fbpx

Tag Archives: analizë

Analizë: Demokracitë në rrezik

demokraci

Ekziston rreziku që pushteti politik në demokracitë e botës po bëhet më i personalizuar. Patronazhi, ndikimi personal dhe favorizimet po përdoren për të krijuar besnikëri ndaj udhëheqësit; dhe ata që nuk pranojnë favorizimin, dhunohen nga zyra ose pushohen nga puna në mënyrë arbitrare. Udhëheqësit politikë po bëjnë gjithashtu përpjekje gjithnjë …

Lexo më shumë

Pse vetëvriten njerëzit

Pse vetëvriten njerëzit

Ashtu si shumica e sjelljeve njerëzore, vetëvrasja është një veprim shumëfunksional. Ekspozimi i variablave më të fuqishëm parashikues është i vështirë, veçanërisht për shkak se gjendje të tilla konjitive të brendshme, mund të mos jenë të arritshme edhe tek personi që i përjeton ato. Shkruan: MICHAEL SHERMER Robin Uilliams (63), …

Lexo më shumë

Të shpjegosh Ballkanin sipas Perëndimit

Dy dekada pasi Maria Todorova shkroi “Imagjinimi i Ballkanit”, perceptimet për rajonin mbeten të bazuara te stereotipat, te dhuna, varfëria dhe eksperienca e rakisë Shkruan: SRDJAN GARCEVIC Njëzet vjet më parë, ndërsa thëngjijtë e luftës në Bosnje dhe Kroaci ishin ende të ndezur, historiania bullgare Maria Todorova publikoi “Imagjinimi i Ballkanit”. …

Lexo më shumë