Pse SHBA-ja është e interesuar t’i blejë të gjitha rezervat e ilaçit Remdesivir?

Me më shumë se 2.6 milionë raste të konfirmuara me COVID-19 dhe rreth 130,000 vdekje, Shtetet e Bashkuara janë goditur më shumti nga pandemia e koronavirusit. Si pjesë e përpjekjeve për të trajtuar situatën, Departamenti i Shëndetit në SHBA njoftoi më 30 qershor se kishte blerë 500,000 doza të Remdesivir, shifër kjo që përbën praktikisht të gjitha furnizimet e mundshme për tre muajt e ardhshëm.

Sekretari amerikan i Shëndetësisë, Aleks Azar, e përshëndeti këtë veprim si “një marrëveshje e mahnitshme për të siguruar që amerikanët të kenë qasje në terapinë e parë të autorizuar për COVID-19”.

Vendet tjera e pritën me shqetësim këtë lajm, pasi edhe ato po luftojnë me pandeminë, dhe së shpejti mund të kenë mungesë për trajtimin e pacientëve me gjendje të rëndë.

“Ky është ilaçi i parë i miratuar, por a ekziston mekanizmi për qasje në furnizim?”, tha për gazetën Guardian, Andrew Hill, një studiues në Universitetin Liverpolit.

Bioetikologu i Universitetit të Nju Jorkut, Arthur Caplan, tha se blerja e Remdesivirit nga ana e SHBA-së, mund të pengojë përpjekjet e vendeve të tjera për të siguruar furnizimin me këtë ilaç, por ai hodhi poshtë mundësinë që kjo të ketë efekt në përpjekjet globale për të mbajtur nën kontroll sëmundjen.

Edhe pse blerja e Remdesivirit nga ana e SHBA-së nuk mund të ketë një ndikim të madh në luftën globale kundër pandemisë, është rritur frika se kjo mund të jetë një shenjë ogurzezë e gjërave që do të pasojnë.

Deborah Gleeson, një specialiste e shëndetit publik në Universitetin LaTrobe në Melburn, e përshkroi lëvizjen e SHBA-së, si një “precedent shumë shqetësues”.

“Nëse do të ketë një vaksinë që prodhohet nga një kompani amerikane, ka të ngjarë të shohim të njëjtin lloj sjelljeje. Pra, furnizimin nga ana e SHBA-së dhe vendet e tjera të zhvilluara”, tha ajo për SBS News.

Ka pasur disa spekulime se nëse një vendi i paraqitet nevoja për furnizime me Remdesivir, mund të nxjerrë atë që njihet si një “urdhër i licencimit të detyrueshëm”, një mekanizëm i lejuar sipas rregullave të Organizatës Botërore të Tregtisë, që lejon qeveritë të prodhojnë një produkt pa pëlqimin e pronarit të patentës.

Megjithëse përdorimi i kësaj mase do t’u mundësonte vendeve të prodhojnë versionet e tyre të Remdesivirit, ky nuk është një mekanizëm që përdoret shumë shpesh, pasi shumë qeveri preferojnë të mos shkelin rregullat e patentave.

Remdesiviri ndoshta do të vazhdojë të përdoret si pjesë e një kombinimi të ilaçeve – të rinj dhe të vjetër – për të trajtuar COVID-19.

Për shembull, Deksametazona, një ilaç me kosto të ulët, i cili gjendet në dispozicion, është zbuluar se ka efekt në trajtimin e pacientëve me koronavirus.

Ilaçi tashmë është autorizuar për përdorim në trajtimin e COVID-19 në Mbretërinë e Bashkuar. Studiuesit thonë se Deksametazona zvogëlon numrin e vdekjeve të pacientëve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!