Ballina / Shkencë (page 87)

Shkencë

Babai fajtorë i autizimit!

Obeziti i babait mund të jetë  faktor më i rrezikshëm për autizëm sesa ai i nënës. Dr. Paol Suren nga Instituti i Shëndetësisë Publike dhe Instituti i Shëndetësisë së Fëmijëve dhe kolegët nga Universiteti i Kolumbisë në New York, si dhe në bashkëpunim me shumë universitete tjera rreth botës kanë …

Lexo më shumë

Ka planete me dy diej

Planetë me dy diej

Planete që rrotullohent rreth dy diejve janë gjetur përmes teleskopit të NASA-s ‘Kepler’. Planeti  ‘Kepler-16b’, i cili besohet të jetë i pabanueshëm nga njerëzit pasi që nuk i plotëson kushtet themelore të jetesës njerëzore. Planeti është i ftohtë dhe i gazët sikurse Saturni. Ky planet ndodhet diku rreth 200 vite …

Lexo më shumë

Aktiviteti diellor –shkaktar i vetëtimave

dielli

Aktivitetet diellore e rrisin përqindjen e shpërthimit të vetëtimave në planetin Tokë. Përcjellja e aktivitetit në Diell do të mundësojë që në të ardhmen të parashohim më saktë paraqitjen e vetëtimave. Sipas shkencëtarëve ‘kur grimcat solare kanë shpejtësi të madhe, mundësia që të shfaqen vetëtimat janë më të mëdha’. “Sa …

Lexo më shumë