fbpx

Shembet teleskopi gjigant Arecibo

Shembet teleskopi gjigant Arecibo, platforma 800 tonëshe u rrëzua pasi i këputen kabllot. Pasi u këputën dy kabllo çeliku, platforma e antenës u shemb.

Teleskopi gjigant Arecibo në Porto Riko u shemb brenda natës. Në gusht dhe fillim të nëntorit, dy kabllo u çanë dhe bënë që platforma 800 tonëshe të rri pezull mbi pjatën e antenë.

Fondacioni Kombëtar i Shkencës (NSF) njoftoi se do të mbyllte teleskopin më herët.

Fotografitë e para të objektit të shkatërruar tani po shfaqen në Twitter. Vetëm kullat mbështetëse mund të shihen në të, pa kabllot stabilizues dhe platformën.

NSF konfirmoi rrëzimin në Twitter. Askush nuk u lëndua gjatë incidentit. Ata janë shumë të trishtuar për këtë dhe aktualisht po diskutojnë se si të veprohet. Ata duan të gjejnë mënyra për të vazhduar mbështetjen e komunitetit shkencor. Ende nuk ka detaje rreth incidentit.

Pasi u këput kabllo e dytë, NSF tashmë kishte pritur që platforma të mos qëndronte shumë gjatë ashtu. Qëllimi ishte të stabilizohej struktura në atë masë që të mund të ndahej në mënyrë të sigurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.