Ballina / OP./INTERVISTA / Serwer analizon Strategjinë e zgjerimit për Ballkan
DANIEL SERVER

Serwer analizon Strategjinë e zgjerimit për Ballkan

Analisti amerikan i çështjeve të Ballkanit, Daniel Serwer, ka komentuar strategjinë për zgjerimin e Ballkanit Perëndimor dhe atë se ku gjendet Kosova. Serwer nuk e sheh në një pozitë të mirë shtetin e Kosovës, derisa flet për rëndësinë që ka përmirësimi i raporteve me Serbinë.

Pjesa ku Serwer flet për Kosovën në peacefare:

Kosova është mbrapa. Ajo ende nuk ka arritur statusin e kandidatit. Por njoftimi e bën të qartë që secili vend në parim do të kualifikohet më vete pa ndonjë urdhër të paracaktuar. Strategjia gjithashtu nënvizon rëndësinë e zgjidhjes së çështjeve me fqinjët, që do të thotë se Serbia do të duhet të shënojë progres me Kosovën më shpejt sesa më vonë, në mënyrë që të përfitojë nga pozita e saj udhëheqëse.

Njoftimi i Komisionit Evropian përfshinë një tregues të fushave prioritare për 2018-20.

Sundimi i ligjit, siguria dhe migracioni, zhvillimi socio-ekonomik, lidhja e transportit dhe energjisë, axhenda dixhitale, pajtimi dhe marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë.

Edhe kjo është e mirë, pasi u jep vendeve të Ballkanit Perëndimor një ide mjaft të qartë për atë rreth të cilës duhet të punojnë.

Këtu nuk ka surpriza: sundimi i ligjit ka qenë në krye të shqetësimeve të Brukselit, pasi që tani konsiderohet si pranimi i parakohshëm i Bullgarisë dhe Rumanisë, kriza e emigrantëve ka preokupuar shumë anëtarë të BE për disa vite, duke e lidhur Ballkanin me pjesa tjetër e BE-së me infrastrukturën e transportit dhe energjisë është një nevojë e vërtetë dhe e ngutshme dhe “axhenda dixhitale” me sa duket përfshinë mbrojtjen kibernetike, si dhe përmirësimin e performancës së internetit në rajon.

Pajtimi dhe marrëdhëniet e mira fqinjësore janë ende sfida të mëdha në Ballkanin Perëndimor, sidomos midis Kosovës dhe Serbisë.

Spanjollët thuhet se kanë vendosur një vijë të kuqe për hyrjen e Kosovës në BE si një shtet sovran, me sa duket për shkak të shqetësimeve të Madridit rreth pavarësisë së Katalonjës.

Kjo është e tmerrshme, pasi Beogradi tashmë ka pranuar në parim se ajo dhe Prishtina do të kualifikohen veçmas për anëtarësimin në BE, e cila është në dispozicion vetëm për shtetet sovrane. Pozicioni i Madridit do të inkurajojë papajtueshmërinë e Beogradit.

Por unë jam gjithashtu i informuar se Spanja ka treguar se do të pranojë çfarëdo zgjidhjeje mes Prishtinës dhe Beogradit.

Unë shpresoj që t’i shoh ata ta bëjnë këtë më shpejt, se sa më vonë. Nëse Beogradi pret deri pak para pranimit në BE, ajo mund të detyrohet të pranojë çfarëdo qeverie më miqësore në Prishtinë që vendoset në BE.

Nëse Prishtina pret, rrezikon të shohë Beogradin të hyjë në BE pa një zgjidhje të kënaqshme të çështjes.

@Fluidi

Provo po ashtu

konflikti global

Konflikti global, në një epokë të re të ekstremeve

Sfidat me të cilat ballafaqohet bota sot, do të ishin të paimagjinueshme në shekullin XX. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.