Richard H. Thaler u nderua me çmimin Nobel në Ekonomi
Richard H. Thaler u nderua me çmimin Nobel në Ekonomi

Richard Thaler nderohet me Çmimin Nobel për Ekonomi

Komiteti i çmimeve Nobel tha se Thaler u zgjodh për “kontributin e tij në studimin e sjelljes së konsumatorëve.”

“Duke eksploruar pasojat e racionalitetit të kufizuar, preferencave sociale dhe mungesës së vetëkontrollit, Thaler ka treguar se si këto tipare njerëzore ndikojnë sistematikisht në vendimet individuale, si dhe në rezultatet e tregut “, tha Akademia Suedeze.

Thaler zhvilloi teorinë e “kontabilitetit mendor” duke shpjeguar sesi njerëzit thjeshtëzojnë vendim-marrjen duke krijuar llogari të veçanta në mendet e tyre, duke u fokusuar në ndikimin e ngushtë të çdo vendimi individual sesa në efektin e përgjithshëm.

Thaler ka lindur në vitin 1945 në East Orange, të Nju Xhersit dhe ka marrë doktoraturën nga Universiteti Rochester i Nju Jorkut në vitin 1974. Ai është profesor në universitetin e Çikagos në Illinoi.

Akademia Mbretërore Suedeze e njoftoi çmimin sot. Ai ka një vlerë monetare prej 1.1 milion dollarësh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.