Më fal

Rëndësia e të thënit: Më fal

A mund të thuash më fal?

Domethënia e saj është shtrembëruar: nuk përdoret më si njohja e një gabimi, por si një mënyrë ironike për t’u larguar nga bashkëbiseduesi ynë. Është e frikshme të pranosh një gabim. Kjo është një tjetër arsye pse ne jemi bërë më të ndjeshëm. Por arsyetimi i fjalës është mjaft i rëndësishëm për të përmirësuar marrëdhëniet njerëzore. Me të gjithë.

5 këshilla për ta bërë atë në mënyrë efektive dhe bindëse

Rëndësia e të kërkuarit falje

A e dini ndonjë fjalë efektive për të përmirësuar marrëdhëniet njerëzore, me të gjithë? Kjo është fjala MË FAL, e thjeshtë dhe e qartë, e thatë dhe e fuqishme në thjeshtësinë e saj. Me siguri ju e njihni, por ndoshta ju i përkisni shumicës së njerëzve që kanë humbur zakonin e shqiptimit të saj, sikur të ishte bërë e parehatshme. Ose e tepërt. Është pothuajse një rrokje, më shumë se një fjalë.

Rëndësia e të thënit

Megjithëse bëjmë përpjekje të madhe për ta thënë atë. Në shtëpi, kur në një moment të lodhjes ne i përgjigjemi ashpër çështjes së fëmijës. Në zyrë, kur bëhemi arrogantë me kolegun më të dobët. Në rrugë, ndoshta sepse pa dashje kemi goditur një kalimtar tjetër.

Të kërkuarit falje nuk është shenjë dobësie

Në praktikë, ne shprehim keqardhje kur duam t’i bëjmë të ditur bashkëbiseduesit tonë diçka që nuk e kemi kuptuar në fjalën e tij. Domethënia drejt sarkazmës enjë fjale që ka humbur fuqinë e saj semantike, e cila mund të përmblidhet në sinonimin “Më vjen keq”, është shumë e përhapur në botën anglo-sakson, ku përdorimi i shpeshtë i termit “më fal” shërben vetëm për të çorientuar bashkëbiseduesin.

Avantazhet e të kërkuarit

Sipas asaj që shkruan New York Times, kjo fjalë është hequr, sepse nuk jemi më të interesuar ta njohim gabimin, duke e marrë parasysh atë: përkundrazi me një arrogancë të caktuar ne e riafirmojmë dhe e vlerësojmë kryeneçësinë, në mënyrë kokëforte për të interpretuar jetën. Megjithatë “Më falni”, është një fjalë e thjeshtë që, siç tregojnë edhe studimet neurologjike të kohëve të fundit, përmirësojnë marrëdhëniet njerëzore dhe pjesën e trurit ku ndodhet empatia.

Me leje dhe faleminderit: Rëndësia e këtyre dy fjalëve të thjeshta

Siç theksoi kohët e fundit Papa Françesku, dhe fjalët “Me leje” dhe “Faleminderit”, janë fjalë kryesore të bashkëjetesës së mirë. Duke i përdorur me bujari nuk do të thotë se tregoheni të dobët ose të nënshtruar, pasi jeni të hapur për marrëdhënie të mira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.