Ballina / Shkencë (page 81)

Shkencë

Sa ngjyra po i shihni?

Sa ngjyra po i shihni

Vetëm 25 për qind të njerëzve në botë mund të shohin TË GJTHA! Harrojeni fustanin e kaltër a të zi, kjo është gjë e vërtetë. Profesoresha Diana Derval ka bërë një test, me ndihmën e të cilit mund të kuptoni se sa është i mprehtë syri juaj kur janë në pyetje …

Lexo më shumë

Zgjohet roboti në kometë

Zgjohet roboti në kometë

Pas shtatë muajsh në hibernacion pasi që ka aterruar në hije në kometën Churyumov–Gerasimenko, roboti Philae nga missioni Rosetta është zgjuar dhe ka dërguar sinjalet e para. “Philae është shumë mirë. Temperatura punuese është rreth – 35 gradë Celsius dhe ka 24 ëatt fuqie. Lenderi është i gatshëm për punë”, …

Lexo më shumë

Prova për kancerin e prostatës

Ashtu si me mamografinë për të zbuluar kancerin e gjirit, ekzistojnë shumë polemika rreth testeve të përdorura për të diagnostikuar kancerin e prostatës. Një studim i ri tregon se mjekët tani mund të kenë një mënyrë më të besueshme për të diagnostikuar kancerin e prostatës për pacientët me rrezik të …

Lexo më shumë

Prej nga e ka prejardhjen helmi?

Helmi i merimangave dhe shumëkëmbëshave përmban një koktej të tmerrshëm të kimikateve që shërben për t’i vrarë pretë dhe për t’u mbrojtur nga grabitqarët. Disa lloje të tij, si helmi i merimangës gyp-rrjetë, mund të paralizojnë në çast viktimën. Tash, një studim i ri ka zbuluar origjinën e helmit të tyre …

Lexo më shumë