fbpx
earthquake, mexico, termtetet, shqiperia, kosova, tcunami

Sistem i ri u jep meksikanëve një minutë kohë shpëtimi

Alarmet transmetohen në TV dhe radio dhe mbi një sistem të adresave publike

Kjo po bëhet dy vjet pasi një tërmet shkatërrimtar goditi Meksikën, duke lënë të vdekur më shumë se 200 njerëz dhe duke dëmtuar mijëra ndërtesa. Qeveria meksikane po financon në zhvillimet e teknologjisë private, nëpërmjet të cilave mund të paralajmërohen banorët për afrimin e tërmeteve. Muajin e kaluar, u nxor një dekret I ri, i cili lejon që të dërgonte paralajmërime paraprakisht për tërmetet që parashikoheshin.

Sensorët e sistemit, të ashtuquajtur, Cires, i vendosur në Bregun e Paqësorit, zbulojnë valët sizmike nga një tërmet dhe i transmetojnë ato me frekuenca radio. Nëse tërmeti është përcaktuar të jetë mjaft i fortë për të shkaktuar dëme, alarmet transmetohen në TV dhe radio dhe mbi një sistem të adresave publike që hedh poshtë mesazhe të paracaktuara nga afro 12,000 altoparlantë të montuar në shtyllat telefonike, dhe rreth 20,000 folës radio në shkollat ​​publike.

Ky sistem paralajmërues, është mjaft i hershëm në Meksikë, dhe madje është më i vjetri në botë, megjithëse Japonia dhe Tajvani funksionojnë me sisteme të ngjashme. Ky sistem filloi të funksionojë, në vitin 1991, menjëherë pas një tërmeti të vitit 1985, i cili shkatërroi Meksikën dhe filloi me paralajmërimet publike përmes radios dhe TV në mesin e viteve 1990.

Në vitin 2012, Meksika instaloi pajisje të paralajmërimit, në shkollat ​​publike dhe filloi sistemin e drejtuesve publik të qytetit. Ai pret të zgjerojë numrin e altoparlantëve në 18,000 deri në fund të verës së ardhshme. Cires gjithashtu ofron alarmet e tij përmes një pajisjeje që kushton rreth 2,000 dollarë dhe siguron sisteme alarmi për ndërtesa të mëdha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.