fbpx
shqip_infoglobi

Shqipe e shkruar mbi 4200 vjet më parë

Një dokument monumental i plotë i mbishkruar në një tullë në një prej qyteteve më të lashtë të Shumerit, Lagash-it, qytet ku nderohej zot Ninurta, i Urti me simbolin e tij Shqipen dykrenore.

Shkruan sumerologu Anastas Shuke

Ninurta quhej edhe Ninip dhe ishte djali trashëgimtar i Enlil-it (yll i yllit, bir i yllit, bir i zotit) dhe pra, Ni Nip i Zotit. Siper majtas paraqitet tulla origjinale, djathtas eshte transkriptimi i shenjave, për tu dukur me qartë.

Poshte majtas kthimi i tyre ne leximet perkatese ne gjuhen Shumere, dhe poshte djathtas “perkthimi” apo leximi SHQIP: Zot Ninurta-n / zotnin mir shkru, burr mjaft i fort / (sakt/tamam) kal-ngja, zot Enlili (e) la mekembes.

Burrë i zoti / di-mir ba mat/matje, mbikqyri themel siper tokes se Lagash-it, (tempullin) e ai/tij, mu nertu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.