Ballina / Shkencë (page 84)

Shkencë

Ka planete me dy diej

Planetë me dy diej

Planete që rrotullohent rreth dy diejve janë gjetur përmes teleskopit të NASA-s ‘Kepler’. Planeti  ‘Kepler-16b’, i cili besohet të jetë i pabanueshëm nga njerëzit pasi që nuk i plotëson kushtet themelore të jetesës njerëzore. Planeti është i ftohtë dhe i gazët sikurse Saturni. Ky planet ndodhet diku rreth 200 vite …

Lexo më shumë

Aktiviteti diellor –shkaktar i vetëtimave

dielli

Aktivitetet diellore e rrisin përqindjen e shpërthimit të vetëtimave në planetin Tokë. Përcjellja e aktivitetit në Diell do të mundësojë që në të ardhmen të parashohim më saktë paraqitjen e vetëtimave. Sipas shkencëtarëve ‘kur grimcat solare kanë shpejtësi të madhe, mundësia që të shfaqen vetëtimat janë më të mëdha’. “Sa …

Lexo më shumë

Printohet kafka – shpëton pacientja

Kirurgët holandez shënuan vjet një arritje që padyshim do të futet në historinë e shkencave të mjekësisë. Ata ia dolën të ‘printojnë’ mbështjellësin tre dimensional të kafkës dhe ta vendosin të njejtin përreth trurit të pacientes 22 vjecare, e cila po vuante nga një sëmundje e rrallë. “Operacioni u krye …

Lexo më shumë

Ky është vullkani më i madh nën ujë

Vullkani më i madh nën ujë

Një vullkan nënujor i quajtur Tamu Massifi ndodhet rreth 1,000 kilometra në lindje të Japonisë, thotë William Sager, një profesor në Universitetin e Hjustonit, i cili kishte udhëhequr një ekip shkencëtarësh që jo moti e kanë zbuluar këtë vullkan. Vullkani është me madhësinë e shtetit të New Mexico-s dhe është ndër …

Lexo më shumë