fbpx

Tag Archives: demokracia

Demokracia në rrezik

SEBASTIANO MAFFETTONE

Opinioni publik, që është baza e demokracisë, ka nevojë edhe ai për kohë, për maturi dhe për reflektim që të jetë i arsyeshëm. Kur një gjë e tillë nuk ndodh, atëhere kemi një problem të thellë për sferën publike dhe për demokracinë përfaqësuese, cilësia e së cilës varet pikërisht nga …

Lexo më shumë

Demokracia përtej komb-shtetit

dervisk_infoglobi

WASHINGTON, DC – Sipas ekonomistit të Harvardit Dani Rodrik, është e pamundur të arrihen njëherësh sovraniteti kombëtar, demokracia dhe globalizimi. Koncepti i “trilemës politike në ekonominë botërore,” i shqyrtuar së fundi edhe nga Javier Solana, është i përdorshëm por megjithatë i mangët. Autor: KEMAL DERVIS Argumenti i Rodrikut, i elaboruar në …

Lexo më shumë

“Paradise Papers” shpalojnë sa e rrezikuar është demokracia

paradise papers, demokracia

Hetimi ndërkombëtar mbi 350 miliardë euro të financave offshore thekson praktikat që ushqejnë pabarazinë dhe padrejtësinë. Udhëtimi në korridoret e fshehta të ekonomisë botërore nuk ka fund. Pas Luksemburgut në vitin 2014, Zvicrës në 2015, Panamasë vitin e kaluar, hetimi i ri “Paradise Papers “, i ndërmarrë nga Konsorciumi Ndërkombëtar …

Lexo më shumë

Krizë e demokracisë në Evropën Juglindore

Një formë e re sundimi po përhapet në Ballkan: qeverisje autoritare, argumentim nacionalist, drejtim neoliberal i ekonomisë. Një korrigjues i rëndësishëm mund të ishte Bashkimi Evropian – që duhet të vazhdojë angazhimin. Shumë simptoma të krizave, të cilat i përjetojnë aktualisht demokracitë evropiane janë zhvilluar, manifestuar dhe kanë zënë rrënjë …

Lexo më shumë