menopauza_

Simptomat e menopauzës

Simptomi më i dukshëm i ndërprerjes së ciklit të funksionimit të vezoreve është amenorea afatgjate. Ndalja e ciklit menstrual tregon që niveli i estrogjenit, të cilin e prodhojnë vezoret, nuk është i mjaftueshëm të lëviz përhapjen endometriale.

Simptomet vazomotorike manifestohen në forme nxehtësie, djersitjeje natën dhe palpitacioni, dhe këto paraqesin simptomet më karakteristike të klimakteriumit.

Nxehtësia është simptom periodik, dhe përshkruhet si periudhë me momente djersitjeje, sulm të nxehtit, shpesh përcjellet me të rrahura të zemrës, ndjenjë shqetësimi dhe ndonjëherë përcjellet me ftohtësi. E tërë kjo nuk zgjat më shumë se 2 – 3 minuta, por mund të përsëritet madje gjer në 30 herë gjatë ditës. Ky simptom lajmërohet tek gjysma e grave, tek të cilat ka filluar menopauza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.