Ballina / Shkencë

Shkencë

Zbulohet minerali i ri në meteorët e sistemit diellor

Identifikohet një mineral i ri në meteorët më antikë të Sistemit Diellor. Quhet rubinit, në nder të pionerit të kimisë kozmike, Alan Rubin dhe është njohur zyrtarisht nga Shoqata Minerare Ndërkombëtare. Ky mineral është zbuluar në dy meteorë që kanë rënë në Itali dhe Meksikë. Minerali, i përshkruar në revistën shkencore …

Lexo më shumë

Britanikët zbulojnë një `thesar` nënujor në Atlantik

Shkencëtarët britanikë kanë zbuluar një “thesar”, kryesisht të formuar nga teluri dhe minerale të rralla, në një mal nëndetar në oqeanin Atlantik. Zbulimi i kësaj shtrese mineralmbajtëse, rreth 500 km larg ishujve Kanare, nxori në pah se ky formacion nëndetar është “çuditërisht i pasur”. I njohur si Mali Detar i …

Lexo më shumë

Pse disa njerëz pinë duhan gjithë jetën, por mushkëritë i kanë të shëndetshme

​Shkencëtarët në Britani duket se kanë shpjeguar arsyen se përse disa njerëz kanë mushkëri të shëndetshme, pavarësisht se kanë një jetë që tymosin duhan. Analizat mbi 50 mijë njerëz kanë treguar se bëhet fjalë për një mutacion në ADN-në e disa njerëzve, që përmirëson funksionimin e mushkërinjve dhe maskon impaktin …

Lexo më shumë