Ballina / Shkencë / Shkencëtarët thonë se në Mars pati armë bërthamore
mars_infoglobi

Shkencëtarët thonë se në Mars pati armë bërthamore

Shkencëtarët kanë konstatuar se në Mars, sasia dhe lloji i ksenonit janë të ngjashme me ato në Tokë, në vendet ku ka pasur shpërthime të armëve bërthamore, sidomos me rastin e shpërthimit të bombave hidrogjenike, ku vjen deri te një nivel i lartë i fizionit me neutrone të shpejta.

Është parë se ksenoni në Mars përbëhet përafërsisht nga përzierja e 70% të ksenonit bërthamor dhe 30% të ksenonit natyror, sikur ai që gjendet në Tokë.

Pra, Marsi ka një përqindje tepër të lartë të ksenonit 129 në atmosferën e tij të rrallë. Dihet se izotopi i gazit ksenon 129 prodhohet nga reaksionet bërthamore.

Sikur kjo të mos mjaftonte, shkencëtarët kanë parë se sipërfaqja e Marsit mbulohet në një sasi të madhe nga uraniumi dhe toriumi.

Kjo ka bërë që shkencëtarët, si Dr. John Brandenburg, të konkludojnë se, mbi sipërfaqen e Marsit, në një të kaluar të largët, ka pasur dy shpërthime të mëdha bërthamore.

 

 

@Fluidi

Provo po ashtu

pema-e-jetes

Pemët e jetës po vdesin, shkaku ende i panjohur

Pema baobab (Adansonia) e njohur ndryshe si “pema e jetës” është e vështirë për t’u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.