Ballina / PSIKOLOGJI (page 30)

PSIKOLOGJI

Ku deponohen kujtimet

Ekzistojnë hapësira të ndara mirë mes kujtimve të të bukura dhe atyre të këqija. Truri i konservon në rafte të ndryshme. Në fakt bëhet fjalë për dy lloji neuronesh, gjenetikisht të programuara për të kodifikuar dhe konservuar vetëm kujtimet e këndshme ose vetëm ato të pakëndshme. Nëse njëra mbizotëron ndaj …

Lexo më shumë

10 gjërat që lumturojnë fëmijët

Një kohë zbulimi, loje, mrekullie, dhe argëtimi me botën, teksa fëmija vazhdon të njohë atë që e rrethon. Për prindërit, kjo kohë mund të sjellë një ndjesi shqetësimi, teksa përpiqen të sigurojnë shëndetin dhe lumturinë e fëmijës. Ja dhjetë këshilla të provuara shkencërisht, që garantojnë një fëmijëri të lumtur e …

Lexo më shumë

Stanford Medicine: Kështu mësohet më shpejt

Vitin e fundit, Stanford Medicine e kishte quajtur privimin e gjumit tek adoleshentët “epidemi”, duke e ndërlidhur atë me shumë pasoja shëndetësore – siç është paaftësia për t’u përqendruar, notat e dobëta në shkollë, aksidentet e vogla të komunikacionit si pasojë e shpërqendrimit, shqetësimi, depresioni dhe mendimet për vetëvrasje. Sidoqoftë, …

Lexo më shumë