fbpx

Shkencë

Nga kush do ta shkatërrohet Toka?!

Toka mund të shkatërrohet ndonjë ditë, nga ndonjë ngjarje katastrike, e cila mund të çojë në fundin e jetës mbi Tokë. Përveç rënies së lirë të asteroideve, ajo që rezulton nga një studim i Qendrës së Kembrixhit për Studimin e Rreziqeve Ekzistenciale (Cser), është se, kërcënimi më i madh për …

Lexo më shumë

Prof. Sykja shpjegon zbulimin që konfirmoi se Ajnshtajni pati të drejtë

Teoria e Albert Ajnshtajnit për valët gravitacionale u vërtetua nga shkencëtarët, duke konfirmuar edhe njëherë gjenialitetin e fizikantit. Pas një vëzhgimi të deformimit të hapësirë-kohës, të gjeneruar nga përplasja e dy vrimave të zeza 1.3 miliard vjet dritë larg Tokës, shkencëtarët konfirmojnë teorinë e Relativitetit të Përgjithshëm të hartuar nga …

Lexo më shumë

Një planet ndryshe nga të tjerët

Planeti i Keplerit 413B ndodhet 2300 vjet larg tokës dhe përmbyll rrotullimet rreth dy diejve të tij çdo 66 ditë. Ky planet si pohojnë shkencëtarët është një gjigant gazor, më i madh se Neptuni. Këto janë disa nga gjetjet e ekipit të ‘teleskopit Kepler’, falë të cilit janë zbuluar mbi 3000 planete jashtë …

Lexo më shumë