Shkencë

Kjo quhet flutura mbretëreshë

Flutura (Danaus plexippus) e quajtur flutura mbretëreshë është më e njohura e familjes së Danaideve. Por ka arsye për t’u shqetësuar për të. Ajo ka nisur të zhduket. Sidomos në kontinentin amerikan ku numri i këtyre fluturave është zvogëluar në përmasa dramatike. Kështu të paktën pohojnë në WWF (World Wildlife Fond) …

Lexo më shumë

Zbulohet fshehtësia e kromozomit Y

Shumica e evropianëve rrjedhin prej gjithsej tre meshkujve të epokës së bronzit Kromozomet Y (ypsilon) të shumicës së meshkujve evropianë vijnë nga vetëm tre persona, të cilët kanë jetuar në periudhën para 3.500 e 7.300 vitesh, tregon studimi më i ri. Vërtet është e pabesueshme se kontinenti evropian, i njohur për …

Lexo më shumë

Klinikat me qeliza embrionale

Numri klinikave që përdorin qeliza embrionale është rritur sot në mbarë Shtetet e Bashkuara, nga disa që kishte në vitin 2010, në më tepër se 170 të tilla sot. Ky shtim sipas ekspertëve, lidhet me fitimet e mëdha. Vazhdojnë të hapen klinka të reja dhe mjekëve që duan t’i hyjnë …

Lexo më shumë

Ky planet ka ujë

Planeti HAT P – 11 b ka ujë

Sipas pohimeve të shkencëtarëve ‘planeti i ri HAT P – 11b ka ujë’. Ky planet ka madhësinë e Neptunit dhe është rreth 4 herë më i madh se Toka. HAT p -11b ndodhet rreth 124 vjet drite larg Tokës, apo përafërsisht 1 trilion kilometra. Shkencëtarët nxorën në pah praninë e ujit …

Lexo më shumë

Ky është lloji i ri i delfinëve

Hulumtuesit australianë kanë zbuluar krijesa të reja të ngjajshme me të delfinëve, të cilët jetojnë nën ujrat e detërave australiane. Rreth 100 delfinë në Port Phillip Bay dhe 50 të tjerë në Gippsland Lakes, të bregdetit jugor të Australisë, janë vërtetuar të jenë gjenetikisht unike me delfinët tjerë kudo në …

Lexo më shumë

Toka ka edhe asteroid

Hëna ka rreth katër miliardë vjet që orbiton planetin tonë, por shoqëruesi besnik mund të mos jetë më i vetëm. Një objekt hapësinor i quajtur 2014 OL339, po sillet sikur të ishte “Hëna e dytë e Tokës”. Asteroidi 150 metra i gjerë orbiton rreth diellit gjithashtu për një vit, dhe …

Lexo më shumë

Babai fajtorë i autizimit!

Obeziti i babait mund të jetë  faktor më i rrezikshëm për autizëm sesa ai i nënës. Dr. Paol Suren nga Instituti i Shëndetësisë Publike dhe Instituti i Shëndetësisë së Fëmijëve dhe kolegët nga Universiteti i Kolumbisë në New York, si dhe në bashkëpunim me shumë universitete tjera rreth botës kanë …

Lexo më shumë