Ballina / Shkencë (page 85)

Shkencë

Hapi drejt njeriut të dizajnuar?

Shkencëtarët kanë rindërtuar kromozomin e tharmit duke eliminuar materialin e tepërt gjenetik dhe të panevojshëm për jetën. Organizma të tillë të dizajnuar mund të jenë e ardhmja e bioteknologjisë. 12 vjet më parë shkencëtarët krijuan të parin virus sintetik. Rreth pesë vjet më vonë ata rindërtuan gjenomin e plotë të …

Lexo më shumë

Hapi drejt njeriut të dizajnuar?

Jef Boeke

Shkencëtarët kanë rindërtuar kromozomin e tharmit duke eliminuar materialin e tepërt gjenetik dhe të panevojshëm për jetën. Organizma të tillë të dizajnuar mund të jenë e ardhmja e bioteknologjisë. 12 vjet më parë shkencëtarët krijuan të parin virus sintetik. Rreth pesë vjet më vonë ata rindërtuan gjenomin e plotë të …

Lexo më shumë

Numërohen balenat nga hapësira

balenat

Numërohen balenat nga hapësira. Shkencëtarët kanë demonstruar një metodë të re për të numëruar balena nga hapësira. Kjo metodë përdorë fotografi satelitore me rezolucion shumë të lartë dhe softuer për përpunim të imazheve, për të hetuar automatikisht gjitarët e mëdhenj në oqean ose pranë sipërfaqes së oqeanit. Një numërim provë …

Lexo më shumë

Mali gjigand në Paqësor

Shkencëtarët kanë zbuluar një mal gjigand në Oqeanin Paqësor, kreshta e tij ngrihet 1100 metra nga baza e oqeanit 5100 metra të thellë. Zbulimi është bërë rreth 2600 kilometra në jug të Havait, raporton “RT”. Një ekip kërkuesish nga Universiteti i Nju-Hempshajër e zbuloi malin gjigant në muajin gusht, gjatë …

Lexo më shumë