psd socialdemokratet

PSD: Arsimi në Kosovë duhet të çlirohet nga ndërhyrjet

Një vendim i Këshillit Shtetëror të Cilësisë (KShC), ua ka tërhequr akreditimin tre universiteteve; Universitetit “Haxhi Zeka” në Pejë, Universitetit “Ukshin Hoti” dhe Universitetit “Isa Boletini” në Mitrovicë. Partia Socialdemokrate e konsideron vendim të duhur dhe konform Ligjit për Arsim të lartë, i cili specifikon hapat për kualifikimin e një Universiteti si i tillë.

Ky veprim i ndërmarrë ngjalli reagime të menjëhershme nga krerët më të lartë institucionalë të vendit, përfshirë edhe kryeministrin Ramush Haradinaj, që sipas PSD-së, dëshmuan ndërhyrjen dhe presionin në sistemin e arsimit.
Në një konferencë për media të mbajtur sot, deputeti Driton Çaushi dhe anëtarja e Kryesisë, Adea Batusha, e dënuan një ndërhyrje të tillë në këto institucione të pavarura. Kjo u cilësua e rrezikshme dhe u vlerësua që krijon probleme të pazgjidhshme në arsim.

Ndër të tjera, u konstatua se pikërisht si pasojë e përfshirjes së politikës në arsim dhe vendimeve të papërgjegjshme sikur vendimi i Qeverisë në vitin 2018 për ta shkarkuar bordin e KShC-së, kishte rezultuar me përjashtimin e Kosovës nga Komiteti i Regjistrit Evropian për Sigurimin e Cilësisë në Arsimin e Lartë (EQAR).

“Arsimi duhet të çlirohet nga ndërhyrjet e pakontrolluara të aparatit shtetëror. Autonomia e institucioneve të arsimit të lartë është e paprekshme. Nuk ka garanci për arsim cilësor derisa pushteti keqpërdor çështjet e arsimit për fushata elektorale apo interesa të tjera klanore”, u tha në konferencën e PSD-së.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!