shumë të ndryshme, por ato duhet të tërhiqen nga ‘xhuxh i bardhë’ i jashtëm në të njëjtën mënyrë nëse parimi ekuivalent është në fjalë.

Një shkelje e parimit të ekuivalencës do të shfaqej si një shtrembërim në orbitën e ‘pulsar’-it, një dallim midis rrugës së yllit të neutronit dhe atij të shokut të brendshëm të ’xhuxhit të bardhë’. Ky shtrembërim do të shkaktonte që rrezatimi i ‘pulsar’-it të arrinte në një kohë pak më të ndryshme nga sa pritej.

Por studiuesit nuk zbuluan ndonjë shtrembërim të tillë.

“Nëse ka një ndryshim, nuk është më shumë se 3 pjesë në një milion”, tha në të njëjtën deklaratë bashkëautorja Nina Gusinskaia, një studente e doktoraturës në Universitetin e Amsterdamit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.