Shkencë

Anomalitë më ekstreme të motit

Në hemisferën veriore jo tropikale, ne e kemi ndarë vitin në katër stinë: dimri i ftohtë, pranvera e ngrohtë dhe e gjelbër, vera e ngrohtë ose e nxehtë dhe vjeshta e freskët dhe gjetherënëse. Sidoqoftë, me raste, moti nuk sillet në përputhje më stinën përkatëse. Në këtë listë, ne do …

Lexo më shumë

A jemi krijuar nga substanca yjore

Astronomët e projektit “Sloan Digital Sky Survey” (SDSS) që ka për qëllim ndërtimin e një harte të detajuar të Universit, pohojnë se njerëzit dhe yjet ndajnë të njëjtat elemente kimike. Falë teleskopit ARC të Observatorit “Apache Point” në Nju Meksiko (SHBA), që është i pajisur me instrumente që masin gjatësitë e valëve …

Lexo më shumë

A e dini se ka gjallesa të pavdekshme?

Në kërkim të pavdekshmërisë njerëzve mund t’u ndihmojnë qenie të gjalla ekzistuese, të cilat qysh tash janë të pavdekshme. Pavdekshmëria është nocion i cili pandërprerë e intrigon njerëzimin. Ndonëse futuristët parashikojnë se njerëzit në të ardhmen do ta gjejnë fshehtësinë e pavdekshmërisë, me të do të vijnë edhe problemet e …

Lexo më shumë

Shtatë fakte rreth oqeaneve

Edhe pse 70 për qind e sipërfaqes së Tokës është e mbuluar me ujë, oqeanet janë ende një mister për shumë shkencëtarë. Është interesante se më shumë njohim sipërfaqen e hënës se sa, çfarë saktësisht fshihet në thellësitë e oqeanit. Në fakt, 12 persona kanë shkelur në hënë, kurse vetëm tre …

Lexo më shumë