gjenetika

Shkenctarët thonë se njeriu e ka prejardhjen nga një çift i vetëm

Nga një hulumtim i bërë së fundi doli se të gjithë njerëzitë kanë prejardhjen nga një çift i vetëm i njerëzve që jetonte 100,000 deri 200,000 vjet më parë.

Këtë e thonë shkencëtarët Mark Stoeckle dhe David Thaler pasi ata analizuan”bar kodet” gjenetike të pesë milion kafshëve – duke përfshirë njerëzit – nga 100,000 lloje të ndryshme dhe ranë në përfundim se kemi prejardhjen nga një çift i vetëm i të rriturve.

Këto “bar kode”, apo pjesë të ADN-së që janë jashtë bërthamave të qelizave të gjalla, sugjerojnë se nuk janë vetëm njerëzit të cilët kanë ardhur nga një palë e vetme e qenieve, por edhe nga çdo 10 lloje të kafshëve.

Stoeckle dhe Thaler, shkencëtarët që drejtonin studimin, arritën në përfundimin se nëntëdhjetë për qind e të gjitha llojeve të kafshëve të gjalla vijnë nga prindërit që të gjithë filluan të lindnin përafërsisht në të njëjtën kohë kjo është më pak se 250 mijë vjet më parë – duke hedhur në dyshim modelet e evolucionit njerëzor .

Shkencëtari, Thaler tha se ky rezultat është shumë befasues, unë luftoja kundër tij aq sa munda. Gjetjet konsiderohen një mister për atë se pse nevoja për jetën e njeriut duhet të fillojë përsëri të jetë e nevojshme brenda një kohe kaq e shkurtër, sidomos pasi zhdukja e fundit që dimë ishte gjatë kohës së dinozaurëve 65 milionë vjet më parë.

Kjo hap mundësinë e një procesi të evolucionit njerëzor ku ne vdesim, duke lënë nevojën për të filluar nga e para. Gjetjet e Stoeckle dhe Thaler tregojnë se speciet tona duhet të përmirësohen shumë më shpesh sesa menduam dhe ne e bëjmë këtë në unanimitet me të gjitha kafshët.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.