Shkencë

Hapi drejt njeriut të dizajnuar?

Shkencëtarët kanë rindërtuar kromozomin e tharmit duke eliminuar materialin e tepërt gjenetik dhe të panevojshëm për jetën. Organizma të tillë të dizajnuar mund të jenë e ardhmja e bioteknologjisë. 12 vjet më parë shkencëtarët krijuan të parin virus sintetik. Rreth pesë vjet më vonë ata rindërtuan gjenomin e plotë të …

Lexo më shumë

Hapi drejt njeriut të dizajnuar?

Jef Boeke

Shkencëtarët kanë rindërtuar kromozomin e tharmit duke eliminuar materialin e tepërt gjenetik dhe të panevojshëm për jetën. Organizma të tillë të dizajnuar mund të jenë e ardhmja e bioteknologjisë. 12 vjet më parë shkencëtarët krijuan të parin virus sintetik. Rreth pesë vjet më vonë ata rindërtuan gjenomin e plotë të …

Lexo më shumë

Akrepat e orës dhe sulmet në zemër

akrepat

Ndërrimi i akrepave të orës dhe kalimi nga koha dimërore në ate pranverore duket se ka lidhje të ngushta me rritjen e sulmeve në zemër. Kështu të paktën pohojnë shkencëtarët amerikanë sipas të cilëve ‘ka dëshmi të shumta se vetëm 24 orë pas ndryshimit të kohës tradicionalisht janë regjistruar më …

Lexo më shumë

Sa aroma dallon hunda e njeriut?!

Hunda e njeriut mund të dallojë të paktën 10.000 aroma më shumë se që besohej, shkruan revista shkencore Sience. Numri i aromave tani shkon në 20 mijë. Sipas revistës në të kaluarën shkencëtarët kanë besuar se njeriu është në gjendje të dallojë më pak se 10.000 aroma. Të dhënat e …

Lexo më shumë

Arrihet fuzioni nuklear nga laseri

fuzioni, shkenca, nukleare

Hulumtuesit në ‘Lawrence Livermore National Laboratory’ thanë se ata kanë arritur një sukses të paparë deri tash: Një sistem i fuzionit bërthamor ka prodhuar më shumë energji se sa kishte  shpenzuar. Ndërkohë që mund të duket një fitore e vogël, kjo është hera e parë që shkencëtarët kanë qenë në …

Lexo më shumë

Numërohen balenat nga hapësira

balenat

Numërohen balenat nga hapësira. Shkencëtarët kanë demonstruar një metodë të re për të numëruar balena nga hapësira. Kjo metodë përdorë fotografi satelitore me rezolucion shumë të lartë dhe softuer për përpunim të imazheve, për të hetuar automatikisht gjitarët e mëdhenj në oqean ose pranë sipërfaqes së oqeanit. Një numërim provë …

Lexo më shumë

Mali gjigand në Paqësor

Shkencëtarët kanë zbuluar një mal gjigand në Oqeanin Paqësor, kreshta e tij ngrihet 1100 metra nga baza e oqeanit 5100 metra të thellë. Zbulimi është bërë rreth 2600 kilometra në jug të Havait, raporton “RT”. Një ekip kërkuesish nga Universiteti i Nju-Hempshajër e zbuloi malin gjigant në muajin gusht, gjatë …

Lexo më shumë