fbpx

Teksti i aktakuzës kundër Thaçit, Veselit, Selimit e Krasniqit (dokument)

Gjykata Speciale e Kosovës për krime lufte me seli në Hagë ka publikuar sot aktakuzën në gjuhën shqipe ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit dhe Jakup Krasniqit.

Dhomat e Specializuara me seli në Hagë, publikuan të enjten mbrëma aktakuzën për presidentin e Kosovës, Hashim Thaçi, kryetarin e Partisë Demokratike, Kadri Veseli, kryetarin e Këshillit Kombëtar të Nismës Socialdemokrate Jakup Krasniqi dhe shefin e grupit parlamentar të lëvizjes Vetëvendosje, Rexhep Selimi, të cilët ngarkohen për krime lufte.

Të gjithë këta, ish drejtues të lartë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës ndodhen tashmë në qendrën e paraburgimit të Gjykatës së Posaçme në Hagë.

Më poshtë gjeni tekstin e Aktakuzës:

SHTOJCË 3 e
parashtrimit të versioneve të korrigjuara dhe të redaktuara publike të Aktakuzës së konfirmuar dhe kërkesave lidhur me të
Rreptësisht konfidenciale dhe ex parte
Vetëm për Gjykatësin e Procedurës Paraprake, Administratoren dhe Prokurorin e Specializuar
Numri: KSC-BC-2020-06
Administratore: Dr. Fidelma Donlon
Pjesëmarrës parashtrues: Prokurori i Specializuar
Data: 4 nëntor 2020
Gjuha: Anglishte
Klasifikimi: Rreptësisht konfidenciale dhe ex parte
Aktakuzë e redaktuar më tej
Zyra e Prokurorit të Specializuar
Xhek Smith

Prokurori i Specializuar, në përputhje me kompetencën e tij në bazë të neneve 35(2)(i) dhe 38(4) të Ligjit nr. 05/L-053 për Dhomat e Specializuara dhe Zyrën e Prokurorit të Specializuar (‘Ligji’), akuzon:

Hashim THAÇIN
Kadri VESELIN
Rexhep SELIMIN
Jakup KRASNIQIN

Për krime kundër njerëzimit sipas të drejtës ndërkombëtare, të ndëshkueshme në bazë të neneve 13 dhe 16(1) të Ligjit dhe krime lufte sipas të drejtës ndërkombëtare, të ndëshkueshme në bazë të neneve 14 dhe 16(1) të Ligjit, sikurse shtjellohet në vijim.

TË AKUZUARIT
Hashim THAÇI
1. Hashim THAÇI, gjithashtu i njohur si Gjarpri, emri i babait [REDAKTUAR], u lind më 24 prill 1968 në Burojë, komuna e Skënderajt, Kosovë. Ai ka shtetësi kosovare (numri personal [REDAKTUAR]).
2. Hashim THAÇI ishte anëtar themelues i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (‘UÇK’), e njohur në anglishte si Kosovo Liberation Army (‘KLA’) dhe i Shtabit Qendror ose Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së (‘Shtabi i Përgjithshëm’). Ai ishte anëtar i Shtabit të Përgjithshëm gjatë gjithë vitit 1998 dhe në 1999. Qershori i vitit 1998 e gjeti Hashim THAÇIN shef të Drejtorisë Politike dhe asaj të Informimit. Në fund të marsit 1999, Hashim THAÇI ishte Kryeministër i Qeverisë së Përkohshme të Kosovës (‘QPK’) dhe Kryekomandant i UÇK-së.
3. Në nëntor 1999, Hashim THAÇI ishte anëtar themelues dhe udhëheqësi i Partisë për Progres Demokratik të Kosovës (‘PPDK’) e cila në vitin 2000 mori emrin Partia Demokratike e Kosovës (‘PDK’). Në vitin 2008, ai u zgjodh Kryeministër i Kosovës. Në 2014, Hashim THAÇI u bë zëvendëskryeministër i parë dhe ministër i Punëve të Jashtme. Në 2016, ai u zgjodh President i Kosovës.

Kadri VESELI
4. Kadri VESELI, gjithashtu i njohur si Luli, emri i babait [REDAKTUAR], u lind më 31 maj 1967 në Mitrovicë, komuna e Mitrovicës, Kosovë. Ai ka shtetësi kosovare (numri personal REDAKTUAR]).
5. Kadri VESELI ishte anëtar themelues i UÇK-së dhe i Shtabit të Përgjithshëm. Ai ishte anëtar i Shtabit të Përgjithshëm gjatë gjithë vitit 1998 dhe në 1999. Në qershor 1998, Kadri VESELI ishte anëtar i Drejtorisë Politike dhe shef i shërbimit të zbulimit të UÇK-së. Në fund të marsit 1999, pas krijimit të QPK-së, Kadri VESELI ishte shef i Shërbimit Informativ të Kosovës (‘SHIK’) dhe ministër i Shërbimit Informativ në QPK.
6. Viti 2013 e gjeti Kadri VESELIN në postin e zëvendëskryetarit të PDK-së. Në vitin 2014, ai u bë Kryetar i Kuvendit të Kosovës. Në vitin 2016, me zgjedhjen e Hashim THAÇIT si President i Kosovës, Kadri VESELI u bë udhëheqësi i PDK-së.

Rexhep SELIMI
7. Rexhep SELIMI, gjithashtu i njohur si Dhjetëshi ose Agroni ose Tafili ose Lulzimi, emri i babait [REDAKTUAR], u lind më 15 mars 1971 në Aqarevë, komuna e Skënderajt, Kosovë. Ai ka shtetësi kosovare (numri personal [REDAKTUAR]).
8. Rexhep SELIMI ishte anëtar themelues i UÇK-së dhe i Shtabit të Përgjithshëm. Ai ishte anëtar i Shtabit të Përgjithshëm gjatë gjithë vitit 1998 dhe në 1999. Në qershor 1998, Rexhep SELIMI ishte tashmë shef i Drejtorisë Operative të UÇK-së. Më së paku në gusht 1998, ai ishte Inspektor i Përgjithshëm i UÇK-së. Nga fundi i marsit 1999, me krijimin e QPK-së, ai u bë ministër i Rendit Publik /ministër i Punëve të Brendshme.
9. Në nëntor 1999, Rexhep SELIMI ishte anëtar themelues i PPDK-së së Hashim THAÇIT, e cila në vitin 2000 mori emrin PDK. Në vitin 2000, Rexhep SELIMI ishte oficer i lartë në Trupat e Mbrojtjes së Kosovës. Në vitin 2010, Rexhep SELIMI u zgjodh në Kuvendin e Kosovës.

Jakup KRASNIQI
10. Jakup KRASNIQI, emri i babait [REDAKTUAR], u lind më 1 janar 1951 in Fatos (Negroc), komuna e Drenasit (Gllogocit), Kosovë. Ai ka shtetësi kosovare (numri personal [REDAKTUAR]).
11. Nga fillimi i vitit 1997, Jakup KRASNIQI ishte anëtar i Shtabit të Përgjithshëm. Ai ishte anëtar i Shtabit të Përgjithshëm gjatë gjithë vitit 1998 dhe në 1999. Qershori i vitit 1998 e gjeti Jakup KRASNIQIN anëtar të Drejtorisë Politike të UÇK-së dhe zëdhënës zyrtar të UÇK-së. Më vonë në 1998, Jakup KRASNIQI u emërua zyrtarisht zëvendëskomandant i UÇK-së. Me krijimin e QPK-së, Jakup KRASNIQI u bë zëdhënës i QPK-së.
12. Jakup KRASNIQI ishte anëtar themelues i PPDK-së së Hashim THAÇIT, e cila në vitin 2000 mori emrin PDK. Jakup KRASNIQI u bë Kryetar i Kuvendit të Kosovës në dhjetor 2007. Në periudhën prej shtatorit 2010 deri në prill 2011, Jakup KRASNIQI ishte ushtrues i detyrës së Presidentit të Kosovës.

PARAQITJA E FAKTEVE
Historiku
13. Në vitin 1989, në kontekstin e tensioneve dhe ndasive në rritje në të gjithë Jugosllavinë e atëhershme, Kosovës iu hoq statusi i krahinës autonome. Pas kësaj, shumica dërrmuese e shqiptarëve të Kosovës mbështetën një referendum për pavarësi, miratimin e një kushtetute dhe krijimin e institucioneve shtetërore paralele, ndër të cilat edhe një qeveri e udhëhequr nga partia më e madhe politike në Kosovë, Lidhja Demokratike e Kosovës (‘LDK’), me President Ibrahim RUGOVËN dhe Kryeministër Bujar BUKOSHIN. LDK-ja ndoqi një politikë të qëndresës jo të dhunshme, mohoi legjitimitetin e qeverisjes së Kosovës nga Serbia dhe krijoi sisteme paralele të arsimit, shërbimit shëndetësor dhe të tatimeve.
14. Gjatë gjithë viteve ‘90, grupe të diasporës të shqiptarëve të Kosovës u organizuan për t’iu përgjigjur situatës në Kosovë në mënyra të ndryshme. Gjatë së njëjtës periudhë, individë dhe grupe të vogla brenda Kosovës ndërmorën sulme të armatosura kundër autoriteteve të Republikës Federale të Jugosllavisë (‘RFJ’). Lëvizja Popullore e Kosovës (‘LPK’), një organizatë nacionaliste shqiptare që ekzistonte prej kohësh, mbështeste idenë se për çlirimin e Kosovës nga Serbia ishte i nevojshëm përdorimi i forcës së armatosur.
15. Në fund të vitit 1993, LPK-ja krijoi një sektor të posaçëm për bashkërendimin e veprimtarive të njësiteve të armatosura në Kosovë. Në vitin 1994, LPK-ja tashmë përdorte emrin UÇK për organizatën në kuadër të së cilës po bashkoheshin grupet e armatosura në Kosovë. U krijua një Shtab Qendror ose i Përgjithshëm (që më lart përkufizohen bashkërisht si ‘Shtabi i Përgjithshëm’) në të cilin bënin pjesë Azem SYLA, Xhavit HALITI, Hashim THAÇI, Kadri VESELI, Rexhep SELIMI, Lahi BRAHIMAJ dhe Sokol BASHOTA. Në vitin 1997 Shtabit të Përgjithshëm i ishte bashkuar edhe Jakup KRASNIQI. Hashim THAÇI dhe Kadri VESELI merreshin, ndër të tjera, me organizimin e UÇK-së, duke përfshirë edhe mbajtjen e lidhjeve ndërmjet anëtarëve të Shtabit të Përgjithshëm në Kosovë dhe atyre që ishin të vendosur gjetkë. Rexhep SELIMI e kishte bazën në Kosovë dhe, bashkë me të tjerë, forcoi dhe bashkërendoi veprimet e armatosura në terren. Sikurse u përshkrua më lart, që të gjithë, Hashim THAÇI, Kadri VESELI, Rexhep SELIMI dhe Jakup KRASNIQI, vazhduan të mbanin poste të larta në UÇK dhe/ose QPK gjatë periudhës që lidhet me  këtë aktakuzë.
Elementët kontekstualë
16. Anëtarët dhe instrumentet (përkufizuar më poshtë) e NKP-së kryen një sulm gjerësisht të përhapur ose sistematik kundër popullatës civile të kundërshtarëve (përkufizuar më poshtë) në Kosovë dhe në zona të Shqipërisë Veriore, së paku që prej marsit 1998 deri në shtator 1999 ( ‘periudha e aktakuzës’).
17. Të gjitha veprimet dhe mosveprimet e paraqitura në këtë aktakuzë si krime kundër njerëzimit, ishin pjesë e sulmit gjerësisht të përhapur dhe sistematik drejtuar kundër kundërshtarëve. Krimet ndiqnin një praktikë të njëjtë, ndikonin në familjet e gjera dhe komunitetet e viktimave dhe synonin të shërbenin si paralajmërim dhe të ushtronin trysni mbi popullatën e vënë në shënjestër në tërësi, për të parandaluar kundërshtimet ndaj UÇK-së/QPK-së dhe për të detyruar bashkimin absolut rreth tyre. Anëtarët dhe instrumentet e NKP-së kishin dijeni për këtë sulm dhe që sjellja e tyre ishte pjesë e tij.
18. Gjithashtu, gjatë gjithë periudhës së aktakuzës, ekzistonte konflikt i armatosur ndërmjet UÇK-së dhe forcave të RFJ-së dhe Republikës së Serbisë, ndër të cilat njësite të Ushtrisë Jugosllave (‘UJ’), njësite policore dhe njësite të tjera të Ministrisë së Punëve të Brendshme (‘MPB’) dhe grupe të tjera që luftonin në emër të RFJ-së dhe Serbisë (bashkërisht, ‘forcat e RFJ-së’). Forcat e RFJ-së përfshinin forcat e rregullta ushtarake të RFJ-së dhe të Republikës së Serbisë.
19. Ndonëse fillimisht vepronte në ilegalitet, gjatë të gjithë periudhës së aktakuzës UÇK-ja ishte një grup i armatosur i organizuar, me një shkallë të mjaftueshme organizimi për të mbajtur nën kontroll territor dhe për të planifikuar dhe kryer sulme të armatosura të bashkërenduara si dhe operacione të tjera ushtarake sulmuese dhe mbrojtëse. UÇK-ja kishte një Shtab të Përgjithshëm, ishte e organizuar në (nën)zona operative dhe lëshonte deklarata politike dhe komunikata në të cilat parashtronte politikën e saj. Së paku që nga prilli 1998 dhe duke vazhduar gjatë të gjithë periudhës së aktakuzës, anëtarë të UÇK vunë në funksionim qendra – shumë nga të cilat ishin
prej kohësh vatra dhe baza të forta të saj – në të cilat, ose rreth të cilave, anëtarë dhe instrumente të NKP-së mbajtën të ndaluar, keqtrajtuan dhe/ose vranë qindra kundërshtarë. Së paku që prej qershorit 1998, UÇK-ja kishte një zëdhënës zyrtar dhe rregulla e rregullore të ndryshme në formë të shkruar.

20. Në fillim të vitit 1998, konflikti i armatosur ndërmjet UÇK-së dhe forcave të RFJ-së u ashpërsua. Në shkurt dhe në fillim të marsit 1998, forcat e RFJ-së kryen sulme në Qirez, Likoshan dhe Prekaz. Gjatë sulmit të 5 marsit 1998 në Prekaz, Skënderaj, forcat e RFJ-së vranë mbi 50 persona, ndër të cilët edhe Adem JASHARIN, një komandant i shquar i UÇK-së, dhe shumicën e anëtarëve të familjes së tij. Vrasja e JASHARIT dhe e anëtarëve të familjes së tij u raportua gjerësisht në media duke bërë që lajmin ta mësonin anëtarët e diasporës së shqiptarëve të Kosovës në mbarë botën. Pas kësaj, mijëra individë nga diaspora dhe Kosova u paraqitën vullnetarë për t’iu bashkuar UÇK-së dhe anëtarë të LPK-së e të UÇK-së që më parë ndodheshin jashtë vendit, u kthyen në Kosovë.
21. Nga 31 marsi 1998, konflikti ishte përshkallëzuar në atë masë sa që Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara (‘OKB’) miratoi Rezolutën 1160, e cila ndalonte shitjen ose furnizimin e RFJ-së me armatime dhe materiale përkatëse, i bënte thirrje RFJ-së të merrte masa për arritjen e një zgjidhjeje politike për gjendjen në Kosovë dhe nxiste UÇK-në që të dënonte veprimet terroriste dhe të kërkonte realizimin e ynimeve të saj me mjete paqësore.
22. Në mes të këtij konflikti në zhvillim e sipër, në mes të korrikut 1998, njësitet e UÇK-së sulmuan Rahovecin dhe fshatrat përreth. Gjatë sulmit u rrëmbyen civilë serbë të cilët më vonë u mbajtën të ndaluar, u keqtrajtuan dhe u vranë. Pak kohë më pas, forcat e RFJ-së filluan një ofensivë të përmasave të mëdha në mbarë Kosovën, e cila zgjati disa javë, si dhe kryen operacione të mëtejshme në shkallë të gjerë në periudhën gusht-tetor 1998.
23. Më 23 shtator 1998, Këshilli i Sigurimit miratoi Rezolutën 1199, në të cilën shprehej shqetësim i madh për ‘luftimet e ashpra të kohëve të fundit në Kosovë dhe në veçanti për përdorimin e tepruar dhe pa dallim të forcës prej forcave serbe të sigurisë dhe Ushtrisë Jugosllave, që kanë shkaktuar viktima të shumta civile dhe, sipas vlerësimit të Sekretarit të Përgjithshëm, zhvendosjen e më se 230 000 personave nga shtëpitë e tyre’. Më tej, Rezoluta 1199 u kërkonte të gjitha palëve që të ndalnin menjëherë veprimet luftarake dhe të zbatonin një armëpushim në Kosovë, u bënte thirrje udhëheqësve të RFJ-së dhe të shqiptarëve të Kosovës që të fillonin menjëherë një dialog të njëmendtë, si dhe nxiste dërgimin e vëzhguesve ndërkombëtarë. Në tetor
1998, u nënshkruan disa marrëveshje ndërkombëtare të cilat parashihnin, ndër të tjera, një armëpushim, tërheqjen e pjesshme të forcave të RFJ-së nga Kosova dhe dërgimin e vëzhguesve ndërkombëtarë. Pavarësisht nga kjo, provokimet dhe luftimet vazhduan. Në dhjetor 1998, UÇK-ja shpalli se më 1999 do të rifillonte plotësisht veprimet e armatosura.
24. Në fillim të shkurtit 1999, në Rambuje të Francës u organizua një konferencë ndërkombëtare për paqe. Në fund të shkurtit dhe në fillim të marsit 1999, forcat e RFJsë filluan një varg ofensivash të mëtejshme. Bisedimet e paqes dështuan në mes të marsit 1999.
25. Më 24 mars 1999, forcat e Organizatës së Traktatit të Atlantikut Verior (‘NATO’) filluan bombardimet ajrore kundër caqeve në Kosovë dhe Serbi. Si pasojë, dhe për shkak të operacioneve në shkallë të gjerë të forcave të RFJ-së, ushtarë të UÇKsë dhe një numër shumë i madh civilësh shqiptarë të Kosovës shkuan nga Kosova në Shqipëri, ku UÇK-ja kishte tashmë objekte dhe personel të saj.
26. Më 2 prill 1999, u shpall publikisht përbërja e QPK-së, diskutimet për krijimin e së cilës kishin nisur që në Rambuje. Sikurse u paraqit më lart, Hashim THAÇI, Kadri VESELI, Rexhep SELIMI, Jakup KRASNIQI dhe zyrtarë të tjerë të lartë të UÇK-së morën poste të rëndësishme në QPK.
27. Më 9 qershor 1999, autoritetet e RFJ-së dhe të Serbisë nënshkruan Marrëveshjen Tekniko-Ushtarake me NATO-n. Marrëveshja parashikonte armëpushim të menjëhershëm dhe tërheqjen e plotë të forcave të RFJ-së nga Kosova deri më 20 qershor 1999. Më 10 qershor 1999, NATO-ja pezulloi fushatën e bombardimeve ajrore.
Më të njëjtën ditë, Këshilli i Sigurimit i OKB-së nxori Rezolutën 1244, me anë të së cilës kërkonte armëpushim si edhe vendosjen në Kosovë të pranive civile dhe të sigurisë në kuadër të Kombeve të Bashkuara për të parandaluar rifillimin e luftimeve, për të zbatuar armëpushimin, si dhe për të siguruar tërheqjen e forcave të RFJ-së dhe çmilitarizimin e UÇK-së. Forcat nën drejtimin e NATO-s për Kosovën (‘KFOR’) filluan të dislokoheshin në Kosovë prej datës 12 qershor 1999.
28. Me tërheqjen e forcave të RFJ-së nga Kosova, një numër i madh ushtarësh të UÇK-së dhe refugjatësh shqiptarë të Kosovës u kthyen nga Shqipëria dhe u vendosën në zona që më parë kishin qenë nën kontrollin e forcave të RFJ-së. Anëtarë të UÇK-së dhe QPK-së filluan menjëherë të merrnin në kontroll institucione shtetërore, ndërtesa, si ndërtesat e komunave, ish-stacione të MPB-së dhe ndërmarrje, si dhe të vinin territorin nën kontrollin e tyre.
29. Më 20 qershor 1999, KFOR-i njoftoi tërheqjen e plotë të forcave të RFJ-së nga Kosova. Më 21 qershor 1999, UÇK-ja kishte nënshkruar tashmë një marrëveshje me KFOR-in, ndër të tjera, për ndalimin e të gjitha veprimeve luftarake ose provokuese dhe për përfundimin e fazave të procesit të çmilitarizimit brenda 90 ditësh. Forcat e RFJ-së dhe të UÇK-së i shkelën kushtet e rezolutave dhe marrëveshjeve ndërkombëtare gjatë gjithë verës 1999, duke vazhduar me veprime luftarake dhe provokuese dhe duke bërë që të vazhdonte të ekzistonte rreziku real për rifillimin e luftimeve të armatosura.
30. Më 20 shtator 1999, UÇK-ja u çmilitarizua.
31. Të gjitha veprimet dhe mosveprimet e paraqitura në këtë aktakuzë si krime lufte u kryen në kontekstin e konfliktit të armatosur në Kosovë dhe kishin lidhje me këtë konflikt ndërmjet UÇK-së dhe forcave të RFJ-së. Krimet u kryen në, ose në lidhje me bazat dhe shtabet e UÇK-së, dhe/ose gjatë veprimtarive të UÇK-së. Viktimat ishin persona që nuk merrnin pjesë aktive në luftime. Anëtarët dhe instrumentet e NKP-së kishin dijeni për rrethanat faktike që vërtetonin ekzistencën e konfliktit të armatosur dhe statusin e viktimave.

Format e përgjegjësisë penale
Ndërmarrje kriminale e përbashkët dhe ndihmë e inkurajim
32. Së paku midis marsit 1998 deri në shtator 1999, Hashim THAÇI, Kadri VESELI, Rexhep SELIMI, Jakup KRASNIQI dhe anëtarë të tjerë të ndërmarrjes kriminale të përbashkët kishin qëllimin e përbashkët për të siguruar dhe ushtruar kontroll mbi të gjithë Kosovën përmes metodave që përfshinin frikësimin, keqtrajtimin, ushtrimin e dhunës dhe eliminimin e paligjshëm të atyre që konsideroheshin si kundërshtarë. Ndër këta kundërshtarë përfshiheshin persona që
ishin, ose që konsideroheshin se kishin qenë: (a) bashkëpunëtorë ose të lidhur me forca, zyrtarë ose institucione shtetërore të RFJ-së, ose që (b) ndryshe nuk mbështetnin qëllimet ose metodat e UÇK-së dhe më vonë të QPK-së, ndër të cilët persona të lidhur me LDK-në dhe serbë, romë dhe persona të kombësive të tjera (bashkërisht, ‘kundërshtarët’). Ky qëllim i përbashkët përfshinte krimet e përndjekjes, burgosjes, arrestimit dhe ndalimit arbitrar ose të paligjshëm, akte të tjera çnjerëzore, trajtimin mizor, torturën, vrasjen dhe zhdukjen me forcë të personave.
33. Hashim THAÇI, Kadri VESELI, Rexhep SELIMI dhe Jakup KRASNIQI kishin qëllimin e përbashkët të kryerjes së secilit prej krimeve të paraqitura në këtë aktakuzë së bashku me anëtarë të tjerë të ndërmarrjes kriminale të përbashkët.
34. Si alternativë, për disa nga krimet që nuk ishin pjesë e ndërmarrjes kriminale të përbashkët, ishte e parashikueshme që ato mund të kryheshin nga një ose më shumë anëtarë të ndërmarrjes kriminale të përbashkët ose nga persona të përdorur nga cilido anëtar i ndërmarrjes kriminale të përbashkët për kryerjen e krimeve të përfshira në qëllimin e përbashkët. Duke pasur dijeninë që krime të tilla ishin pasojë e mundshme e zbatimit të qëllimit të përbashkët të ndërmarrjes kriminale të përbashkët, Hashim THAÇI, Kadri VESELI, Rexhep SELIMI dhe Jakup KRASNIQI morën pjesë në atë ndërmarrje dhe, rrjedhimisht, e morën përsipër atë rrezik me vullnet të lirë.

35. Ndër anëtarët e tjerë të ndërmarrjes kriminale të përbashkët ishin Azem SYLA, Lahi BRAHIMAJ, Fatmir LIMAJ, Sylejman SELIMI, Rrustem MUSTAFA, Shukri BUJA, Latif GASHI dhe Sabit GECI, si dhe disa udhëheqës të tjerë politikë dhe ushtarakë të UÇK-së dhe QPK-së, ndër të cilët edhe anëtarë të tjerë të Shtabit të Përgjithshëm; ministra dhe zëvendësministra të QPK-së; komandantë të zonave të UÇK-së, zëvendëskomandantë të zonave dhe anëtarë të tjerë të shtabeve të komandave të zonave; komandantë të brigadave dhe njësiteve; komandantë dhe anëtarë të shërbimeve policore dhe të zbulimit të UÇK-së dhe QPK-së; ushtarë të tjerë të UÇK-së dhe zyrtarë të tjerë të QPK-së; si dhe të tjerë që vepronin në emër të UÇKsë dhe QPK-së (së bashku me Hashim THAÇIN, Kadri VESELIN, Rexhep SELIMIN dhe Jakup KRASNIQIN, bashkërisht, ‘anëtarët e NKP-së’). Të gjithë këta individë, me veprimet dhe mosveprimet e tyre, kontribuan në arritjen e qëllimit të përbashkët.
Si alternativë, disa ose të gjithë këta individë nuk ishin anëtarë të ndërmarrjes kriminale të përbashkët, por u përdorën nga anëtarë të ndërmarrjes kriminale të përbashkët për të kryer krime për realizimin e qëllimit të përbashkët (së bashku me anëtarët e NKP-së, bashkërisht ‘anëtarët dhe instrumentet e NKP-së’).
36. Që prej vitit 1994 e më tej, dhe gjatë gjithë periudhës së aktakuzës, deklarata të ndryshme publike të Shtabit të Përgjithshëm morën përgjegjësinë për, përkrahën, legjitimuan dhe nxitën sulmet ndaj kundërshtarëve dhe vrasjen e tyre, si edhe kërcënuan hapur kundërshtarë të tjerë me të njëjtin fat. Kundërshtarët u shpallën ‘tradhtarë’ dhe ‘bashkëpunëtorë’ që duheshin ‘ndëshkuar’ dhe trajtuar ‘pa mëshirë’.
Njëkohësisht, përmes deklaratave publike dhe veprimeve në terren, si frikësimi, denigrimi dhe eliminimi i kundërshtarëve, përfshirë edhe përmes vrasjes, anëtarët e Shtabit të Përgjithshëm kërkuan të pozicionoheshin si i vetmi zë dhe si të vetmit përfaqësues legjitimë të shqiptarëve të Kosovës.
37. Anëtarë dhe instrumente të NKP-së, ndër të cilët edhe ata që kishin lidhje të ngushta me Hashim THAÇIN, Kadri VESELIN, Rexhep SELIMIN dhe Jakup KRASNIQIN, kishin role kyçe në strukturat e UÇK-së dhe më vonë të QPK-së.

Anëtarë dhe instrumente të NKP-së, ndër të cilët ata në strukturat e policisë ushtarake dhe të zbulimit, aktivisht identifikuan dhe vunë në shënjestër kundërshtarë, duke i rrëmbyer, marrë në pyetje dhe keqtrajtuar ata. Së paku që prej prillit 1998 dhe duke vazhduar gjatë gjithë periudhës së aktakuzës, anëtarë të UÇK vunë në funksionim qendra në të cilat, ose rreth të cilave, qindra kundërshtarë u mbajtën të ndaluar, u keqtrajtuan dhe/ose u vranë nga anëtarë dhe instrumente të NKP-së.
38. Rrëmbimet, ndalimet, keqtrajtimet dhe vrasjet e kryera nga anëtarë dhe instrumente të NKP-së diheshin dhe raportoheshin gjerësisht, duke bërë që në një numër rastesh anëtarë të familjes, individë dhe organizata ndërkombëtare, ose persona të tjerë, të ndërhynin për të marrë vesh vendndodhjen e viktimave dhe/ose për të siguruar lirimin e tyre.
39. Anëtarë dhe instrumente të NKP-së, ndër të cilët Hashim THAÇI, Kadri VESELI, Rexhep SELIMI dhe Jakup KRASNIQI, si anëtarë të Shtabit të Përgjithshëm, lëshuan direktiva, udhëzime dhe urdhra lidhur me kundërshtarët. Ky fokus tek kundërshtarët pasqyrohej gjithashtu edhe në disa nga rregulloret e brendshme, trajnimet, dokumentet e politikave dhe broshurat informuese të
miratuara ose të lëshuara nga Shtabi i Përgjithshëm dhe nivele të tjera të komandës së UÇK-së/QPK-së.
40. Hashim THAÇI, Kadri VESELI, Rexhep SELIMI dhe Jakup KRASNIQI ishin personalisht pjesëmarrës në trajtimin e kundërshtarëve në terren, ndër të tjera edhe përmes pjesëmarrjes së tyre në frikësimin, marrjen në pyetje, keqtrajtimin dhe mbajtjen të ndaluar të kundërshtarëve, si në rastet që diskutohen në vijim.
41. [REDAKTUAR]. [REDAKTUAR].
42. Në korrik 1998, menjëherë pas sulmeve të njësiteve të UÇK-së mbi Rahovecin dhe fshatrat përreth, gjatë të cilit u morën rob civilë serbë, një numër anëtarësh të Shtabit të Përgjithshëm, ndër të cilët Hashim THAÇI, Kadri VESELI dhe Rexhep SELIMI, ishin të pranishëm aty afër duke marrë pjesë në operacione dhe duke bërë bashkërendimin e tyre. Pasi transferimit të disa të ndaluarve që ishin rrëmbyer në Rahovec, rrethina, dhe në vende të tjera, në ish-stacionin e policisë në Malishevë në fund të korrikut 1998, Jakup KRASNIQI u identifikua se ishte i pranishëm atje dhe në një rast vizitoi dhomën ku mbaheshin të ndaluarit.
43. [REDAKTUAR]. Në një numër rastesh, përfshirë edhe në fillim të shtatorit 1998 në zonën operative të Dukagjinit, Hashim THAÇI dhe Rexhep SELIMI ndërmorën hapa për të frikësuar dhe për të vendosur pushtetin e tyre mbi njësitet që kishin lidhje me LDK-në, ndër të cilat edhe Forcat e Armatosura të Republikës së Kosovës (‘FARK’) të lidhura me qeverinë në mërgim.
44. Më [REDAKTUAR] 1998, ose rreth kësaj date, [REDAKTUAR]. [REDAKTUAR] ishin të pranishëm si në vendin e arrestimit në [REDAKTUAR], ashtu edhe në [REDAKTUAR], ku të ndaluarit u transferuan, rrahën dhe morën në pyetje më pas.
Në kuadër të kësaj ngjarjeje, pasi anëtarët [REDAKTUAR] ishin rrahur keq dhe kishin lëndime të dukshme, [REDAKTUAR] dhe [REDAKTUAR] i morën ata në pyetje, duke u kërkuar ndër të tjera që [REDAKTUAR]. Para se të liroheshin, [REDAKTUAR] u ktheu të ndaluarve letërnjoftimet. [REDAKTUAR]. [REDAKTUAR].
45. Në tetor 1998, në Jabllanicë, Rexhep SELIMI kërcënoi [REDAKTUAR], duke e akuzuar se kishte kritikuar UÇK-në.
46. [REDAKTUAR].
47. Në 1999, Kadri VESELI, Rexhep SELIMI dhe Jakup KRASNIQI u përfshinë në aspekte të ndryshme të transferimit, ndalimit dhe/ose lirimit të të ndaluarve që mbaheshin në një qendër ndalimi afër Kleçkës. [REDAKTUAR]. [REDAKTUAR].
[REDAKTUAR].
48. Gjithashtu, Hashim THAÇI, gjatë ushtrimit të funksioneve të përshkruara në paragrafin 2 më lart, kontribuoi në mënyrë të qenësishme në arritjen e qëllimit të përbashkët, që përfshinte kryerjen e krimeve të paraqitura në aktakuzë, përmes një ose më shumë prej mënyrave në vijim:
a. formulimit dhe/ose pjesëmarrjes në hartimin, miratimin, promovimin, shpërndarjen dhe zbatimin e planeve, politikave dhe praktikave për realizimin e qëllimit të përbashkët, ndër të tjera edhe në formën e komunikatave, deklaratave publike, rregulloreve të brendshme, strukturave dhe mekanizmave për mbledhjen dhe raportimin e informatave;
b. pjesëmarrjes, lehtësimit, lejimit, dhe inkurajimit dhe/ose ndryshe ndihmimit të krimeve për realizimin e qëllimit të përbashkët;
c. mosmarrjes së masave të mjaftueshme për parandalimin dhe hetimin e krimeve dhe/ose ndëshkimin ose disiplinimin e kryesve;
d. përhapjes dhe/ose lehtësimit të përhapjes së informacionit që synonte avancimin e qëllimit të përbashkët, shkaktimin e frikës, mosbesimit dhe urrejtjes ndaj kundërshtarëve, ndër të tjera edhe përmes komunikatave, deklaratave publike dhe mjeteve të tjera;
e. bashkërendimit, përfshirjes në përpjekjet, dhe/ose mundësimit të përpjekjeve për të mos dhënë informata ose për t’u dhënë informata të rreme, të paplota ose çorientuese komunitetit  Ndërkombëtar, vëzhguesve ndërkombëtarë dhe publikut, ndër të tjera edhe lidhur me  Veprimtaritë kriminale të anëtarëve dhe instrumenteve të NKP-së dhe zbatimin e pretenduar të së drejtës humanitare ndërkombëtare prej UÇK-së/QPK-së;
f. emërimit, ngritjes në detyrë dhe/ose miratimit të emërimit dhe ngritjes në detyrë të anëtarëve dhe instrumenteve të NKP-së, përfshirë edhe të personave për të cilët pretendohej se ishin përfshirë në krime të rënda në të shkuarën;
g. sigurimit, organizimit dhe/ose lehtësimit të mbështetjes politike, logjistike, ushtarake dhe/ose financiare, duke përfshirë edhe për anëtarë dhe instrumente të NKP-së që kryenin krime për realizimin e qëllimit të përbashkët; dhe h. bashkërendimit dhe mbajtjes së lidhjeve midis anëtarëve dhe instrumenteve të NKP-së për realizimin e qëllimit të përbashkët.
49. Gjithashtu, Kadri VESELI, gjatë ushtrimit të funksioneve të përshkruara në paragrafin 5 më lart, kontribuoi në mënyrë të qenësishme në arritjen e qëllimit të përbashkët, që përfshinte kryerjen e krimeve të paraqitura në aktakuzë, përmes një ose më shumë prej mënyrave në vijim:
a. formulimit dhe/ose pjesëmarrjes në hartimin, miratimin, promovimin, shpërndarjen dhe zbatimin e planeve, politikave dhe praktikave për realizimin e qëllimit të përbashkët, ndër të tjera edhe në formën e komunikatave, deklaratave publike, rregulloreve të brendshme, strukturave dhe mekanizmave për mbledhjen dhe raportimin e informatave;
b. pjesëmarrjes, lehtësimit, lejimit, dhe inkurajimit dhe/ose ndryshe ndihmimit të krimeve për realizimin e qëllimit të përbashkët;
c. mosmarrjes së masave të mjaftueshme për parandalimin dhe hetimin e krimeve dhe/ose ndëshkimin ose disiplinimin e kryesve;
d. përhapjes dhe/ose lehtësimit të përhapjes së informacionit që synonte avancimin e qëllimit të përbashkët, shkaktimin e frikës, mosbesimit dhe urrejtjes ndaj kundërshtarëve, ndër të tjera edhe përmes komunikatave, deklaratave publike dhe mjeteve të tjera;
e. emërimit, ngritjes në detyrë dhe/ose miratimit të emërimit dhe ngritjes në detyrë të anëtarëve dhe instrumenteve të NKP-së, përfshirë edhe të personave për të cilët pretendohej se ishin përfshirë në krime të rënda në të shkuarën;
f. sigurimit, organizimit dhe/ose lehtësimit të mbështetjes politike, logjistike, ushtarake dhe/ose financiare, duke përfshirë edhe për anëtarë dhe instrumente të NKP-së që kryenin krime për realizimin e qëllimit të përbashkët; dhe
g. bashkërendimit dhe mbajtjes së lidhjeve midis anëtarëve dhe instrumenteve të NKP-së për realizimin e qëllimit të përbashkët.
50. Gjithashtu, Rexhep SELIMI, gjatë ushtrimit të funksioneve të përshkruara në paragrafin 8 më lart, kontribuoi në mënyrë të qenësishme në arritjen e qëllimit të përbashkët, që përfshinte kryerjen e krimeve të paraqitura në aktakuzë, përmes një ose më shumë prej mënyrave në vijim:
a. formulimit dhe/ose pjesëmarrjes në hartimin, miratimin, promovimin, shpërndarjen dhe zbatimin e planeve, politikave dhe praktikave për realizimin e qëllimit të përbashkët, ndër të tjera edhe në formën e komunikatave, deklaratave publike, rregulloreve të brendshme, strukturave dhe mekanizmave për mbledhjen dhe raportimin e informatave;
b. pjesëmarrjes, lehtësimit, lejimit, dhe inkurajimit dhe/ose ndryshe ndihmimit të krimeve për realizimin e qëllimit të përbashkët;
c. mosmarrjes së masave të mjaftueshme për parandalimin dhe hetimin e krimeve dhe/ose ndëshkimin ose disiplinimin e kryesve;
d. përhapjes dhe/ose lehtësimit të përhapjes së informacionit që synonte avancimin e qëllimit të përbashkët, shkaktimin e frikës, mosbesimit dhe urrejtjes ndaj kundërshtarëve, ndër të tjera edhe përmes komunikatave, deklaratave publike dhe mjeteve të tjera;
e. emërimit, ngritjes në detyrë dhe/ose miratimit të emërimit dhe ngritjes në detyrë të anëtarëve dhe instrumenteve të NKP-së, përfshirë edhe të personave për të cilët pretendohej se ishin përfshirë në krime të rënda në të shkuarën;
f. sigurimit, organizimit dhe/ose lehtësimit të mbështetjes politike, logjistike, ushtarake dhe/ose financiare, duke përfshirë edhe për anëtarë dhe instrumente të NKP-së që kryenin krime për realizimin e qëllimit të përbashkët; dhe
g. bashkërendimit dhe mbajtjes së lidhjeve midis anëtarëve dhe instrumenteve të NKP-së për realizimin e qëllimit të përbashkët.
51. Gjithashtu, Jakup KRASNIQI, gjatë ushtrimit të funksioneve të përshkruara në paragrafin 11 më lart, kontribuoi në mënyrë të qenësishme në arritjen e qëllimit të përbashkët, që përfshinte kryerjen e krimeve të paraqitura në aktakuzë, përmes një ose më shumë prej mënyrave në vijim:
a. formulimit dhe/ose pjesëmarrjes në hartimin, miratimin, promovimin, shpërndarjen dhe zbatimin e planeve, politikave dhe praktikave për realizimin e qëllimit të përbashkët, ndër të tjera edhe në formën e komunikatave, deklaratave publike, rregulloreve të brendshme, strukturave dhe mekanizmave për mbledhjen dhe raportimin e informatave;
b. pjesëmarrjes, lehtësimit, lejimit, dhe inkurajimit dhe/ose ndryshe ndihmimit të krimeve për realizimin e qëllimit të përbashkët;
c. mosmarrjes së masave të mjaftueshme për parandalimin dhe hetimin e krimeve dhe/ose ndëshkimin ose disiplinimin e kryesve;
d. përhapjes dhe/ose lehtësimit të përhapjes së informacionit që synonte avancimin e qëllimit të përbashkët, shkaktimin e frikës, mosbesimit dhe urrejtjes ndaj kundërshtarëve, ndër të tjera edhe përmes komunikatave, deklaratave publike dhe mjeteve të tjera;

e. bashkërendimit, përfshirjes në përpjekjet, dhe/ose mundësimit të përpjekjeve për të mos dhënë informata ose për t’u dhënë informata të rreme, të paplota ose çorientuese komunitetit ndërkombëtar, vëzhguesve dhe publikut, ndër të tjera edhe lidhur me veprimtaritë kriminale të
anëtarëve dhe instrumenteve të NKP-së dhe zbatimin e pretenduar të së drejtës humanitare ndërkombëtare prej UÇK-së/QPK-së;
f. emërimit, ngritjes në detyrë dhe/ose miratimit të emërimit dhe ngritjes në detyrë të anëtarëve dhe instrumenteve të NKP-së, përfshirë edhe të personave për të cilët pretendohej se ishin përfshirë në krime të rënda në të shkuarën;
g. sigurimit, organizimit dhe/ose lehtësimit të mbështetjes politike, logjistike, ushtarake dhe/ose financiare, duke përfshirë edhe për anëtarë dhe instrumente të NKP-së që kryenin krime për realizimin e qëllimit të përbashkët; dhe
h. bashkërendimit dhe mbajtjes së lidhjeve midis anëtarëve dhe instrumenteve të NKP-së për realizimin e qëllimit të përbashkët.
52. Përmes këtyre veprimeve dhe mosveprimeve, Hashim THAÇI, Kadri VESELI, Rexhep SELIMI dhe Jakup KRASNIQI dhanë ndihmë praktike, inkurajim dhe/ose mbështetje morale, që patën ndikim të konsiderueshëm në kryerjen e krimeve të paraqitura në këtë aktakuzë. Ata ishin të vetëdijshëm për gjasën e kryerjes së këtyre krimeve dhe për gjasën se veprimet dhe mosveprimet e tyre mund të kontribuonin në kryerjen e këtyre krimeve.

Përgjegjësia eprore
53. Sikurse u përshkrua më lart, së paku që nga marsi 1998, Hashim THAÇI, Kadri VESELI, Rexhep SELIMI dhe Jakup KRASNIQI ishin anëtarë të Shtabit të Përgjithshëm dhe ndër zyrtarët më të lartë në UÇK dhe/ose QPK. Në këto cilësi dhe në bazë të pushtetit të tyre de facto si figura të larta udhëheqëse në UÇK dhe QPK, Hashim THAÇI, Kadri VESELI, Rexhep SELIMI dhe Jakup KRASNIQI kishin secili kontroll efektiv mbi anëtarët dhe instrumentet e NKP-së që kryen krimet e paraqitura në këtë aktakuzë. Termi ‘kryen’, i përdorur në kontekstin e përgjegjësisë eprore,
përfshin të gjitha format e përgjegjësisë penale sipas nenit 16(1) të Ligjit.
54. Hashim THAÇI, Kadri VESELI, Rexhep SELIMI dhe Jakup KRASNIQI, dinin ose kishin arsye të dinin, përmes burimeve të shumta, se persona nën kontrollin efektiv të tyre ishin në prag të kryerjes ose kishin kryer krime, ndër të tjera përmes:
a. përfshirjes së tyre në përgatitjen, projektimin dhe/ose kryerjen e krimeve të tilla;
b. pranisë së tyre në vendet ku u kryen krimet;
c. marrjes prej tyre të informacionit për kryerjen e këtyre krimeve; dhe/ose
d. shikimit personalisht prej tyre të provave të kryerjes së këtyre krimeve.
55. Hashim THAÇI, Kadri VESELI, Rexhep SELIMI dhe Jakup KRASNIQI nuk morën masat e nevojshme dhe të arsyeshme për të parandaluar kryerjen e krimeve të paraqitura në këtë aktakuzë nga anëtarë dhe instrumente të NKP-së nën kontrollin efektiv të tyre dhe/ose nuk i ndëshkuan kryesit e këtyre krimeve. Veprimet dhe mosveprimet e Hashim THAÇIT, Kadri VESELIT, Rexhep SELIMIT dhe Jakup KRASNIQIT të renditura në vijim tregojnë për mosmarrjen e këtyre masave të nevojshme dhe të arsyeshme prej tyre:
a. mosurdhërimi ose mosnisja e hetimeve të mirëfillta dhe të mjaftueshme, ose mosmarrja e masave të tjera të mirëfillta dhe të mjaftueshme për të trajtuar pretendimet për kryerjen e krimeve nga anëtarë dhe instrumente të NKP-së;
b. mosraportimi prej tyre tek autoritetet përkatëse i informatave për kryerjen, ose kryerjen e mundshme, të krimeve nga anëtarë dhe instrumente të NKPsë;

c. mosmarrja e masave disiplinore, mospërjashtimi ose mosulja në përgjegjësi e anëtarëve dhe instrumenteve të NKP-së që ishin përfshirë në kryerjen e krimeve dhe/ose që nuk parandaluan ose ndëshkuan kryerjen e krimeve nga vartësit e tyre;
d. mosnxjerrja prej tyre e urdhrave që ishin të nevojshëm dhe të arsyeshëm në ato rrethana për të ndaluar ose për t’i dhënë fund kryerjes së krimeve nga anëtarë dhe instrumente të NKP-së; dhe/ose
e. mosmarrja prej tyre e masave të tjera të mjaftueshme, ndër të tjera edhe për sigurimin e trajnimit të duhur dhe për vendosjen e rregulloreve dhe procedurave të nevojshme, për të siguruar që anëtarë dhe instrumente të NKP-së të mos kryenin krime.

Krimet
56. Sikurse u paraqit në paragrafët 17, 31, 33-34, 52 dhe 54 më lart, Hashim THAÇI, Kadri VESELI, Rexhep SELIMI dhe Jakup KRASNIQI kishin synimin dhe dijeninë e nevojshme për secilin prej krimeve që përshkruhen në vijim.
Përndjekje
57. Gjatë periudhës së aktakuzës, anëtarët dhe instrumentet e NKP-së kryen një fushatë përndjekjesh të kundërshtarëve, duke përfshirë edhe në një numër komunash të Kosovës dhe në rrethet e Kukësit dhe Hasit në Shqipërinë Veriore. Veprimet përndjekëse që përshkruhen në vijim janë shembuj të një fushate më të gjerë të përndjekjes së kundërshtarëve që u zbatua në të gjithë Kosovën para, gjatë dhe pas periudhës së aktakuzës.
58. Përndjekja u krye për arsye politike dhe/ose etnike, ndër të tjera edhe përmes:
a. arrestimeve ose ndalimeve të paligjshme dhe arbitrare, sikurse pretendohet në paragrafët 59-93;
b. kushteve çnjerëzore në qendrat e ndalimit, sikurse pretendohet në paragrafët 94-134;
c. zhdukjes me forcë të personave, sikurse pretendohet në paragrafin 171;
d. keqtrajtimit dhe dhunës fizike dhe psikologjike, sikurse pretendohet në paragrafët 94-134;
e. torturës, sikurse pretendohet në paragrafin 135;
f. vrasjeve, sikurse pretendohet në paragrafët 136-170;
g. dhënies së paligjshme të dënimeve kundër personave në qendrat e ndalimit ose në, apo në lidhje me, qendrat e ndalimit, ndër të cilat edhe ato të identifikuara në Listën A;
h. përvetësimit të gjësendeve personale të personave në, apo në lidhje me, qendrat e ndalimit, përfshirë edhe ato të identifikuara në Listën A; dhe/ose
i. vendosjes dhe mbajtjes së masave të tjera kufizuese dhe diskriminuese, ndër të cilat kontrollet arbitrare, marrja e deklaratave ose pranimeve të fajësisë nën shtrëngim ose detyrim, frikësimi dhe ngacmimi.
Burgosje/Arrestim dhe ndalim i paligjshëm ose arbitrar
59. Gjatë periudhës së aktakuzës, anëtarë dhe instrumente të NKP-së u hoqën lirinë personave pa proces ligjor të rregullt, si në qendrat për ndalime afatgjata ashtu edhe në ato për ndalime afatshkurtra, në Kosovë dhe në Shqipërinë Veriore, duke përfshirë edhe ato të identifikuara në Listën A dhe që përshkruhen më tej në paragrafët vijues. Disa persona u transferuan nga një ose më shumë qendra ndalimi në qendra të tjera brenda Kosovës, ose nga Kosova në Shqipëri dhe anasjelltas. Të ndaluarit u mbajtën nën masa kufizuese, ruheshin me roja në mjedise të kyçura dhe në kushte të shtrëngimit, dhe ishin objekt i akteve çnjerëzore, trajtimit mizor dhe torturës, sikurse përshkruhet në vijim. Këta persona u arrestuan dhe mbajtën të ndaluar pa bazë ligjore, nuk u informuan për arsyen e arrestimit ose të ndalimit të tyre dhe/ose nuk iu dha mundësia të bënin ankesë kundër arsyeve të ndalimit të tyre.
Likoc
60. Së paku midis prillit 1998 dhe janarit 1999, Sylejman SELIMI, komandanti i
Zonës Operative të Drenicës, Sabit GECI dhe një numër anëtarësh të tjerë të UÇK-së
mbajtën të ndaluar së paku 25 persona për periudha të ndryshme dhe pa proces ligjor
të rregullt në ish-stacionin e policisë dhe në disa vende të tjera në Likoc, Skënderaj. Të
ndaluarit u mbajtën të lidhur dhe nën rojë në qeli të errëta dhe të kyçura, me dritare
me shufra hekuri. Disa nga të ndaluarit në Likoc u mbajtën të ndaluar edhe në qendra
të tjera ndalimi.
Jabllanicë
61. Së paku midis prillit 1998 dhe fundit të korrikut 1998, në Jabllanicë, Gjakovë,
kishte një shtab të UÇK-së nën komandën e Lahi BRAHIMAJT. Lahi BRAHIMAJ dhe
një numër anëtarësh të tjerë të UÇK-së mbajtën të ndaluar së paku 13 persona për
periudha kohe të ndryshme dhe pa proces ligjor të rregullt në një kompleks në
Jabllanicë që shërbente edhe si kazermë. Të ndaluarve iu konfiskuan dokumentet dhe
gjësendet personale. Ata u lidhën me litar dhe tel dhe ruheshin me roja.
Llapushnik
62. Afërsisht midis fundit të prillit 1998 dhe 25 ose 26 korrikut 1998, disa anëtarë
të UÇK-së vunë në funksionim një qendër ndalimi në një kompleks të ndarë me
rrethojë në Llapushnik, Drenas (Gllogoc). Gjatë periudhës së lartpërmendur, në
çfarëdo momenti të caktuar, në Llapushnik mbaheshin të ndaluar pa proces ligjor të
rregullt deri në 30 persona. Të ndaluarit, të cilët u mbajtën për periudha të ndryshme,
u lidhën me zinxhirë dhe ruheshin me roja. Disa të ndaluar në Llapushnik u
transferuan aty prej qendrave të tjera të ndalimit. Një numër anëtarësh të UÇK-së,
ndër të cilët Fatmir LIMAJ dhe Shukri BUJA, morën pjesë në arrestimin dhe ndalimin
e personave të mbajtur në Llapushnik.
Drenoc
63. Afërsisht midis majit dhe korrikut 1998, së paku 38 persona u mbajtën të
ndaluar dhe nën rojë të armatosur për periudha të ndryshme dhe pa proces ligjor të
rregullt në një shtab të UÇK-së në Drenoc, Rahovec, përfshirë edhe në një ish-ndërtesë
shkolle dhe një ish-zyrë regjistrimi. Disa të ndaluar në Drenoc u transferuan në ose
nga qendra të tjera, ndër të cilat edhe Malisheva.
64. [REDAKTUAR].
Malishevë
65. Duke filluar nga 17 korriku 1998, ose rreth kësaj date dhe gjatë ditëve në vijim,
persona që ishin arrestuar dhe ndaluar në vende të tjera, duke përfshirë në Rahovec,
zonat përreth, dhe Drenoc, u transportuan nga disa anëtarë të UÇK-së në ish-stacionin
e policisë në Malishevë. Disa anëtarë të UÇK-së mbajtën të ndaluar në ish-stacionin e
policisë të paktën 48 persona për periudha të ndryshme dhe pa proces ligjor të rregullt
deri më 26 ose 27 korrik 1998, ose rreth këtyre datave. Të ndaluarit u mbajtën në qeli
të kyçura dhe nën rojë.
[REDAKTUAR] 66. Në ose rreth [REDAKTUAR] 1998, disa anëtarë të UÇK-së mbajtën të ndaluar
së paku pesë persona pa proces ligjor të rregullt në bodrumin e një shtabi të UÇK-së
në [REDAKTUAR], Prizren. Të ndaluarit u mbajtën në dhoma të kyçura dhe me
dritare me shufra hekuri.

Bare dhe Bajgorë
67. Në gusht 1998, disa anëtarë të UÇK-së mbajtën të ndaluar së paku tetë persona
në Bare, Podujevë, pa proces ligjor të rregullt dhe për periudha të ndryshme.
[REDAKTUAR]. Midis gushtit 1998 dhe mesit të shtatorit 1998, disa anëtarë të UÇKsë
mbajtën të ndaluar së paku 16 persona në Bajgorë, Podujevë, pa proces ligjor të
rregullt dhe për periudha të ndryshme. Disa të ndaluar në Bajgorë u transferuan nga
ose për në vende të tjera, ndër të cilat edhe Bare. Barja dhe Bajgora ishin në Zonën
Operative të Llapit, që ishte nën komandën e Rrustem MUSTAFËS.
Llapashticë dhe vende të lidhura me të
68. Së paku midis nëntorit 1998 dhe marsit 1999, shtabi i Zonës Operative të Llapit
ishte në Llapashticë, Podujevë. Komandanti i Zonës Operative të Llapit, Rrustem
MUSTAFA, Latif GASHI dhe disa anëtarë të tjerë të UÇK-së mbajtën të ndaluar së
paku 52 persona pa proces ligjor të rregullt në një vend në Llapashticë, afër policisë
ushtarake dhe shtabit të zonës. Ndaj të ndaluarve u përdorën masa kufizuese dhe ata
u mbajtën në mjedise të kyçura me dritare me shufra hekuri.
69. Disa të ndaluar në Llapashticë ishin mbajtur më parë në vende të tjera. Që prej
[REDAKTUAR] 1999 deri më [REDAKTUAR] 1999, ose rreth këtyre datave, së paku
një person u mbajt i ndaluar pa proces ligjor të rregullt në një shtab të UÇK-së
[REDAKTUAR]. Pas kësaj ai u transferua në Llapashticë.
70. Nga Llapashtica, disa të ndaluar u transferuan në vende të tjera. Më 25 mars
1999, ose rreth kësaj date, [REDAKTUAR] të ndaluar u transferuan nga Llapashtica
në Majac, Podujevë, dhe [REDAKTUAR] u transferuan nga Llapashtica në Potok,
Podujevë. Ata u mbajtën të ndaluar në këto vende pa proces ligjor të rregullt deri më
7 prill 1999, ose rreth kësaj date.

[REDAKTUAR] 71. Rreth fundit të marsit 1999, disa anëtarë të UÇK-së të Zonës Operative të Llapit
arrestuan një civil rom në ose rreth [REDAKTUAR], Podujevë, pas mbërritjes së tij nga
një territor nën kontrollin e serbëve. Ai u lidh dhe u mbajt i ndaluar pa proces ligjor të
rregullt për të paktën dy ditë në mes të fshatit, ku u rrah dhe ndaj tij u ushtrua dhunë.
Zllash
72. Në shtator 1998, disa anëtarë të UÇK-së mbajtën të ndaluar [REDAKTUAR] pa
proces ligjor të rregullt në një vend që përdorej nga anëtarë të UÇK-së në Zllash,
Prishtinë. Midis afërsisht 1 dhe 19 prillit 1999, së paku shtatë persona u mbajtën të
ndaluar pa proces ligjor të rregullt në një kompleks në Zllash që përdorej si bazë e
sigurt dhe qendër për marrje në pyetje dhe ndalim nga anëtarët e njësitit gueril BIA
në zonën operative të Llapit. Të ndaluarit u mbajtën nën rojë dhe nën masa kufizuese
fizike, duke përfshirë edhe në një stallë të kyçur.
[REDAKTUAR] 73. Më [REDAKTUAR] 1998, ose rreth kësaj date, [REDAKTUAR], Skënderaj. Të
ndaluarit u mbajtën nën rojë të armatosur [REDAKTUAR] dhe më pas, prej afërsisht
[REDAKTUAR] 1998 deri afërsisht më [REDAKTUAR] 1998, në [REDAKTUAR]. Pas
kësaj, të ndaluarit u çuan me automjet në një vend tjetër, ku u liruan. Gjatë kohës që
ishin të ndaluar [REDAKTUAR], [REDAKTUAR]dhe ua ktheu përpara se të
liroheshin.
[REDAKTUAR] 74. Midis [REDAKTUAR] 1998 dhe [REDAKTUAR] 1998, disa anëtarë të UÇK-së
mbajtën të ndaluar së paku katër persona pa proces ligjor të rregullt dhe nën rojë në
[REDAKTUAR], Lipjan, duke përfshirë edhe në [REDAKTUAR]. [REDAKTUAR].

Gjatë transferimit nga dhe për në [REDAKTUAR], të ndaluarve iu lidhën sytë dhe
duart.
Kleçkë dhe vende të lidhura me të
75. Së paku midis nëntorit 1998 dhe qershorit 1999, disa anëtarë të UÇK-së mbajtën
të ndaluar të paktën 20 persona për periudha kohe të ndryshme dhe pa proces ligjor
të rregullt në një shtëpi dhe ndërtesat përqark saj afër Kleçkës, Lipjan. Të ndaluarit u
lidhën, iu lidhën sytë, dhe u mbajtën nën roja të armatosura. Në vitin 1999, një numër
anëtarësh të UÇK-së, ndër të cilët Kadri VESELI, Rexhep SELIMI, Jakup KRASNIQI
dhe Fatmir LIMAJ, u përfshinë në aspekte të ndryshme të transferimit, ndalimit,
dhe/ose lirimit të të ndaluarve të mbajtur në qendrën e ndalimit afër Kleçkës.
76. Disa të ndaluar në Kleçkë u transferuan nga ose për në qendra të tjera ndalimi.
Rreth [REDAKTUAR] 1999, disa anëtarë të UÇK-së mbajtën të ndaluar të paktën një
person pa proces ligjor të rregullt në [REDAKTUAR] të cilin më pas e transferuan në
Kleçkë.
[REDAKTUAR] 77. Afërsisht midis [REDAKTUAR] 1999 dhe [REDAKTUAR] 1999, disa anëtarë të
UÇK-së mbajtën të ndaluar së paku 13 persona pa proces ligjor të rregullt në
[REDAKTUAR], Kaçanik, [REDAKTUAR]. Më [REDAKTUAR] 1999, ose rreth kësaj
date, pesë të ndaluar [REDAKTUAR] në [REDAKTUAR], Kaçanik, ku u mbajtën të
ndaluar pa proces ligjor të rregullt. Më [REDAKTUAR] 1999, ose rreth kësaj date,
[REDAKTUAR] të pestë të ndaluarit [REDAKTUAR] në [REDAKTUAR], ku u
mbajtën të ndaluar pa proces ligjor të rregullt deri më [REDAKTUAR] 1999, ose rreth
kësaj date. Të ndaluarit në këto qendra u mbajtën nën masa kufizuese fizike dhe në
dhoma të kyçura, dhe/ose nën rojë të armatosur. Në këto ndalime u përfshinë një
numër anëtarësh të UÇK-së, ndër të cilët anëtarë të [REDAKTUAR] në zonën operative të Nerodimes. Komandant i Zonës Operative të Nerodimes ishte Shukri BUJA.

Cahan
78. Midis prillit dhe qershorit 1999, disa anëtarë të UÇK-së, ndër të cilët Sabit GECI,
mbajtën të ndaluar së paku 17 persona për periudha kohe të ndryshme në një dhomë
në kazermën ushtarake të UÇK-së në Cahan, rrethi i Hasit, Shqipëri. Të ndaluarit u
vunë nën masa kufizuese fizike dhe u mbajtën në një qeli të kyçur dhe/ose nën rojë të
armatosur. Disa të ndaluar në Cahan u transferuan nga ose për në qendra të tjera të
ndalimit të UÇK-së, [REDAKTUAR].
Kukës
79. Midis majit dhe qershorit 1999, disa anëtarë të UÇK-së, ndër të cilët Sabit GECI,
mbajtën të ndaluar së paku 20 persona për periudha kohe të ndryshme dhe pa proces
ligjor të rregullt në një ish-fabrikë metali në Kukës, rrethi i Kukësit, Shqipëri. Të
ndaluarve iu konfiskuan dokumentet e udhëtimit dhe gjësendet personale. Ata u vunë
nën pranga, u lidhën dhe u mbajtën nën rojë të armatosur në dhoma të kyçura dhe me
dritare me shufra hekuri. Disa të ndaluar në Kukës u transferuan nga ose për në
qendra të tjera ndalimi, [REDAKTUAR].
[REDAKTUAR] 80. Që nga [REDAKTUAR] 1999, ose rreth kësaj date, disa anëtarë të UÇK-së
mbajtën të ndaluar së paku tre persona pa proces ligjor të rregullt në një shtab të UÇKsë
në [REDAKTUAR], Malishevë. Më [REDAKTUAR] 1999, ose rreth kësaj date, disa
anëtarë të UÇK-së [REDAKTUAR] të ndaluar [REDAKTUAR] në [REDAKTUAR],
afër [REDAKTUAR]. Të paktën shtatë persona u mbajtën të ndaluar në
[REDAKTUAR] pa proces ligjor të rregullt deri më [REDAKTUAR] 1999, ose rreth
kësaj date.

[REDAKTUAR] 81. Më [REDAKTUAR] 1999, ose rreth kësaj date, disa anëtarë të UÇK-së mbajtën
të ndaluar të paktën [REDAKTUAR] pa proces ligjor të rregullt në një shtëpi në
[REDAKTUAR], Drenas (Gllogoc). [REDAKTUAR] në një shtab të UÇK-së në një
shtëpi në [REDAKTUAR], Drenas (Gllogoc), dhe në një vend në [REDAKTUAR],
Drenas (Gllogoc), ku [REDAKTUAR] i ndaluar pa proces ligjor të rregullt deri rreth
[REDAKTUAR] 1999. [REDAKTUAR] lidhur dhe nën rojë.
[REDAKTUAR] 82. Afërsisht midis [REDAKTUAR] 1999, disa anëtarë të UÇK-së mbajtën të
ndaluar të paktën tre persona pa proces ligjor të rregullt në një vend në
[REDAKTUAR] ose rreth saj, në Prishtinë. Të paktën dy prej tyre u mbajtën të ndaluar
edhe në vende të tjera. Të ndaluarit u mbajtën nën rojë të armatosur dhe të lidhur.
[REDAKTUAR] 83. Afërsisht midis [REDAKTUAR] 1999 dhe [REDAKTUAR] 1999, disa anëtarë të
UÇK-së mbajtën të ndaluar të paktën nëntë persona për periudha kohe të ndryshme
dhe pa proces ligjor të rregullt në një shtëpi në [REDAKTUAR], Viti. Të ndaluarit, disa
prej të cilëve ua kishin mbuluar kokat, u mbajtën nën rojë dhe të lidhur.
Prizren
84. Afërsisht midis 15 qershorit 1999 dhe 23 qershorit 1999, disa anëtarë të UÇK-së
mbajtën të ndaluar të paktën tetë persona pa proces ligjor të rregullt në
[REDAKTUAR] Prizrenit. [REDAKTUAR] të ndaluarit mbaheshin nën rojë. Disa të
[REDAKTUAR] ishin mbajtur më parë të ndaluar në vende të tjera, përfshirë
[REDAKTUAR].
85. Afërsisht midis 16 qershorit 1999 dhe 18 qershorit 1999, disa anëtarë të UÇK-së
mbajtën të ndaluar të paktën 15 persona pa proces ligjor të rregullt tek ish-ndërtesa e MPB-së në Prizren. Të ndaluarit u mbajtën nën rojë, me pranga në duar dhe të lidhur.
Disa të ndaluar u transferuan nga ose për në vende të tjera, [REDAKTUAR].
86. Afërsisht midis 16 qershorit 1999 dhe 19 qershorit 1999, disa anëtarë të UÇK-së
mbajtën të ndaluar të paktën dy persona në [REDAKTUAR], Prizren. Të ndaluarit u
mbajtën në një dhomë të kyçur në një bodrum dhe iu vunë pranga në duar.
87. Më 26 qershor 1999, ose rreth kësaj date, disa anëtarë të UÇK-së mbajtën të
ndaluar të paktën tre persona pa proces ligjor të rregullt në [REDAKTUAR] në Prizren.

Ferizaj
88. Afërsisht midis [REDAKTUAR] dhe [REDAKTUAR] 1999, disa anëtarë të
UÇK-së mbajtën të ndaluar të paktën një person pa proces ligjor të rregullt në një
shtëpi në Ferizaj ose në rrethinë. Ai u mbajt në një dhomë të mbyllur, i lidhur dhe nën
rojë.
[REDAKTUAR] 89. Më [REDAKTUAR] 1999, ose rreth kësaj date, disa anëtarë të UÇK-së mbajtën
të ndaluar të paktën [REDAKTUAR] persona pa proces ligjor të rregullt në një shtëpi
në [REDAKTUAR], Ferizaj. Të ndaluarit u mbajtën të lidhur dhe nën rojë.

Konvikti, Gjilan
90. Në fund të qershorit 1999, disa anëtarë të UÇK-së mbajtën të ndaluar të paktën
tre persona pa proces ligjor të rregullt në një shtab të UÇK-së në një ish-shkollë me
konvikt dhe në konviktin e saj në Gjilan.
Ish-stacioni i policisë në Suharekë
91. Në fund të qershorit 1999, disa anëtarë të UÇK-së mbajtën të ndaluar të paktën
një person pa proces ligjor të rregullt në ish-stacionin e policisë në Suharekë, para se ta transferonin atë në vende të tjera, [REDAKTUAR]. Të ndaluarit iu konfiskuan
dokumentet dhe gjësendet personale, [REDAKTUAR]. Gjatë kohës që mbahej i
ndaluar në shtëpinë afër [REDAKTUAR], [REDAKTUAR].

Novobërdë
92. Në fund të qershorit 1999, disa anëtarë të UÇK-së arrestuan të paktën katër
persona pa proces ligjor të rregullt në [REDAKTUAR], Novobërdë, dhe i transferuan
ata në një shtab të UÇK-së në [REDAKTUAR] në Novobërdë.
[REDAKTUAR] 93. Për rreth dy ose tri ditë në korrik ose gusht 1999, një i moshuar serb u mbajt i
ndaluar pa proces ligjor të rregullt nga disa anëtarë të UÇK-së të Zonës Operative të
Llapit në një bazë të UÇK-së në [REDAKTUAR], Prishtinë.

Akte të tjera çnjerëzore dhe trajtim mizor
94. Gjatë periudhës së aktakuzës, anëtarë dhe instrumente të NKP-së krijuan dhe
mbajtën kushte çnjerëzore në qendrat e ndalimit, ndër të cilat edhe ato të identifikuara
në Listën A. Këto kushte karakterizoheshin nga heqja e lirisë pa proces ligjor të
rregullt, sikurse përshkruhet më lart, si dhe nga ofrimi i pamjaftueshëm i ushqimit,
ujit, kushteve higjienike e sanitare, shtrojave e mbulojave dhe strehimit, dhe kujdesit
shëndetësor.
95. Gjithashtu, gjatë periudhës së aktakuzës, anëtarë dhe instrumente të NKP-së
rregullisht keqtrajtuan persona, qoftë fizikisht, ndër të tjera përmes rrahjeve dhe
shkaktimit të lëndimeve të rënda trupore përmes përdorimit të mjeteve të ndryshme,
ashtu edhe psikologjikisht, ndër të tjera përmes kërcënimit me vdekje dhe lëndim të
rëndë trupor, frikës, poshtërimit, diskriminimit për arsye politike dhe etnike,
kanosjes, ngacmimeve, marrjes në pyetje dhe marrjes së deklaratave dhe deklaratave
pranuese nën detyrim ose shtrëngim. Anëtarë dhe instrumente të NKP-së keqtrajtuan
persona para personave të tjerë, duke përfshirë edhe para të ndaluarve të tjerë. Aktet
e keqtrajtimeve fizike dhe psikologjike ndodhnin rregullisht në qendrat e ndalimit,
rreth tyre, ose në lidhje me to, ndër të cilat edhe në ato të identifikuara në Listën A dhe
të përshkruara më tej në paragrafët vijues, duke përfshirë edhe gjatë arrestimeve ose
rrëmbimeve dhe transferimeve nga apo për në këto qendra.
96. Kur anëtarë të familjes apo njerëz të tjerë kërkonin informata lidhur me persona
të arrestuar, të rrëmbyer, ose të ndaluar, anëtarë dhe instrumente të NKP-së shpesh
refuzonin të përgjigjeshin, ose jepnin informata të rreme ose çorientuese. Gjithashtu,
ata shpesh i refuzonin kërkesat për qasje në qendrat e ndalimit ose për të vizituar të
ndaluarit, i kërcënonin ose keqtrajtonin fizikisht ata që kërkonin informata dhe nuk
pyesnin apo hetonin për fatin ose vendndodhjen e personave të zhdukur.

Likoc
97. Afërsisht midis prillit 1998 dhe janarit 1999, të ndaluarve në Likoc, Skënderaj,
nuk iu ofrua mjaftueshëm ushqim, ujë, kushte higjienike e sanitare, kujdes
shëndetësor dhe/ose shtroja e mbuloja. Një numër anëtarësh të UÇK-së, ndër të cilët
Sylejman SELIMI dhe Sabit GECI, rregullisht i rrahën të ndaluarit egërsisht dhe i
keqtrajtuan ata psikologjikisht. Të ndaluarit u goditën në të gjithë trupin me pushkë,
shkopinj bejsbolli, instrumente prej metali dhe shkopinj druri, grushte, shkelma,
dhe/ose ndryshe u kërcënuan me lëndime trupore dhe vdekje. Ata dëgjuan dhe panë
keqtrajtimin e egër që u bëhej të ndaluarve të tjerë, ndër të cilët edhe anëtarë të
familjes, si dhe i detyruan të rrihnin njëri-tjetrin. Të ndaluarit u morën në pyetje dhe
u akuzuan se ishin tradhtarë për arsye se përkrahnin LDK-në, se shoqëroheshin me
serbë ose me punonjës policie, se ishin spiunë dhe bashkëpunëtorë të autoriteteve
serbe dhe se nuk përkrahnin UÇK-në. [REDAKTUAR].

Jabllanicë
98. Së paku midis prillit 1998 dhe fundit të korrikut 1998, të ndaluarve në
Jabllanicë, Gjakovë, nuk iu ofrua mjaftueshëm ushqim, ujë, kushte higjienike e
sanitare, kujdes shëndetësor dhe/ose shtroja e mbuloja. Të ndaluarve iu morën sendet
personale të cilat nuk iu kthyen kurrë më. Një numër anëtarësh të UÇK-së, ndër të
cilët Lahi BRAHIMAJ, rregullisht i rrahën të ndaluarit egërsisht dhe i keqtrajtuan ata
psikologjikisht. Të ndaluarit u goditën në të gjithë trupin me shkopinj bejsbolli,
grushte, shkelma, [REDAKTUAR] dhe/ose u kërcënuan me vdekje. Ata dëgjuan dhe
panë keqtrajtimin e egër të të ndaluarve të tjerë dhe, të paktën në një rast, i urdhëruan
të vrisnin njëri-tjetrin. Të ndaluarit u morën në pyetje dhe u akuzuan se shoqëroheshin
me serbë ose punonjës policie dhe se ishin spiunë dhe bashkëpunëtorë të autoriteteve
serbe. Ndër të ndaluarit kishte romë, dhe persona me kombësi serbe, [REDAKTUAR].

Llapushnik
99. Afërsisht midis fundit të prillit dhe 25 ose 26 korrikut 1998, të ndaluarit në
Llapushnik, Drenas (Gllogoc) u mbajtën kryesisht në një stallë lopësh me pleh në
dysheme dhe me duhma të forta. Të ndaluarit flinin mbi dysheme dhe atyre iu ofruan
kushte higjienike e sanitare, kujdes shëndetësor dhe/ose shtroja e mbuloja të
pamjaftueshme. Të ndaluarve iu morën sendet personale dhe nuk iu kthyen kurrë më.
Një numër anëtarësh të UÇK-së rregullisht i rrahën të ndaluarit egërsisht dhe i
keqtrajtuan ata psikologjikisht. Të ndaluarit u lënduan me shkopinj, kondakë armësh
dhe instrumente të tjera, si dhe u goditën me grushte dhe/ose shkelma. Të ndaluarit
dëgjuan dhe panë keqtrajtimin e egër të të ndaluarve të tjerë. Ata u morën në pyetje
dhe u akuzuan se shoqëroheshin me serbë ose romë, se ishin spiunë dhe
bashkëpunëtorë të autoriteteve serbe dhe mospërkrahës të UÇK-së. Ndër të ndaluarit
kishte përkrahës të LDK-së dhe romë e serbë.

Drenoc
100. Midis majit dhe korrikut 1998, të ndaluarit në Drenoc, Rahovec, u mbajtën në
qeli të improvizuara dhe nuk iu ofrua kujdes mjekësor i mjaftueshëm. Të ndaluarve
iu morën sendet personale dhe nuk iu kthyen kurrë më. Një numër anëtarësh të UÇKsë
rregullisht i rrahën të ndaluarit egërsisht dhe i keqtrajtuan ata psikologjikisht. Të
ndaluarit u goditën me shkopinj, grushte, shkelma, iu lidh në trup rrymë elektrike,
dhe/ose u kërcënuan me vdekje. Ata dëgjuan dhe panë keqtrajtimin e egër të të
ndaluarve të tjerë. Të ndaluarit u morën në pyetje dhe u akuzuan se shoqëroheshin
me serbë ose romë, se ishin spiunë dhe bashkëpunëtorë të autoriteteve serbe dhe
mospërkrahës të UÇK-së. Ndër të ndaluarit kishte përkrahës të LDK-së dhe romë e
serbë.
Malishevë
101. Afërsisht midis 17 korrikut 1998 dhe 26 ose 27 korrikut 1998, të ndaluarit në
ish-stacionin e policisë në Malishevë u mbajtën në dhoma të tejmbushura, me shumë
pak ajrim, dhe ushqimi, uji, kushtet higjienike e sanitare, kujdesi shëndetësor dhe/ose
shtrojat e mbulojat që iu ofruan atyre, ishin të pamjaftueshme. Jakup KRASNIQI u
identifikua se ishte i pranishëm në ish-stacionin e policisë dhe, në një rast, vizitoi
dhomën ku mbaheshin të ndaluarit. Një numër anëtarësh të UÇK-së rregullisht i
rrahën të ndaluarit egërsisht dhe i keqtrajtuan ata psikologjikisht. Të ndaluarit u
goditën me kondakë pushkësh dhe mjete të tjera, u shkelmuan dhe/ose ndryshe u
kërcënuan me vdekje dhe dhunë fizike. Ata dëgjuan dhe panë keqtrajtimin e egër të
të ndaluarve të tjerë. Ndër të ndaluarit kishte përkrahës të LDK-së dhe romë e serbë.
[REDAKTUAR] 102. Në [REDAKTUAR] 1998, ose rreth kësaj date, në [REDAKTUAR], Prizren, disa
anëtarë të UÇK-së i rrahën të ndaluarit egërsisht, përfshirë edhe me kondak pushke,
si dhe i keqtrajtuan ata psikologjikisht. Të ndaluarve iu ofruan kushte strehimi të
pamjaftueshme dhe ata ishin dëshmitarë të gjendjes së të ndaluarve të tjerë pasi këta
të ndaluar të tjerë ishin rrahur. Ndër të ndaluarit kishte persona që konsideroheshin
të dyshimtë, ndër të tjera edhe për shkak të shoqërimit të tyre me serbë dhe me
autoritetet serbe. Të paktën një i ndaluar u mor në pyetje në lidhje me të qenit spiun
dhe iu tha se duhej të përkrahte UÇK-në.
Bare dhe Bajgorë
103. Midis gushtit 1998 dhe mesit të shtatorit 1998, të ndaluarit në Bare dhe Bajgorë,
Podujevë u mbajtën në dhoma të tejmbushura dhe iu ofrua ushqim dhe/ose kujdes
shëndetësor i pamjaftueshëm. Një numër anëtarësh të UÇK-së rregullisht i rrahën të
ndaluarit egërsisht dhe i keqtrajtuan ata psikologjikisht. Të ndaluarit u goditën me
pushkë, shufra dhe shkopinj, dhe me shkelma, grushte dhe/ose u kërcënuan me
vdekje. Ata panë dhe dëgjuan keqtrajtimin e egër të të ndaluarve të tjerë.
[REDAKTUAR]. Të ndaluarit u morën në pyetje dhe u akuzuan se shoqëroheshin dhe
bashkëpunonin me autoritetet serbe. Ndër të ndaluarit kishte të paktën një person me
kombësi serbe.
Llapashticë dhe vendet e lidhura me të
104. Së paku midis nëntorit 1998 dhe marsit 1999, të ndaluarit në Llapashticë,
Podujevë u mbajtën kryesisht në një stallë të tejmbushur, e përbërë vetëm nga një
dhomë me ndriçim të dobët dhe pa ngrohje. Ushqimi, uji, kushtet higjienike e sanitare,
kujdesi shëndetësor dhe/ose shtrojat e mbulojat që iu ofruan atyre, ishin të
pamjaftueshme. Një numër anëtarësh të UÇK-së rregullisht i rrahën të ndaluarit
egërsisht dhe i keqtrajtuan ata psikologjikisht. Të ndaluarit u goditën në të gjithë
trupin me shkopinj, zinxhirë, litarë dhe kondakë pushkësh, me grushte, shkelma, me
rrymë elektrike, dhe/ose u kërcënuan me vdekje. Ata dëgjuan dhe panë keqtrajtimin
e egër të të ndaluarve të tjerë dhe u detyruan të rrihnin njëri-tjetrin. Disa të ndaluar u
detyruan të kryenin punë krahu. Të ndaluarit u morën në pyetje dhe u akuzuan se
shoqëroheshin me serbë, se ishin spiunë dhe bashkëpunëtorë të autoriteteve serbe, ose
se nuk e përkrahnin UÇK-në. Ndër të ndaluarit kishte anëtarë dhe përkrahës të LDKsë
dhe persona me kombësi serbe.
105. Të paktën një i ndaluar u keqtrajtua në një vend tjetër përpara se të arrinte të
Llapashticë. Që prej [REDAKTUAR] 1999, ose rreth kësaj date, deri më
[REDAKTUAR] 1999, ose rreth kësaj date, të paktën një i ndaluar, i cili më vonë u
transferua në Llapashticë, u mbajt në [REDAKTUAR], ku ushqimi, uji, kushtet
higjienike e sanitare dhe /ose shtrojat e mbulojat që iu ofruan, ishin të pamjaftueshme.
Disa anëtarë të UÇK-së e rrahën të ndaluarin egërsisht dhe e keqtrajtuan
psikologjikisht. [REDAKTUAR]. I ndaluari, [REDAKTUAR], u mor në pyetje dhe
akuzua se ishte anëtar i [REDAKTUAR], bashkëpunëtor i serbëve, si dhe për
mosbashkëpunim ose mospërkrahje të UÇK-së.
Zllash
106. Në shtator 1998 dhe afërsisht midis 1 prillit 1999 dhe 19 prillit 1999, të
ndaluarve në Zllash, Prishtinë, nuk iu ofrua mjaftueshëm ushqim, ujë, kushte
higjienike e sanitare, shtroja e mbuloja dhe/ose kujdes shëndetësor. Një numër
anëtarësh të UÇK-së rregullisht i rrahën të ndaluarit egërsisht dhe i keqtrajtuan ata
psikologjikisht. Të ndaluarit u goditën në të gjithë trupin me shkopinj bejsbolli,
shkopinj dhe mjete të tjera, grushte, shkelma, u dogjën [REDAKTUAR], iu vu rrymë
elektrike në trup, iu urinua sipër, [REDAKTUAR], dhe/ose u kërcënuan me vdekje.
Ata dëgjuan dhe panë keqtrajtimin e egër të të ndaluarve të tjerë. Të ndaluarit u morën
në pyetje dhe u akuzuan se ishin anëtarë të LDK-së, tradhtarë, spiunë dhe
bashkëpunëtorë të autoriteteve serbe dhe ndryshe mospërkrahës të UÇK-së.
[REDAKTUAR].
[REDAKTUAR] 107. Më [REDAKTUAR] 1998, ose rreth kësaj date, [REDAKTUAR] u transferuan
nga [REDAKTUAR], Skënderaj, në [REDAKTUAR]. Afërsisht midis [REDAKTUAR]

1998 dhe [REDAKTUAR] 1998, një numër anëtarësh të UÇK-së i rrahën egërsisht dhe
keqtrajtuan psikologjikisht të ndaluarit në [REDAKTUAR]. Të paktën gjashtë prej të
ndaluarve u rrahën në të gjithë trupin me shkopinj, me shkelma, u shkelën sipër, u
goditën me grushte dhe/ose u kërcënuan me vdekje. Të ndaluarit dëgjuan dhe panë
keqtrajtimin e egër të të ndaluarve të tjerë.
108. Pasi [REDAKTUAR] ishin rrahur keqas dhe kishin lëndime të dukshme,
[REDAKTUAR] morën në pyetje [REDAKTUAR]. [REDAKTUAR]. [REDAKTUAR].
[REDAKTUAR] 109. Midis [REDAKTUAR] 1998 dhe [REDAKTUAR] 1998, një numër anëtarësh të
UÇK-së rrahën egërsisht dhe keqtrajtuan psikologjikisht të paktën katër të ndaluar në
[REDAKTUAR], Lipjan.
110. [REDAKTUAR]. [REDAKTUAR]. [REDAKTUAR]. [REDAKTUAR].
[REDAKTUAR].
111. [REDAKTUAR]. [REDAKTUAR] . [REDAKTUAR]. Gjatë mbajtjes në ndalim,
një anëtar i UÇK-së i tha një prej të ndaluarve se do të dënohej me vdekje.
Kleçkë
112. Së paku midis nëntorit 1998 dhe qershorit 1999, të ndaluarit në Kleçkë, Lipjan
u mbajtën, ndër të tjera, në bodrume me dysheme prej dheu, me mure me njolla gjaku,
në kushte të këqija higjienike e sanitare dhe me kujdes mjekësor të pamjaftueshëm.
Një numër anëtarësh të UÇK-së rregullisht i rrahën të ndaluarit egërsisht dhe i
keqtrajtuan ata psikologjikisht. Të ndaluarit, të cilëve ndonjëherë ua lidhnin sytë, u
goditën me shkopinj, tuba dhe tela, shkelma, grushte dhe/ose u kërcënuan me vdekje.
Ata dëgjuan dhe panë keqtrajtimin e egër të të ndaluarve të tjerë, [REDAKTUAR].
[REDAKTUAR]. Të ndaluarit u morën në pyetje dhe u akuzuan se ishin policë serbë
dhe bashkëpunëtorë të autoriteteve serbe dhe mospërkrahës të UÇK-së. Ndër të
ndaluarit kishte edhe persona me kombësi serbe. [REDAKTUAR], në keqtrajtimin e të
ndaluarve në Kleçkë u përfshinë edhe një numër anëtarësh të tjerë të UÇK-së, ndër të
cilët Fatmir LIMAJ.
113. Disa të ndaluar u keqtrajtuan në vende të tjera, përpara se të arrinin në Kleçkë
ose pas largimit nga Kleçka. Në [REDAKTUAR] 1999, disa anëtarë të UÇK-së morën
në pyetje të paktën një të ndaluar në [REDAKTUAR], i cili u rrah egërsisht dhe u
keqtrajtua psikologjikisht.
[REDAKTUAR] 114. Afërsisht midis [REDAKTUAR] 1999 dhe [REDAKTUAR] 1999, të ndaluarit në
[REDAKTUAR], Kaçanik dhe [REDAKTUAR] u mbajtën në qeli ndalimi të
improvizuara, pa mbrojtje nga kushtet e motit, dhe ushqimi, uji, ngrohja dhe/ose
shtrojat e mbulojat që iu ofruan atyre, ishin të pamjaftueshme. Një numër anëtarësh
të UÇK-së rregullisht i rrahën të ndaluarit egërsisht dhe i keqtrajtuan ata
psikologjikisht. Të ndaluarit u goditën në të gjithë trupin me armë automatike,
[REDAKTUAR]. Ata dëgjuan dhe panë keqtrajtimin e egër të të ndaluarve të tjerë. Të
ndaluarit, [REDAKTUAR], u morën në pyetje dhe u akuzuan se shoqëroheshin,
bashkëpunonin ose ndihmonin serbët dhe autoritetet serbe.
Cahan
115. Midis prillit dhe qershorit 1999, të ndaluarit në Cahan, rrethi i Hasit, Shqipëri,
u mbajtën në një qeli të improvizuar, të tejmbushur, të pambrojtur nga kushtet
atmosferike, si shiu, temperaturat e ftohta, dhe duhma e një nevojtoreje aty afër.
Ushqimi, uji, kujdesi mjekësor, kushtet higjienike e sanitare dhe/ose shtrojat e
mbulojat që iu ofruan atyre, ishin të pamjaftueshme. Një numër anëtarësh të UÇK-së
rregullisht i rrahën të ndaluarit egërsisht dhe i keqtrajtuan ata psikologjikisht, ndër të
cilët Sabit GECI. Të ndaluarit u goditën me shkopinj gome, shkopinj, një shufër hekuri,
një kamxhik, një patericë, me kondakë pushkësh dhe këpucë, [REDAKTUAR] dhe/ose
ndryshe u kërcënuan me vdekje dhe dhunë. Të ndaluarit u morën në pyetje dhe u
akuzuan se ishin përkrahës dhe spiunë të LDK-së, se shoqëroheshin dhe
bashkëpunonin me serbët dhe autoritetet serbe dhe se nuk përkrahnin UÇK-në.
[REDAKTUAR].
Kukës
116. Midis majit dhe qershorit 1999, të ndaluarit në Kukës, rrethi i Kukësit, Shqipëri,
u mbajtën në dhoma të nxehta dhe mbytëse, me dysheme të pista prej betoni. Ushqimi,
uji, kushtet higjienike e sanitare, kujdesi shëndetësor dhe/ose shtrojat e mbulojat që iu
ofruan atyre, ishin të pamjaftueshme. Një numër anëtarësh të UÇK-së, ndër të cilët
Sabit GECI, rregullisht i rrahën të ndaluarit egërsisht dhe i keqtrajtuan ata
psikologjikisht. Të ndaluarit u goditën në të gjithë trupin me shkopinj gome, shufra
metali, armë dhe një shkop bejsbolli, u prenë me thika, u goditën me grushte, shkelma,
u dogjën, [REDAKTUAR], u qëlluan me armë, ishin objekt i akteve të mbytjes së
simuluar dhe/ose ndryshe u kërcënuan me lëndime trupore dhe vdekje. Disa anëtarë
të UÇK-së i detyruan dy të ndaluar të [REDAKTUAR] dhe shtinë kundër tyre me armë
automatike, duke i plagosur. Një i ndaluar u informua se ishte dënuar me burgim dhe
ekzekutim, ndonëse nuk ishte mbajtur asnjë gjykim. Të ndaluarit dëgjuan dhe panë
keqtrajtimin e egër të të ndaluarve të tjerë, duke përfshirë edhe të anëtarëve të familjes
dhe u urdhëruan të rrihnin njëri-tjetrin. Disa anëtarë të UÇK-së i detyruan të ndaluarit
të kryenin punë krahu.
117. Të ndaluarit u morën në pyetje dhe u akuzuan se shoqëroheshin me serbë ose
me punonjës policie dhe se ishin tradhtarë, spiunë dhe bashkëpunëtorë të autoriteteve
serbe. [REDAKTUAR]. [REDAKTUAR].
[REDAKTUAR] 118. Afërsisht midis [REDAKTUAR] 1999, të ndaluarit në [REDAKTUAR],
Malishevë, dhe në [REDAKTUAR], u mbajtën në qeli të improvizuara dhe të
tejmbushura, [REDAKTUAR], dhe ushqimi, uji, kujdesi shëndetësor dhe/ose kushtet
higjienike e sanitare që iu ofruan atyre, ishin të pamjaftueshme. Një numër anëtarësh
të UÇK-së rregullisht i rrahën të ndaluarit egërsisht dhe i keqtrajtuan ata
psikologjikisht. Të ndaluarit u goditën me shufra hekuri dhe shkopinj, me grushte,
shkelma, dhe/ose u kërcënuan me vdekje. Ata dëgjuan dhe panë keqtrajtimin e egër
të të ndaluarve të tjerë dhe u detyruan të kryenin punë krahu. Të paktën dy të ndaluar
[REDAKTUAR]. Të ndaluarit u morën në pyetje dhe u akuzuan se ishin anëtarë dhe
përkrahës të LDK-së, spiunë dhe bashkëpunëtorë të autoriteteve serbe dhe
mospërkrahës të UÇK-së.
[REDAKTUAR] 119. Afërsisht midis [REDAKTUAR] 1999, një numër anëtarësh të UÇK-së
rregullisht rrahën egërsisht dhe keqtrajtuan psikologjikisht [REDAKTUAR] në
[REDAKTUAR], Drenas (Gllogoc). [REDAKTUAR] godit me kondakë pushkësh,
stape, shkelma dhe u kërcënua me vdekje. [REDAKTUAR], e fyen, i bënë pyetje për
armë dhe për komandantët dhe policët serbë dhe e morën në pyetje dhe e akuzuan se
kishte kryer krime kundër shqiptarëve të Kosovës.
[REDAKTUAR] 120. Afërsisht midis [REDAKTUAR] 1999, të ndaluarit në një vendndodhje afër
[REDAKTUAR], Prishtinë, u mbajtën në qeli të improvizuara, [REDAKTUAR] dhe
ushqimi, uji, kushtet higjienike e sanitare, dhe/ose shtrojat e mbulojat që iu ofruan
atyre, ishin të pamjaftueshme. Një numër anëtarësh të UÇK-së rregullisht i rrahën të
ndaluarit egërsisht dhe i keqtrajtuan ata psikologjikisht. Të ndaluarit u goditën me një
lopatë, pushkë, gypa gome dhe tuba, grushte e shkelma, dhe/ose u kërcënuan me
vdekje. Ata dëgjuan dhe panë keqtrajtimin e egër të të ndaluarve të tjerë,
[REDAKTUAR]. Të ndaluarit, [REDAKTUAR], u fyen dhe morën në pyetje, dhe u
akuzuan se kishin lidhje me autoritetet serbe, me punonjës të policisë dhe me
bashkëpunëtorë.
[REDAKTUAR] 121. Afërsisht midis [REDAKTUAR] 1999, të ndaluarve në [REDAKTUAR], Viti nuk
iu ofrua mjaftueshëm ushqim, ujë, kujdes mjekësor dhe kushte higjienike e sanitare.
Një numër anëtarësh të UÇK-së rregullisht i rrahën të ndaluarit egërsisht dhe i
keqtrajtuan ata psikologjikisht. Ata u goditën në të gjithë trupin me zinxhirë, shkopinj,
me kondakë pushkësh, dërrasa, e shkelma, ishin objekt i ekzekutimeve të simuluara
dhe/ose ndryshe u kërcënuan me dhunë dhe vdekje. [REDAKTUAR]. Të ndaluarit
dëgjonin keqtrajtimin e egër të të ndaluarve të tjerë, [REDAKTUAR]. Të ndaluarit,
[REDAKTUAR], u fyen dhe u morën në pyetje, si dhe u akuzuan për kryerje krimesh
kundër shqiptarëve të Kosovës dhe se kishin lidhje e bashkëpunonin me autoritetet
serbe.
Prizren
122. Afërsisht midis 15 qershorit 1999 dhe 23 qershorit 1999, disa persona u mbajtën
të ndaluar [REDAKTUAR] pa dritë në [REDAKTUAR] Prizrenit. Disa prej tyre u
mbajtën [REDAKTUAR]. Të ndaluarve iu ofrua ushqim dhe shtroja e mbuloja të
pamjaftueshme. Një numër anëtarësh të UÇK-së rregullisht i rrahën të ndaluarit
egërsisht dhe i keqtrajtuan ata psikologjikisht. Të ndaluarit u goditën në të gjithë
trupin me stape, tuba, shkopinj, gypa gome, kondakë pushkësh dhe thika, grushte,
shkelma, dhe/ose ndryshe u kërcënuan me dhunë dhe vdekje. Të ndaluarit dëgjuan
dhe panë keqtrajtimin e egër të të ndaluarve të tjerë. Të ndaluarit u fyen dhe u morën
në pyetje e akuzuan se ishin anëtarë të LDK-së, për kryerje krimesh kundër
shqiptarëve të Kosovës, ose se ishin bashkëpunëtorë të autoriteteve serbe. Ndër të
ndaluarit kishte persona me kombësi serbe.
123. Afërsisht midis 16 qershorit 1999 dhe 18 qershorit 1999, të ndaluarve në ishndërtesën
e MPB-së në Prizren nuk iu ofrua mjaftueshëm ushqim, ujë, kujdes mjekësor
dhe kushte strehimi. Një numër anëtarësh të UÇK-së rregullisht i rrahën të ndaluarit
egërsisht dhe i keqtrajtuan ata psikologjikisht. Të ndaluarit u goditën në të gjithë
trupin me një shishe uji, shkopinj, stape, rripa dhe një armë automatike, me grushte e
shkelma, dhe/ose ndryshe u kërcënuan me dhunë dhe vdekje. Një të ndaluari ia
shkulën dhëmbët me pincë. Të ndaluarit dëgjuan dhe panë keqtrajtimin e egër të të
ndaluarve të tjerë, [REDAKTUAR]. Të ndaluarit u fyen dhe u morën në pyetje e
akuzuan për kryerje krimesh kundër shqiptarëve të Kosovës, se ishin spiunë ose
bashkëpunëtorë të autoriteteve serbe dhe ndryshe mospërkrahës të UÇK-së.
[REDAKTUAR].
124. Afërsisht midis 16 qershorit 1999 dhe 19 qershorit 1999, të ndaluarve në
[REDAKTUAR] Prizren iu ofrua ushqim, ujë dhe/ose kujdes mjekësor i
pamjaftueshëm. Një numër anëtarësh të UÇK-së rregullisht i rrahën të ndaluarit
egërsisht dhe i keqtrajtuan ata psikologjikisht. Të ndaluarit u goditën me shkopinj dhe
zinxhirë, grushte, shkelma dhe/ose ndryshe u kërcënuan me dhunë dhe vdekje. Dy të
ndaluar, [REDAKTUAR] u morën në pyetje dhe u akuzuan për kryerje krimesh
kundër shqiptarëve të Kosovës, se ishin spiunë ose bashkëpunëtorë të autoriteteve
serbe dhe se nuk i ishin bashkuar UÇK-së.
125. Më 26 qershor 1999, ose rreth kësaj date, të ndaluarit në [REDAKTUAR] Prizren
u mbajtën në qeli të improvizuara, [REDAKTUAR], dhe në dhoma me mure të
spërkatura me gjak. Një numër anëtarësh të UÇK-së i rrahën egërsisht dhe keqtrajtuan
psikologjikisht të ndaluarit. Të ndaluarit u goditën në të gjithë trupin me shkopinj,
gypa gome, çekiçë, shkopinj gome dhe një zinxhir, u dogjën me cigare, u goditën me
grushte e shkelma dhe/ose u kërcënuan me vdekje. Kur një i ndaluar kërkoi ujë, atë e
detyruan të pinte hollues boje. Një anëtar i UÇK-së i urdhëroi dy të ndaluar të
zhvisheshin dhe të bënin seks. Të ndaluarit dëgjuan dhe panë keqtrajtimin e egër të të
ndaluarve të tjerë. Të ndaluarit, [REDAKTUAR], u morën në pyetje për përkatësinë
etnike, armët, dhe lidhjet e tyre me serbët.

Rahovec
126. Më [REDAKTUAR] 1999, ose rreth kësaj date, një numër anëtarësh të UÇK-së
ushtruan dhunë fizike dhe psikologjike ndaj [REDAKTUAR] dhe bashkëshortes së tij
që ishin me kombësi serbe, në shtëpinë e tyre në Rahovec. Një anëtar i UÇK-së e rrahu
[REDAKTUAR] para bashkëshortes së tij, ndërkohë që të tjerët u morën gjësendet e
tyre personale. Pasi e morën [REDAKTUAR], disa anëtarë të UÇK-së i vunë zjarrin
shtëpisë së tij.
127. Më [REDAKTUAR] 1999, ose rreth kësaj date, një numër anëtarësh të UÇK-së
ushtruan dhunë fizike dhe psikologjike ndaj [REDAKTUAR] që ishin me kombësi
serbe, [REDAKTUAR] në [REDAKTUAR], Rahovec. Disa anëtarë të UÇK-së e rrahën
[REDAKTUAR] dhe i kërkuan armë. [REDAKTUAR] e dëgjoi dhe e pa rrahjen. Pasi
morën disa armë, disa anëtarë të UÇK-së e morën [REDAKTUAR] me forcë.
128. Afërsisht midis [REDAKTUAR] 1999, një numër anëtarësh të UÇK-së ushtruan
dhunë fizike dhe psikologjike ndaj [REDAKTUAR] që ishin me kombësi serbe, në
[REDAKTUAR] Rahovec. Pasi e arrestuan [REDAKTUAR], disa anëtarë të UÇK-së
rrahën egërsisht [REDAKTUAR] dhe shkatërruan dhe morën gjësendet e tyre
personale. Ngacmimet dhe keqtrajtimi vazhduan deri sa [REDAKTUAR] u larguan
nga Kosova më [REDAKTUAR] 1999, ose rreth kësaj date.
Ferizaj
129. Afërsisht midis [REDAKTUAR] dhe [REDAKTUAR] 1999, një numër anëtarësh
të UÇK-së rrahën egërsisht dhe keqtrajtuan psikologjikisht një të ndaluar në një shtëpi
në Ferizaj ose afër tij. I ndaluari u rrah në të gjithë trupin, u godit me grushte e
shkelma. Ai [REDAKTUAR] u mor në pyetje dhe akuzua se kishte kryer krime.
[REDAKTUAR].

[REDAKTUAR] 130. Më [REDAKTUAR] 1999, ose rreth kësaj date, një numër anëtarësh të UÇK-së
rrahën dhe keqtrajtuan psikologjikisht të ndaluarit në [REDAKTUAR], Ferizaj.
[REDAKTUAR] u godit me kondakë pushkësh, shkelma, grushte dhe u kërcënua me
vdekje. [REDAKTUAR] dëgjoi kur i rrihnin personat e tjerë. Të ndaluarit
[REDAKTUAR] u morën në pyetje lidhur me armët që mbanin të ndaluarit, të afërmit
e tyre dhe persona të tjerë.
Konvikti, Gjilan
131. Në fund të qershorit 1999, një numër anëtarësh të UÇK-së rrahën egërsisht dhe
keqtrajtuan psikologjikisht të ndaluarit në ish-shkollën me konvikt dhe në konviktin
e saj në Gjilan. Të ndaluarit u goditën në të gjithë trupin me shkopinj dhe stape,
shkelma, grushte, dhe/ose ndryshe u kërcënuan me dhunë dhe vdekje. Të ndaluarit
dëgjuan dhe panë keqtrajtimin e egër të të ndaluarve të tjerë. [REDAKTUAR]. Të
ndaluarit me kombësi serbe, u fyen dhe u morën në pyetje e u akuzuan për kryerje
krimesh kundër shqiptarëve të Kosovës.
Ish-stacioni i policisë në Suharekë
132. Në fund të qershorit 1999, një numër anëtarësh të UÇK-së rrahën egërsisht dhe keqtrajtuan psikologjikisht një të ndaluar në ish-stacionin e policisë në Suharekë. I ndaluari u godit me kondakë pushkësh, shkopinj gome dhe çizme. Disa anëtarë të UÇK-së i bënë pyetje lidhur me një komandant serb dhe e akuzuan për kryerje krimesh kundër shqiptarëve të Kosovës. Pas [REDAKTUAR], disa anëtarë të UÇK-së e lidhën të ndaluarin, ia mbuluan kokën dhe e transferuan në [REDAKTUAR]. Atë [REDAKTUAR] nuk i dhanë ushqim e ujë. Marrjet në pyetje vazhduan dhe atë e kërcënuan me vdekje nëse nuk pranonte.

Novobërdë
133. Më [REDAKTUAR] 1999, ose rreth kësaj date, gjatë arrestimit të një personi serb [REDAKTUAR] në [REDAKTUAR] Novobërdë, disa anëtarë të UÇK-së i vunë atij një pistoletë në gojë, e shkelmuan dhe goditën, dhe e detyruan të hipte në një veturë. Pas kësaj atë e çuan në një shtab të UÇK-së aty afër [REDAKTUAR] në Novobërdë, ku e keqtrajtuan dhe rrahën egërsisht. I ndaluari [REDAKTUAR] u urdhëruan të dorëzonin armët e tyre. [REDAKTUAR] disa anëtarë të UÇK-së kërcënuan të ndaluarin dhe anëtarët e familjes së tij dhe u thanë se serbët duhet të
shkatërrohen, të largohen, dhe/ose të hiqen prej aty.
134. Veprimet dhe mosveprimet e përshkruara në paragrafët 59 deri në 134 më lart, të marra veças ose së bashku, u shkaktuan vuajtje ose lëndime të rënda mendore dhe/ose fizike viktimave dhe/ose përbënin cenim të rëndë të dinjitetit njerëzor. Këto veprime dhe mosveprime shkelën të drejtat themelore të viktimave për liri dhe siguri të personit, liri të lëvizjes, proces ligjor të rregullt dhe mosdiskriminim për arsye politike dhe etnike. Anëtarë dhe instrumente të NKP-së u përpoqën t’i detyronin viktimat të vepronin kundër vullnetit dhe ndërgjegjes së tyre. Si rezultat i trajtimit, viktimat humbën vetëdijen, pësuan thyerje të eshtrave dhe plagë të tjera të rënda, u
poshtëruan, shfytyruan, u mbuluan në gjak dhe patën pasoja afatgjata psikologjike dhe fizike që vazhduan edhe pas veprimeve dhe mosveprimeve të përshkruara më lart.

Torturë
135. Përmes veprimeve dhe mosveprimeve të përshkruara në paragrafët 59-135 më lart, anëtarë dhe instrumente të NKP-së shkaktuan dhimbje ose vuajtje të rënda me qëllim marrjen e informatave ose deklaratave pranuese, ndëshkimin, frikësimin ose shtrëngimin e viktimës ose të një personi tjetër dhe/ose diskriminimin, ndër të tjera për arsye politike dhe etnike, të viktimës ose personi tjetër. Gjatë veprimeve dhe mosveprimeve të përshkruara më lart dhe në lidhje me to, anëtarë dhe instrumente të NKP-së i morën viktimat në pyetje, i shtrënguan dhe i detyruan të nënshkruanin deklarata pranuese dhe të jepnin informata, si dhe i akuzuan se ishin kundërshtarë,
duke i ndëshkuar, keqtrajtuar dhe trajtuar çnjerëzisht për këtë.

Vrasje e paligjshme
136. Gjatë periudhës së aktakuzës, anëtarë dhe instrumente të NKP-së, përmes veprimeve dhe mosveprimeve të tyre, shkaktuan vdekjen e personave në Kosovë dhe në Shqipërinë Veriore, ndër të tjera edhe pas arrestimeve dhe rrëmbimeve, si dhe në qendrat e ndalimit ose në lidhje to. Ndër to përfshihen vrasje të kryera gjatë trajtimit mizor dhe çnjerëzor dhe vdekje të shkaktuara si pasojë e trajtimit mizor e çnjerëzor në qendrat e ndalimit, ndër të cilat edhe ato të identifikuara në Listën A. Shembuj të tjerë vrasjesh nga anëtarë dhe instrumente të NKP-së ishin edhe ato që u kryen gjatë kohës së tërheqjes së UÇK-së nga këto qendra përballë ofensivës së forcave të RFJ-së. Persona të ndaluar u vranë gjatë ose rreth kohës së këtyre tërheqjeve, ndonjëherë pasi ishin
transferuar fillimisht në një ose më shumë vende të tjera ndalimi. Incidente të vrasjeve
përfshijnë ato të identifikuara në Listën B dhe që përshkruhen më tej në paragrafët në vijim.
Likoc
137. Në [REDAKTUAR] 1998, [REDAKTUAR] u rrëmbyen nga disa anëtarë të UÇK-së dhe u sollën [REDAKTUAR] në një vend përballë shtabit të UÇK-së në Likoc. Në kohën që [REDAKTUAR] po e lironin, një ushtar i UÇK-së e informoi atë se [REDAKTUAR] do t’i bashkohej më vonë. [REDAKTUAR] burrat u panë për herë të fundit të gjallë kur mbaheshin nga UÇK-ja. Personave që më pas kërkuan informacion për burrat e zhdukur, anëtarë të UÇK-së u thanë se ata po merreshin në pyetje.
[REDAKTUAR], kufomat e [REDAKTUAR] burrave u gjetën [REDAKTUAR]. Kufomat kishin shenja rrahjeje dhe plagësh me armë zjarri.

138. [REDAKTUAR] u rrëmbye nga anëtarë me uniformë të UÇK-së në [REDAKTUAR] në [REDAKTUAR] 1998 dhe u soll në Likoc. Kufoma e tij u gjet në [REDAKTUAR], me plagë të shumta nga armë zjarri.
139. [REDAKTUAR] u arrestua në janar 1999 dhe u soll në objektin e ndalimit të UÇK-së në Likoc. Anëtarë të familjes së tij bënë përpjekje të përsëritura për të marrë informata për statusin e [REDAKTUAR]. [REDAKTUAR] atyre u [REDAKTUAR] nuk u dhanë informata, [REDAKTUAR]. [REDAKTUAR] u pa për herë të fundit kur mbahej nga UÇK-ja dhe kufoma e tij nuk është gjetur.
Jabllanicë
140. [REDAKTUAR] u arrestua nga disa anëtarë të UÇK-së më [REDAKTUAR] 1998, ose rreth kësaj date, dhe u mbajt i ndaluar në kazermën e UÇK-së në Jabllanicë. Gjatë kohës që ishte i ndaluar ai u rrah egërsisht nga anëtarë të UÇK dhe, si pasojë, vdiq [REDAKTUAR] rreth mesit të korrikut 1998.
141. [REDAKTUAR] u mbajt i ndaluar në kazermën e UÇK-së në Jabllanicë që prej afërsisht [REDAKTUAR] 1998. Gjatë kohës që ishte i ndaluar ai u rrah egërsisht nga disa anëtarë të UÇK dhe për herë të fundit u pa kur mbahej nga UÇK-ja. Kufoma e tij nuk është gjetur.
142. [REDAKTUAR] u mbajt i ndaluar në kazermën e UÇK-së në Jabllanicë që prej afërsisht [REDAKTUAR] 1998. Gjatë kohës që ishte i ndaluar, ai u rrah egërsisht dhe për herë të fundit u pa kur mbahej nga UÇK-ja, në gjendje të molisur, në fund të korrikut 1998. Anëtarë të familjes vazhdimisht pyetën për vendndodhjen e [REDAKTUAR], por u jepeshin informata kontradiktore dhe çorientuese. Kufoma e [REDAKTUAR] u gjet me plagë të shumta armësh zjarri [REDAKTUAR].
Llapushnik
143. [REDAKTUAR] u mbajt i ndaluar në Llapushnik në fillim të qershorit 1998. Ai u rrah në mënyrë të përsëritur dhe u mor në pyetje çdo mbrëmje, me akuzën se ishte bashkëpunëtor. Pas afërsisht dhjetë ditësh, më [REDAKTUAR] 1998, ose rreth kësaj date, [REDAKTUAR] u nxor jashtë dhe u vra [REDAKTUAR]. Kufomën e tij e morën disa anëtarë të UÇK-së dhe më vonë ai u gjet afër [REDAKTUAR].
144. Më 26 korrik 1998, ose rreth kësaj date, kur forcat serbe filluan një ofensivë, disa anëtarë të UÇK-së i morën afërsisht 30 të ndaluar dhe i çuan nga Llapushniku në Malet e Berishës aty afër, ku i ndanë ata në dy grupe. Njërin grup e zgjidhën dhe e liruan, ndërsa të ndaluarit në grupin tjetër i vranë me armë zjarri. Kufomat e të ndaluarve [REDAKTUAR] më vonë u zhvarrosën dhe u morën nga [REDAKTUAR].

Drenoc
145. [REDAKTUAR] u arrestua më [REDAKTUAR] 1998, ose rreth kësaj date, dhe u soll në një ish-ndërtesë shkolle që përdorej nga UÇK-ja në Drenoc. Ai u rrah dhe u vra nga disa anëtarë të UÇK-së kur ishte i ndaluar. Kufoma e tij nuk është gjetur. 146. [REDAKTUAR] u arrestua në [REDAKTUAR] 1998 dhe u soll në Drenoc. Ai u rrah dhe, pas rreth 45 ditësh në ndalim, u vra nga disa anëtarë të UÇK-së. Kufoma e tij nuk është gjetur.
147. [REDAKTUAR] u mbajt i ndaluar në Drenoc që prej [REDAKTUAR] 1998, ose rreth kësaj date. Ai u akuzua se ishte bashkëpunëtor dhe u rrah egërsisht. Më [REDAKTUAR] 1998, ose rreth kësaj date, në Drenoc u ndalua edhe [REDAKTUAR]. Afërsisht më [REDAKTUAR] 1998, [REDAKTUAR] nga Drenoci [REDAKTUAR]. Që prej atëherë, të dy burrat nuk janë parë dhe prej tyre nuk është dëgjuar kurrë më. [REDAKTUAR] 148. Në [REDAKTUAR] 1998, [REDAKTUAR] u soll në Drenoc pasi ishte arrestuar në [REDAKTUAR] nga disa anëtarë të UÇK-së. Ai u akuzua se ishte spiun dhe për herë të fundit u pa kur mbahej nga UÇK-ja në Drenoc. Një pjesë e kufomës së tij u identifikua [REDAKTUAR].

149. [REDAKTUAR] u arrestua në shtëpinë e tij nga disa anëtarë të armatosur të UÇK-së më [REDAKTUAR] 1998, ose rreth kësaj date, dhe u mbajt i ndaluar në Drenoc. Ai u rrah egërsisht dhe u vra nga disa anëtarë të UÇK-së. Kufoma e [REDAKTUAR] nuk është gjetur dhe familjes së tij nuk iu dha informacion për fatin e tij.
150. Më [REDAKTUAR] 1998, ose rreth kësaj date, [REDAKTUAR] u arrestua nga disa anëtarë të UÇK-së [REDAKTUAR] dhe u soll në Drenoc. Ai u rrah egërsisht dhe për herë të fundit u pa i gjallë kur mbahej nga UÇK-ja në Drenoc, [REDAKTUAR] 1998. Me gjithë kërkesat e përsëritura, familja e tij nuk u informua për fatin e tij. Një pjesë e kufomës së [REDAKTUAR] u identifikua [REDAKTUAR].
Malishevë
151. Më 17 korrik 1998, ose rreth kësaj date, një grup prej 11 të ndaluarish serbë u transferuan në një dhomë në bodrumin e një ndërtese në Malishevë, ku mbaheshin edhe dy të ndaluar të tjerë serbë. Anëtarë të UÇK-së që hynin në dhomë i rrahën dhe shkelmuan të ndaluarit. Rreth 19 korrikut 1998, [REDAKTUAR] të ndaluarit u nxorën jashtë me grupe. Të ndaluarit i hipën në një kombi dhe i çuan në një vend aty afër ku disa anëtarë të UÇK-së i vranë me armë zjarri. [REDAKTUAR]. Kufomat e [REDAKTUAR] burrave të tjerë u nxorën [REDAKTUAR]. Identitetet e viktimave jepen në Listën B.
152. Më 20 korrik 1998, ose rreth kësaj date, një grup të ndaluarish serbë u transferuan nga qendra e ndalimit në Drenoc në Malishevë. Në grup bënin pjesë persona që i ishin dorëzuar UÇK-së në Opterushë dhe Reti. Në grupin e transferuar ishin gjithashtu [REDAKTUAR]. Më 26 ose 27 korrik 1998, ose rreth këtyre datave, qendra e ndalimit në Malishevë u zbraz dhe, pas kësaj, anëtarë të UÇK-së i vranë disa të ndaluar, ndër të tjera edhe në një vend afër Volljakës. Me gjithë publicitetin e madh dhe kërkesat e vazhdueshme të anëtarëve të familjes, atyre nuk iu dha informacion për fatin e personave që ishin mbajtur të ndaluar në Malishevë. Identitetet e viktimave të ditura jepen në Listën B.
Bajgorë
153. [REDAKTUAR] u mbajt i ndaluar nga anëtarë të UÇK-së në Bajgorë, Podujevë. Më [REDAKTUAR] 1998, ose rreth kësaj date, disa anëtarë të UÇK-së e çuan [REDAKTUAR] [REDAKTUAR], ku [REDAKTUAR] e morën në pyetje. Atij iu tha se në qoftë se nuk pranonte, do ta vrisnin. [REDAKTUAR]. Për herë të fundit ai u pa kur mbahej nga UÇK-ja. Kufoma e  REDAKTUAR], me shenja traumash të shkaktuara nga goditje me mjete të forta, [REDAKTUAR].
Majac
154. [REDAKTUAR] u mbajtën të ndaluar për periudha kohe të ndryshme dhe u keqtrajtuan nga disa anëtarë të UÇK-së në Llapashticë, ndërsa më pas u mbajtën të ndaluar nga UÇK-ja në Majac që prej 25 marsit 1999, ose rreth kësaj date. Pretendohet se ata [REDAKTUAR]. Në Majac, të ndaluarit u urdhëruan [REDAKTUAR]. Kufomat e [REDAKTUAR] u zbuluan [REDAKTUAR].
Potok
155. [REDAKTUAR] u mbajtën të ndaluar për periudha kohe të ndryshme dhe u keqtrajtuan nga disa anëtarë të UÇK-së në Llapashticë, ndërsa më pas u mbajtën të ndaluar nga UÇK-ja në Potok që prej 25 marsit 1999, ose rreth kësaj date. Pretendohet se [REDAKTUAR]. Kufomat e [REDAKTUAR] u zbuluan së bashku në [REDAKTUAR].
[REDAKTUAR] 156. Rreth fundit të marsit 1999, një rom që kishte mbërritur nga një territor nën kontrollin e serbëve, u ndalua nga disa anëtarë të UÇK-së dhe u mbajt i lidhur në mes të fshatit [REDAKTUAR], Podujevë, ku e rrahën. Afërsisht pas dy ditësh, atë e çuan në një postbllok në të dalë të fshatit, ku e vranë me armë zjarri me urdhër të Latif GASHIT.

Zllash
157. Afërsisht prej fillimit të prillit 1999, [REDAKTUAR] u mbajt i ndaluar dhe u
keqtrajtua egërsisht në një bazë të UÇK-së në Zllash, Prishtinë. Familjes
[REDAKTUAR] nuk iu dha informacion ose iu dha informacion i rremë për
vendndodhjen e tij. [REDAKTUAR] u pa i gjallë për herë të fundit [REDAKTUAR] më
19 prill 1999, ose rreth kësaj date. [REDAKTUAR]. Kufoma e [REDAKTUAR] u gjet
[REDAKTUAR].
Kleҫkë
158. [REDAKTUAR] u arrestua nga disa anëtarë të UÇK-së së bashku me
[REDAKTUAR] më [REDAKTUAR] 1999, ose rreth kësaj date, afër [REDAKTUAR].
Ata u sollën në qendrën e ndalimit në Kleҫkë ku anëtarë të UÇK-së i rrahën.
[REDAKTUAR] vdiq si pasojë e lëndimeve të shkaktuara gjatë rrahjeve. Më
[REDAKTUAR].
159. [REDAKTUAR] u arrestua nga disa anëtarë të UÇK-së më 9 mars 1999, ose
rreth kësaj date, [REDAKTUAR]. [REDAKTUAR] u zhduk më 15 mars 1999, ose rreth
këaj date, në [REDAKTUAR] dhe u mbajt nga anëtarë të UÇK-së. Të dy u transferuan
në qendrën e ndalimit në Kleҫkë ku u rrahën dhe keqtrajtuan. [REDAKTUAR] u
morën nga qendra e ndalimit dhe u vranë nga disa anëtarë të UÇK-së më 5 prill 1999,
ose rreth kësaj date. Kufomat e tyre nuk janë gjetur.
160. [REDAKTUAR] u arrestua nga disa anëtarë të UÇK-së në [REDAKTUAR] më
10 shkurt 1999, ose rreth kësaj date. Ai u ndalua nga UÇK-ja në Likoc dhe u transferua
në qendrën e ndalimit në Kleҫkë më 21 mars 1999, ose rreth kësaj date. Atë e liruan
më 2 prill 1999, ose rreth kësaj date; një ditë pas lirimit u arrestua përsëri nga disa
anëtarë të UÇK-së në Kleҫkë dhe u vra me armë zjarri. Kufoma e tij nuk është gjetur.

161. [REDAKTUAR] u zhdukën më 9 shkurt 1999, ose rreth kësaj date. Ata u sollën
në qendrën e ndalimit në Kleҫkë dhe u mbajtën në atë vend ose rreth tij. Më 5 prill
1999, ose rreth kësaj date, ata u morën nga disa anëtarë të UÇK-së dhe u vranë aty afër
me armë zjarri, me urdhër të Fatmir LIMAJT. Kufomat e tyre u gjetën më vonë në
afërsi të atij vendi.
162. [REDAKTUAR] u ndaluan nga disa anëtarë të UÇK-së më 11 prill 1999, ose
rreth kësaj date, [REDAKTUAR]. Ata u sollën në qendrën e ndalimit në Kleҫkë dhe u
mbajtën në atë vend ose rreth tij. Më 18 prill 1999, ose rreth kësaj date, ata u morën
nga disa anëtarë të UÇK-së dhe u vranë aty afër me armë zjarri ose me armë me teh të
mprehtë. Më vonë, kufomat e tyre u nxorën [REDAKTUAR].
[REDAKTUAR] 163. Më [REDAKTUAR] 1999, ose rreth kësaj date, [REDAKTUAR] u rrah dhe u
mbajt i ndaluar [REDAKTUAR]. [REDAKTUAR]. Më [REDAKTUAR] 1999, ose rreth
kësaj date, këta katër burra ishin ndër ata [REDAKTUAR] [REDAKTUAR]. Më
[REDAKTUAR] 1999, ose rreth kësaj date, ata i transferuan në [REDAKTUAR], ku
edhe i rrahën të gjithë. Më [REDAKTUAR] 1999, ose rreth kësaj date, të katër burrat i
nxorën një nga një nga dhoma ku mbaheshin të ndaluar prej anëtarëve të UÇK-së në
[REDAKTUAR]. Që atëherë, asnjë prej tyre nuk është parë më. Anëtarëve të familjes
nuk iu dha informacion për fatin e tyre.
Kukës, Shqipëri
164. Më 17 maj 1999, ose rreth kësaj date, [REDAKTUAR] u arrestua dhe u mbajt i
ndaluar nga disa anëtarë të UÇK-së në një ish-fabrikë metali në Kukës, Shqipëri.
[REDAKTUAR] dhe të ndaluar të tjerë u rrahën egërsisht pothuaj çdo ditë nga disa
anëtarë të UÇK-së, ndër të cilët Sabit GECI. Më 4 qershor 1999, ose rreth kësaj date,
gjatë një keqtrajtimi të tillë, [REDAKTUAR] u qëllua [REDAKTUAR]. Të nesërmen
[REDAKTUAR] vdiq si pasojë e keqtrajtimit.

Ish-ndërtesa e MPB-së, Prizren
165. Më 17 korrik 1999, disa anëtarë të UÇK-së arrestuan [REDAKTUAR] në
shtëpinë e tij në [REDAKTUAR], Prizren, dhe e mbajtën të ndaluar në ish-ndërtesën e
MPB-së në Prizren. Atë e rrahën dhe, si pasojë, vdiq gjatë kohës që ishte i ndaluar, disa
orë pas arrestimit. Më 18 qershor 1999, kufoma e [REDAKTUAR] u gjet
[REDAKTUAR].
Rahovec
166. Më [REDAKTUAR], ose rreth kësaj date, disa anëtarë të UÇK-së morën
[REDAKTUAR] nga shtëpitë e tyre në Rahovec. Ata i keqtrajtuan përpara se t’i
merrnin. Më të njëjtën ditë, disa anëtarë të UÇK-së rrëmbyen të paktën edhe tre
persona të tjerë. Kufoma e [REDAKTUAR] u gjet më vonë. Kufoma e [REDAKTUAR] nuk është gjetur.
167. Afër fundit të qershorit 1999, disa anëtarë të UÇK-së e morën [REDAKTUAR] me një veturë, nga [REDAKTUAR] në Rahovec. Për herë të fundit ai u pa kur mbahej
nga disa anëtarë të UÇK-së dhe kufoma e tij nuk është gjetur.
168. Më [REDAKTUAR] 1999, ose rreth kësaj date, [REDAKTUAR] u mor nga
shtëpia e tij në Rahovec nga disa anëtarë të UÇK-së. [REDAKTUAR] ngacmimet dhe
keqtrajtimi i anëtarëve të familjes së [REDAKTUAR] vazhduan. [REDAKTUAR] u pa
për herë të fundit kur mbahej nga disa anëtarë të UÇK-së dhe kufoma e tij nuk është
gjetur.
[REDAKTUAR] 169. Më [REDAKTUAR] 1999, ose rreth kësaj date, disa anëtarë të UÇK-së e morën
[REDAKTUAR] nga [REDAKTUAR] në [REDAKTUAR] dhe e çuan në fshatin
[REDAKTUAR], ku e morën në pyetje dhe e rrahën, [REDAKTUAR]. [REDAKTUAR].
Që prej atëherë ai nuk është parë më.

[REDAKTUAR] 170. Në një datë midis korrikut dhe gushtit 1999, një civil i moshuar me kombësi
serbe u keqtrajtua dhe u mbajt i ndaluar nga disa anëtarë të UÇK-së në një bazë të
UÇK-së në [REDAKTUAR], Prishtinë. Dy ose tri ditë më vonë ai u vra nga disa anëtarë
të UÇK-së dhe u varros në një varr jashtë bazës së UÇK-së.
Zhdukje me forcë e personave
171. Gjatë periudhës së aktakuzës, anëtarë dhe instrumente të NKP-së arrestuan,
rrëmbyen ose ndaluan persona, me autorizimin, mbështetjen, ose pajtimin e heshtur
të UÇK-së/QPK-së, në Kosovë dhe në Shqipërinë Veriore, duke përfshirë edhe në zona
nën kontrollin e UÇK-së/QPK-së dhe në qendrat e ndalimit ose në lidhje me to, duke
përfshirë edhe ato të identifikuara në Listën A. Kur anëtarë të familjes dhe persona të
tjerë kërkonin informata për individët e zhdukur, anëtarët dhe instrumentet e NKPsë
shpesh refuzonin t’u përgjigjeshin ose u jepnin informata të rreme apo çorientuese.
Gjithashtu, ata shpesh i refuzonin kërkesat për qasje në qendrat e ndalimit ose për të
vizituar të ndaluarit, i kërcënonin ose keqtrajtonin ata që kërkonin informata dhe nuk
pyesnin dhe nuk bënin hetime për fatin ose vendndodhjen e personave të zhdukur.
Ndër incidentet e zhdukjes me forcë të personave përfshihen ato të identifikuara në
Listën C dhe të përshkruara në paragrafët 137, 139, 142, 147, 149, 150, 152, 157 dhe 163
më lart.
PARAQITJA E KRIMEVE
172. Përmes veprimeve dhe mosveprimeve të përshkruara më lart, Hashim THAÇI,
Kadri VESELI, Rexhep SELIMI dhe Jakup KRASNIQI, me anë të pjesëmarrjes së
tyre në ndërmarrje kriminale të përbashkët kryen, dhe/ose ndihmuan dhe inkurajuan,
krimet e paraqitura në këtë aktakuzë. Gjithashtu, ose si alternativë, Hashim THAÇI,
Kadri VESELI, Rexhep SELIMI dhe Jakup KRASNIQI janë përgjegjës si eprorë për
krimet e kryera nga vartësit e tyre. Hashim THAÇI, Kadri VESELI, Rexhep SELIMI
dhe Jakup KRASNIQI dinin ose kishin arsye të dinin se krimet e paraqitura në këtë
aktakuzë ishin në prag të kryerjes ose ishin kryer prej vartësve të tyre dhe nuk morën
masat e nevojshme dhe të arsyeshme për parandalimin e atyre krimeve dhe për
ndëshkimin e kryesve të tyre.
173. Hashim THAÇI, Kadri VESELI, Rexhep SELIMI dhe Jakup KRASNIQI kanë
personalisht përgjegjësi penale për:
Pika 1: PËRNDJEKJE për arsye politike dhe/ose etnike, KRIM KUNDËR
NJERËZIMIT, i ndëshkueshëm në bazë të neneve 13(1)(h), 16(1)(a) dhe 16(1)(c) të
Ligjit;
Pika 2: BURGOSJE, KRIM KUNDËR NJERËZIMIT, i ndëshkueshëm në bazë të
neneve 13(1)(e), 16(1)(a) dhe 16(1)(c) të Ligjit;
Pika 3: ARRESTIM DHE NDALIM TË PALIGJSHËM OSE ARBITRAR, KRIM
LUFTE, i ndëshkueshëm në bazë të neneve 14(1)(c), 16(1)(a) dhe 16(1)(c) të Ligjit;
Pika 4: AKTE TË TJERA ÇNJERËZORE, KRIM KUNDËR NJERËZIMIT, i
ndëshkueshëm në bazë të neneve 13(1)(j), 16(1)(a) dhe 16(1)(c) të Ligjit;
Pika 5: TRAJTIM MIZOR, KRIM LUFTE, i ndëshkueshëm në bazë të neneve
14(1)(c)(i), 16(1)(a) dhe 16(1)(c) të Ligjit;
Pika 6: TORTURË, KRIM KUNDËR NJERËZIMIT, i ndëshkueshëm në bazë të neneve
13(1)(f), 16(1)(a) dhe 16(1)(c) të Ligjit;
Pika 7: TORTURË, KRIM LUFTE, i ndëshkueshëm në bazë të neneve 14(1)(c)(i),
16(1)(a) dhe 16(1)(c) të Ligjit;
Pika 8: VRASJE E PALIGJSHME, KRIM KUNDËR NJERËZIMIT, i ndëshkueshëm në
bazë të neneve 13(1)(a), 16(1)(a) dhe 16(1)(c) të Ligjit;
Pika 9: VRASJE E PALIGJSHME, KRIM LUFTE, i ndëshkueshëm në bazë të neneve
14(1)(c)(i), 16(1)(a) dhe 16(1)(c) të Ligjit; dhe
Pika 10: ZHDUKJE ME FORCË E PERSONAVE, KRIM KUNDËR NJERËZIMIT, i
ndëshkueshëm në bazë të neneve 13(1)(i), 16(1)(a) dhe 16(1)(c) të Ligjit.
Të gjitha pjesët e kësaj aktakuze, duke përfshirë edhe Listat e saj, duhen lexuar
bashkërisht me njëra-tjetrën.
___/nënshkrim/____
Xhek Smith
Prokuror i Specializuar
E mërkurë, 4 nëntor 2020
Në Hagë, Holandë.

LISTA A
QENDRAT E NDALIMIT
KOMUNA VENDNDODHJA DATA E PËRAFËRT NUMRI I PËRAFËRT
MINIMAL I
VIKTIMAVE TË
IDENTIFIKUARA
KOSOVË
1. Drenas (Gllogoc) 1.1 Llapushnik fundi i prillit deri 25 ose 26 korrik
1998
30
1.2 [REDAKTUAR] [REDAKTUAR] 1998 13
1.3 [REDAKTUAR] [REDAKTUAR] 1999 [REDAKTUAR] 1.4 [REDAKTUAR] [REDAKTUAR] 1999 [REDAKTUAR] 1.5 [REDAKTUAR] [REDAKTUAR] 1999 [REDAKTUAR] 2. Ferizaj 2.1 [REDAKTUAR] [REDAKTUAR] 1999 [REDAKTUAR] 2.2 Shtëpi në Ferizaj ose
përreth
[REDAKTUAR] 1999 [REDAKTUAR] 2.3 [REDAKTUAR] [REDAKTUAR] 1999 5
KSC-BC-2020-06/F00045/A03/sqi/57 of 71

KOMUNA VENDNDODHJA DATA E PËRAFËRT NUMRI I PËRAFËRT
MINIMAL I
VIKTIMAVE TË
IDENTIFIKUARA
3. Gjakovë 3.1 Jabllanicë prill 1998 deri në fund të korrikut
1998
13
4. Gjilan 4.1 Ish-shkolla me
konvikt/konvikti në
Gjilan
fundi i qershorit 1999 3
5. Kaçanik 5.1 [REDAKTUAR] [REDAKTUAR] 1999 13
5.2 [REDAKTUAR] [REDAKTUAR] 1999 4
5.3 [REDAKTUAR] [REDAKTUAR] 1999 5
6. Lipjan 6.1 [REDAKTUAR] [REDAKTUAR] 1998 4
6.2 Shtëpi dhe ndërtesat
përreth saj afër Kleçkës
nëntor 1998 deri qershor 1999 20
7. Malishevë 7.1 Ish-stacioni i policisë në
Malishevë
16 deri 26 ose 27 korrik 1998 48
7.2 [REDAKTUAR] [REDAKTUAR] 1999 3
KSC-BC-2020-06/F00045/A03/sqi/58 of 71

KOMUNA VENDNDODHJA DATA E PËRAFËRT NUMRI I PËRAFËRT
MINIMAL I
VIKTIMAVE TË
IDENTIFIKUARA
8. Novobërdë 8.1 Novobërdë fundi i qershorit 1999 4
9. Podujevë 9.1 Bare gusht 1998 8
9.2 Bajgorë gusht 1998 deri në mes të shtatorit
1998
16
9.3 Llapashticë nëntor 1998 deri mars 1999 52
9.4 Majac 25 mars 1999 deri 7 prill 1999 [REDAKTUAR] 9.5 Potok 25 mars 1999 deri 7 prill 1999 [REDAKTUAR] 9.6 [REDAKTUAR] fundi i marsit 1999 1
10. Prishtinë 10.1 [REDAKTUAR],
Prishtinë
[REDAKTUAR] 1999 3
10.2 [REDAKTUAR],
Prishtinë
korrik ose gusht 1999 1
10.3 [REDAKTUAR] [REDAKTUAR] 1999 [REDAKTUAR] KSC-BC-2020-06/F00045/A03/sqi/59 of 71 S

KOMUNA VENDNDODHJA DATA E PËRAFËRT NUMRI I PËRAFËRT
MINIMAL I
VIKTIMAVE TË
IDENTIFIKUARA
10.4 Zllash shtator 1998 [REDAKTUAR] 1 deri 19 prill 1999 7
11. Prizren 11.1 [REDAKTUAR] [REDAKTUAR] 1998 5
11.2 Ish-ndërtesa e MPB-së
në Prizren
16 deri 18 qershor 1999 15
11.3 [REDAKTUAR] Prizren 15 deri 23 qershor 1999 8
11.4 [REDAKTUAR] Prizren 16 deri 19 qershor 1999 2
11.5 [REDAKTUAR] Prizren 26 qershor 1999 3
12. Rahovec 12.1 Drenoc maj 1998 deri korrik 1998 38
12.2 [REDAKTUAR] [REDAKTUAR] 1999 [REDAKTUAR] 13. Skënderaj 13.1 Ish-stacioni i policisë
dhe vende të tjera në
Likoc
prill 1998 deri janar 1999 25
KSC-BC-2020-06/F00045/A03/sqi/60 of 71

KOMUNA VENDNDODHJA DATA E PËRAFËRT NUMRI I PËRAFËRT
MINIMAL I
VIKTIMAVE TË
IDENTIFIKUARA
13.2 [REDAKTUAR] [REDAKTUAR] 1998 13
14. Suharekë 14.1 [REDAKTUAR] [REDAKTUAR] 1999 7
14.2 Ish-stacioni i policisë në
Suharekë
fundi i qershorit 1999 1
15. Viti 15.1 [REDAKTUAR] [REDAKTUAR] 1999 9
SHQIPËRI
16. Rrethi i Kukësit 16.1 Fabrika e metalit në
Kukës
maj deri qershor 1999 20
17. Rrethi i Hasit 17.1 Cahan prill deri qershor 1999 17
KSC-BC-2020-06/F00045/A03/sqi/61 of 71

LISTA B
VRASJE E PALIGJSHME OSE VRASJE
KOMUNA VENDNDODHJA
PËRKATËSE
DATA E PËRAFËRT VIKTIMA TË IDENTIFIKUARA
KOSOVË
1. Drenas (Gllogoc) Malet e Berishës afër
Llapushnikut
25 ose 26 korrik 1998 1.1 [REDAKTUAR] 1.2 [REDAKTUAR] 1.3 [REDAKTUAR] 1.4 [REDAKTUAR] 1.5 [REDAKTUAR] 1.6 [REDAKTUAR] 1.7 [REDAKTUAR] 1.8 [REDAKTUAR] 1.9 [REDAKTUAR] 2. Drenas (Gllogoc) Llapushnik [REDAKTUAR] 1998 2.1 [REDAKTUAR] 3. Ferizaj [REDAKTUAR] rreth ose pas
[REDAKTUAR] 1999
3.1 [REDAKTUAR] KSC-BC-2020-06/F00045/A03/sqi/62 of 71

KOMUNA VENDNDODHJA
PËRKATËSE
DATA E PËRAFËRT VIKTIMA TË IDENTIFIKUARA
4. Ferizaj [REDAKTUAR] [REDAKTUAR] 1999 4.1 [REDAKTUAR] 4.2 [REDAKTUAR] I
4.3 [REDAKTUAR] 4.4 [REDAKTUAR] 5. Gjakovë Jabllanicë rreth ose pas mesit të
qershorit 1998
5.1 [REDAKTUAR] 6. Gjakovë Jabllanicë mesi i korrikut 1998 6.1 [REDAKTUAR] 7. Gjakovë Jabllanicë [REDAKTUAR] 1998 7.1 [REDAKTUAR] 8. Klinë Shpella e Volljakës (dhe
Malishevë, Malishevë)
26 ose 27 korrik 1998 8.1 [REDAKTUAR] 8.2 [REDAKTUAR] 8.3 [REDAKTUAR] 8.4 [REDAKTUAR] 8.5 [REDAKTUAR] 8.6 [REDAKTUAR] 8.7 [REDAKTUAR] KSC-BC-2020-06/F00045/A03/sqi/63 of 71

KOMUNA VENDNDODHJA
PËRKATËSE
DATA E PËRAFËRT VIKTIMA TË IDENTIFIKUARA
8.8 [REDAKTUAR] 8.9 [REDAKTUAR] 9. Klinë Shpella e Volljakës (dhe
Malishevë, Malishevë)
26 ose 27 korrik 1998 9.1 [REDAKTUAR] 9.2 [REDAKTUAR] 9.3 [REDAKTUAR] 9.4 [REDAKTUAR] 9.5 [REDAKTUAR] 9.6 [REDAKTUAR] 9.7 [REDAKTUAR] 9.8 [REDAKTUAR] 9.9 [REDAKTUAR] 9.10 [REDAKTUAR] 9.11 [REDAKTUAR] 9.12 [REDAKTUAR] 9.13 [REDAKTUAR] 9.14 [REDAKTUAR] 9.15 [REDAKTUAR] KSC-BC-2020-06/F00045/A03/sqi/64 of 71

KOMUNA VENDNDODHJA
PËRKATËSE
DATA E PËRAFËRT VIKTIMA TË IDENTIFIKUARA
10. Klinë Shpella e Volljakës (dhe
Malishevë, Malishevë)
26 ose 27 korrik 1998 10.1 [REDAKTUAR] 11. Lipjan Kleçkë 3 prill 1999 11.1 [REDAKTUAR] 12. Lipjan Kleçkë [REDAKTUAR] 1999 12.1 [REDAKTUAR] 13. Lipjan Kleçkë 5 prill 1999 13.1 [REDAKTUAR] 14. Lipjan Kleçkë 5 prill 1999 14.1 [REDAKTUAR] 15. Lipjan Kleçkë 5 prill 1999 15.1 [REDAKTUAR] 15.2 [REDAKTUAR] 16. Lipjan Kleçkë 18 prill 1999 16.1 [REDAKTUAR] 16.2 [REDAKTUAR] 16.3 [REDAKTUAR] 16.4 [REDAKTUAR] 16.5 [REDAKTUAR] KSC-BC-2020-06/F00045/A03/sqi/65 of 71

KOMUNA VENDNDODHJA
PËRKATËSE
DATA E PËRAFËRT VIKTIMA TË IDENTIFIKUARA
17. Malishevë Malishevë më 18 ose 19 korrik 1998,
ose rreth këtyre datave
17.1 [REDAKTUAR] 17.2 [REDAKTUAR] 17.3 [REDAKTUAR] 17.4 [REDAKTUAR] 17.5 [REDAKTUAR] 17.6 [REDAKTUAR] 17.7 [REDAKTUAR] 17.8 [REDAKTUAR] 17.9 [REDAKTUAR] 17.10 [REDAKTUAR] 17.11 [REDAKTUAR] 17.12 [REDAKTUAR] TIQ
18. Malishevë Malishevë rreth ose pas 26 ose 27
korrikut 1998
18.1 [REDAKTUAR] 18.2 [REDAKTUAR] 19. Podujevë Bajgorë rreth ose pas 30 gushtit
1998
19.1 [REDAKTUAR] KSC-BC-2020-06/F00045/A03/sqi/66 of 71

KOMUNA VENDNDODHJA
PËRKATËSE
DATA E PËRAFËRT VIKTIMA TË IDENTIFIKUARA
20. Podujevë [REDAKTUAR] fundi i marsit 1999 20.1 Një rom i paidentifikuar
21. Podujevë Majac fillimi i prillit 1999 21.1 [REDAKTUAR] 21.2 [REDAKTUAR] 21.3 [REDAKTUAR] 22. Podujevë Potok fillimi i prillit 1999 22.1 [REDAKTUAR] 22.2 [REDAKTUAR] 23. Prishtinë [REDAKTUAR], Prishtinë korrik ose gusht 1999 23.1 Një serb i paidentifikuar
24. Prishtinë Zllash midis afërsisht 19 prillit
1999 dhe rreth fundit të
prillit 1999
24.1 [REDAKTUAR] 25. Prizren Ish-ndërtesa e MPB në
Prizren
17 ose 18 qershor 1999 25.1 [REDAKTUAR] 26. Rahovec [REDAKTUAR] rreth ose pas
[REDAKTUAR] 1999
26.1 [REDAKTUAR] 27. Rahovec Drenoc rreth ose pas
[REDAKTUAR] 1998
27.1 [REDAKTUAR] KSC-BC-2020-06/F00045/A03/sqi/67 of 71

KOMUNA VENDNDODHJA
PËRKATËSE
DATA E PËRAFËRT VIKTIMA TË IDENTIFIKUARA
28. Rahovec Drenoc rreth ose pas
[REDAKTUAR] 1998
28.1 [REDAKTUAR] 29. Rahovec Drenoc rreth ose pas
[REDAKTUAR] 1998
29.1 [REDAKTUAR] 29.2 [REDAKTUAR] 30. Rahovec Drenoc rreth ose pas
[REDAKTUAR] 1998
30.1 [REDAKTUAR] 31. Rahovec Drenoc rreth ose pas
[REDAKTUAR] 1998
31.1 [REDAKTUAR] 32. Rahovec Drenoc rreth ose pas
[REDAKTUAR] 1998
32.1 [REDAKTUAR] 33. Rahovec Rahovec rreth ose pas
[REDAKTUAR] 1999
33.1 [REDAKTUAR] 34. Rahovec Rahovec rreth ose pas
[REDAKTUAR] 1999
34.1 [REDAKTUAR] 35. Rahovec Rahovec [REDAKTUAR] qershorit
1999
35.1 [REDAKTUAR] KSC-BC-2020-06/F00045/A03/sqi/68 of 71

KOMUNA VENDNDODHJA
PËRKATËSE
DATA E PËRAFËRT VIKTIMA TË IDENTIFIKUARA
36. Skënderaj Likoc midis [REDAKTUAR] 1998 36.1 [REDAKTUAR] 36.2 [REDAKTUAR] 36.3 [REDAKTUAR] 36.4 [REDAKTUAR] 36.5 [REDAKTUAR] 36.6 [REDAKTUAR] 37. Skënderaj Likoc [REDAKTUAR] 1998 37.1 [REDAKTUAR] 38. Skënderaj Likoc rreth ose pas janarit 1999 38.1 [REDAKTUAR] SHQIPËRI
39. Rrethi i Kukësit Ish-fabrika e metalit në
Kukës
5 qershor 1999 39.1 [REDAKTUAR] KSC-BC-2020-06/F00045/A03/sqi/69 of 71

LISTA C
ZHDUKJE ME FORCË E PERSONAVE
KOMUNA VENDNDODHJA
PËRKATËSE
DATA E PËRAFËRT E
ZHDUKJES
VIKTIMA TË IDENTIFIKUARA
1. Ferizaj [REDAKTUAR] [REDAKTUAR] 1999 1.1 [REDAKTUAR] 1.2 [REDAKTUAR] 1.3 [REDAKTUAR] 1.4 [REDAKTUAR] 2. Prishtinë Zllash 19 prill 1999 2.1 [REDAKTUAR] 3. Gjakovë Jabllanicë [REDAKTUAR] 1998 3.1 [REDAKTUAR] 4. Malishevë Malishevë rreth ose pas 26 ose 27
korrikut 1998
4.1 [REDAKTUAR] 5. Rahovec Drenoc [REDAKTUAR] 1998 5.1 [REDAKTUAR] 5.2 [REDAKTUAR] 6. Rahovec Drenoc [REDAKTUAR] 1998 6.1 [REDAKTUAR] KSC-BC-2020-06/F00045/A03/sqi/70 of 71

KOMUNA VENDNDODHJA
PËRKATËSE
DATA E PËRAFËRT E
ZHDUKJES
VIKTIMA TË IDENTIFIKUARA
7. Rahovec Drenoc [REDAKTUAR] 1998 7.1 [REDAKTUAR] 8. Skënderaj Likoc [REDAKTUAR] 1998 8.1 [REDAKTUAR] 8.2 [REDAKTUAR] 8.3 [REDAKTUAR] 8.4 [REDAKTUAR] 8.5 [REDAKTUAR] 8.6 [REDAKTUAR] 9. Skënderaj Likoc janar 1999 9.1 [REDAKTUAR]

ORIGJINALI SHQIP

ORIGJINALI ANGLISHT

Harta më poshtë shpalon lokacionet e varrezave masive ku besohet se u fshehën trupat e shqiptarëve të vrarë në Kosovë nga forcat e Serbisë të drejtuara nga Sllobodan Millosheviqi gjatë luftës 1998-1999. Shumica e krimeve të kryera nga këto forca kanë kaluar të pandëshkuara.

@infoglobi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.