Studimi: A janë burrat më inteligjentë se gratë ?

Një studim i ri ka qenë i kritikuar për faktin se ka bërë të ditur se gratë janë më pak inteligjente se meshkujt.

Shkencëtarët kanë ardhur në përfundim se koeficienti mesatar i burrave inteligjent është katër pikë mbi atë të grave, sepse truri i tyre është zakonisht më i madh.

Por duke përdorur IQ- i cili mbështetet kryesisht në logjikën simbolike është një masë e diskutueshme e inteligjencës, si ajo është më e vështirë për t’u aplikuar për jetën e përditshme.

Studimi i fundit është kryer nga Universiteti Erasmus në Roterdam si dhe ka ngjallur shumë debate lidhur me matjen e inteligjencës

Fantazimi historik ka parë gratë që u është mohuar e drejta e votës dhe pronës së vet, shpesh mbi bazën se truri i tyre fizikisht është më i vogël, që çon në supozime jo të sakta se janë më pak inteligjente.

“Është gjithashtu e njohur se gratë kanë mesatarisht trurin pak më të vogël se meshkujt, sepse ato janë mesatarisht më të vogla në madhësi. Ky dokument nuk i hedh poshtë këto fakte. Për më shumë se 100 vjet, Anatamositët meshkujt dhe neuroshkenctarët kanë kërkuar të gjejnë prova të inferioritetit intelektual të grave duke krahasuar trurin e tyre me atë të burrave. Është e habitshme që në shekullin e 21-të këto përpjekje nuk kanë përfunduar”, ka thënë autorja dhe shkencëtarja Angela Saini, shkruan The Indepedent, transmeton Indeksonline.

Është matur secila IQ e pjesëmarrjeve, ekipi gjeti se njerëzit kishin një vëllim mesatar të trurit prej 1.2 litra në krahasim me 1 litër për gratë, dhe se njerëzit me trurin më të madh kanë pasur rezultate pak më të larta të IQ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.