naum veqilharxhi

Sot 221 vjetori i i lindjes së autorit të abetareve, Naum Veqilharxhi

Sot është 221 vjetori i lindjes së autorit të abetareve të para shqipe me 33 germa Naum Bredhi Veqilharxhi.

Veqilharxhi një iluminist dhe ideolog i Rilindjes Kombëtare Shqiptare lindi më 6 dhjetor të vitit 1797, ndërkaq tash në vitin 2017-të është jubileu i 220 vjetorit të lindjes së tij.

Naum Bredhi Veqilharxhi, ishte autor i abetareve të para të shqipes me 33 germa të botuara në vitet 1844 dhe 1845. Ai ishte ndër personalitetet më për rëndësishme të Rilindjes Kombëtare, të shkollës shqipe dhe zgjimit kombëtar shqiptar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.