Serwer: Grenell do të marrë rolin kryesor, do të imponojë idenë e ndarjes

I dërguari i posaçëm i propozuar i Shtëpisë së Bardhë, Richard Grenell, do të marrë një rol mbizotërues në qasjen e SHBA-së për dialogun Serbi-Kosovë dhe do ta shtypë Matthew Palmerin, përfaqësuesin e veçantë të Departamentit të Shtetit, sipas analistit amerikan Daniel Serwer, profesor në Universitetin Johns Hopkins.

Në një blog, të cilin ai shkroi me rastin e emërimit, si dhe në një intervistë për Zërin e Amerikës, Serweri e quajti vendimin për ta caktuar Grennelin “të çuditshëm”. Siç thotë ai, edhe pse Grenell është diplomat dhe ambasador, është e qartë se ai përfaqëson Shtëpinë e Bardhë.

Richard Grenell është politikisht i afërt me John Boltonin, ish këshilltar i sigurisë kombëtare i Trumpit, i cili tha vitin e kaluar se Shtetet e Bashkuara nuk do të kundërshtojnë shkëmbimet territoriale nëse bien dakord nga Beogradi dhe Prishtina. Disa analistë gjithashtu supozojnë se Grenell është një mbështetës i idesë, të cilën Gjermania dhe kancelarja e saj Angela Merkel e kundërshtojnë me forcë. Serweri beson se Grenell nuk do të pranojë argumentet e Gjermanisë, por do të përpiqet të imponojë idenë e shkëmbimit të territorit.

“Unë besoj se do të përpiqet t’ua imponojë Gjermanisë, Kosovës dhe Serbisë, ndërsa kundërshtarët më të fortë të asaj ideje në Kosovë janë serbët që jetojnë në jug të Ibrit. Është e çuditshme që të përpiqen të imponojnë një ide kaq të keqe, por ajo që i motivon ata – mirë, ata mund të vrasin “dy mizat e Klintonit” me një goditje – Kosova dhe Bosnja dhe Hercegovina – kjo është një arritje domethënëse nëse dëshiron të kënaqësh Shtëpinë e Bardhë. Do të jetë gjithashtu një konfirmim i zhvendosjes në politikën amerikane nga zgjidhjet liberale-demokratike të bazuara në të drejta të barabarta për zgjidhje etno-nacionaliste të bazuar në ndarjen e grupeve etnike. Kjo nuk është zgjidhja për të cilën unë jam, por kam frikë se Shtëpia e Bardhë është e vendosur të përpiqet ta imponojë atë”, thotë Serweri.

Mandati i Grenell në Gjermani ka qenë i diskutueshëm që nga fillimi, kur ai sugjeroi që kompanitë gjermane të pushonin biznesin me Iranin, dhe u tha mediave konservatore, Brightbart News, se dëshironte të forconte të djathtën evropiane.

“Grenell është në një marrëdhënie të dëshpëruar me gjermanët, të cilëve ai nuk u pëlqen, dhe ata e shohin atë si një përfaqësues të administratës amerikane me të cilin nuk kanë marrëdhënie veçanërisht të ngrohta. Nëse Shtëpia e Bardhë dëshiron një marrëdhënie më të ngushtë me gjermanët, personi i fundit që ata duhet të zgjedhin për këtë proces është Grenell”, thotë Serwer.

Ai dyshon se Grenell dhe Matthew Palmer do të jenë në gjendje të punojnë njëkohësisht në ndërmjetësimin midis Beogradit dhe Prishtinës.

Ndërsa Serbia dhe Kosova kanë negociuar normalizimin e marrëdhënieve, Grenell bëhet një i dërguar special për bisedimet e paqes. Daniel Serwer nuk sheh ndonjë rëndësi të veçantë në ndryshimin e terminologjisë.

“Sinqerisht, nuk mendoj se askush në Shtëpinë e Bardhë nuk e kupton ndryshimin midis bisedimeve të paqes dhe normalizimit. Është një dallim i hollë, semantik, dhe këtyre njerëzve kjo thjesht nuk u intereson. Unë nuk shoh shumë nga kjo, paqja mbretëron që nga përfundimi i luftës në 1999-ën. Këto nuk mund të jenë bisedime për paqe, ato duhet të jenë për normalizimin e marrëdhënieve, “përfundon profesori në Universitetin Johns Hopkins.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!