fbpx

Si të mbrohemi në vetë izolim

Mijëra njerëzve që mund të kenë qenë të ekspozuar ndaj koronavirusit u është kërkuar të izolohen. Është më e vështirë sesa tingëllon.

Qëndroni në shtëpi nëse nuk keni nevojë për një mjek. Mos shkoni në punë, shkollë apo pazar. Nëse duhet të dilni nga dhoma juaj, vendosni një maskë.

Nëse jeni të vetë-karantinuar për shkak të infeksionit të mundshëm me koronavirus, këto janë disa nga rregullat e reja të shtëpive, nga zyrtarët shëndetësorë lokalë dhe Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Vetë – karantina dhe izolimi janë të ndryshme. Masa e parë është për numrin e madh të njerëzve të shëndetshëm që mund të sëmuren pas ekspozimit të mundshëm. E dyta është për njerëzit që janë të sëmurë me koronavirus – ato janë një rrezik për familjen dhe vizitorët e tyre, dhe duhet të shikohen me kujdes në rast se përkeqësohen.

Për momentin, me testime që ende nuk janë në dispozicion në pjesën më të madhe të vendit, është e vështirë të dinë nëse janë të infektuar apo jo.

Qeveritë shtetërore dhe ato lokale zakonisht kanë fuqinë jo vetëm të këshillojnë karantinën, por ta porosisin atë.

Tani për tani, amerikanëve në disa shtete u kërkohet të qëndrojnë në shtëpi nëse janë kthyer nga Kina apo Irani; nëse kanë simptoma, si ethe dhe një kollë të thatë, dhe kanë kaluar kohë në vende të tjera ose në anije lundrimi; ose nëse janë të sëmurë pa ndonjë burim të njohur të infeksionit.

Disa njerëz po zgjedhin të izolohen, edhe nëse nuk janë të sëmurë, sepse shqetësohen se mund të jenë ekspozuar dhe nuk duan t’i bëjnë të tjerët në rrezik.

Mund të tingëllojë si një pushim nga realiteti, një kohë ideale për të hyrë në Netflix dhe për të kapur gjumin. Në fakt, nuk është e thjeshtë të mbyllesh larg familjes dhe miqve.

Karantina në shtëpi mund të jetë e pakëndshme dhe me siguri do të zgjasë për dy javë, që është periudha e supozuar e inkubacionit për virusin. Është veçanërisht sfiduese nëse keni fëmijë të vegjël ose të afërm të moshuar për t’u kujdesur për të.

Ndarja

Nëse ju jeni potencialisht infektiv, është e rëndësishme që të ndaheni nga partneri juaj, të afërmit tuaj, fëmijët tuaj, tezja juaj e moshuar.

Një dhomë duhet të përcaktohet për përdorimin tuaj ekskluziv. Nëse është e mundur, një banjë duhet të jetë gjithashtu. Çdo sipërfaqe që kolliteni ose prekni mund të bëhet e ndotur me virusin.

Ju nuk duhet të keni vizitorë dhe të mbani tre deri në gjashtë metra larg nga të tjerët. Mos e marr autobusin ose metrosë, apo edhe një taksi.

Maska

Nëse duhet të jeni rreth njerëzve të tjerë – në shtëpinë tuaj ose në makinë, sepse jeni duke shkuar tek një mjek duhet të vishni një maskë, dhe të gjithë të tjerët duhet gjithashtu.

Higjiena

Nëse kolliteni ose teshtini, duhet të mbuloni gojën dhe hundën me një ind, dhe hidhni indin e përdorur në një kosh plehërash të rreshtuar. Atëherë duhet të lani menjëherë duart tuaja me sapun dhe ujë për të paktën 20 sekonda.

Ju mund të përdorni sanitizer, nëse mund ta gjeni, por preferohet sapun dhe ujë.

Edhe nëse nuk keni kollitur ose teshtirë, duhet t’i lani duart shpesh dhe të mos prekni sytë, hundën dhe gojën.

Dezinfektoni

Mos ndani enët e ngrënies, gotat, peshqirët ose shtratin me këdo (përfshirë kafshët tuaja). Lani këto sende pasi t’i përdorni.

Fshini shpesh sipërfaqet që mund të ndoten nga lëngjet trupore, përfshirë gjakun dhe jashtëqitjen.

Monitorimi

Vëzhgoni shëndetin tuaj dhe telefononi mjekun nëse shfaqni simptoma ose nëse ato përkeqësohen. Sigurohuni që t’i tregoni stafit mjekësor se jeni në rrezik të infeksionit me koronavirus.

Anëtarët e tjerë të shtëpisë mund të shkojnë në punë ose shkollë, por do të jetë detyra e tyre të mbledhin sende ushqimore, të marrin receta, të kujdesen për karantinën dhe ta mbajnë vendin të pastër.

Anëtarët e familjes duhet të monitorojnë simptomat e pacientit dhe të thërrasin një mjek nëse shohin një kthesë për keq.

Rreth një pacienti simptomatik, anëtarët e familjes duhet të mbajnë një maskë për fytyrën, si dhe doreza nëse kanë kontakt me lëngjet e tij ose të saj trupore. Këto duhet të hidhen menjëherë, kurrë mos të përdoren përsëri.

Anëtarët e moshuar të familjes dhe ata me kushte kronike mjekësore rrezikojnë komplikime të rënda, madje edhe vdekje, nëse infektohen. Gratë shtatzëna gjithashtu mund të jenë në rrezik të veçantë, megjithëse të dhënat nuk janë të qarta. Kontakti me individin e izoluar duhet të minimizohet.

Anëtarët e familjes duhet të monitorojnë shëndetin e tyre dhe të thërrasin një mjek nëse zhvillojnë një kollë, ethe ose gulçim, shenja të Covid-19, emrin teknik të sëmundjes së shkaktuar nga koronavirusi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.