Sjellje që secili duhet t’i mësojë fëmijëve

A e keni vërejtur ndonjëherë sjelljet ndryshe ? E keni vërejtur se si disa fëmijë sillen në prani të të tjerëve?

Këto sjellje u janë mësuar atyre.

Thuaj “të lutëm” dhe “faleminderit”;
Mos ndërhyni kur të rriturit flasin.

Thuani “Më falni” kur doni të flisni me dikë;
Mos komentoni pamjen dikujt, përveç nëse doni të jepni një kompliment;

Kur dikush ju pyet ‘Si jeni?’ tregoni dhe pyetni atë ‘Si jeni ju?’;
Gjithmonë trokisni në dyer të mbyllura para se të hyni;

Thoni ‘faleminderit’ kur merrni ndonjë dhuratë;
Kurrë mos folni fjalë të ndyta;

Mos i përqeshni të tjerët;
Mbulojeni gojën kur teshtini;

Mos prekni hundën në prani të të tjerëve;
Hapni dyert për të tjerët;

Kur një i rritur ju pyet për ndihmë, mos u ankoni; Shikoni njerëzit në sy;
Ofro ndihmë për ata që kanë nevojë;

Mos flisni me gojën plot;
Kur dikush ju flet, shikojeni në sy;
Mos bërtisni në hapësira publike, përveç nëse keni një rast emergjent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.