Ballina / TEKNOLOGJI / Profesionet në zhdukje për shkak të teknologjisë

Profesionet në zhdukje për shkak të teknologjisë

Me zhvillimin e teknologjisë dita ditës po zhduken edhe disa nga profesionet e së kaluarës. AFP numëron disa nga to.

Para Ditës Ndërkombëtare të Punëtoreve, ekipe të gazetarëve dhe fotoreporterëve të AFP-së, biseduan me burrat dhe gratë në mbarë globin, puna e të cilëve po bëhet gjithnjë e më e rrallë, veçanërisht pasi teknologjia po transformon shoqëritë dhe gjithë botën.

Nëpunësit e fundit të Bogotës

Duke futur një fletë të bardhë në Remington Sperry (lloj i makinës së shkrimit) të saj, Candelaria Pinilla de Gomez fillon të shkruajë. Një nga nëpunësit e rrugës Bogotas, ka kaluar 40 vitet e fundit duke shtypur mijëra dokumente të panumërta.

Sot 63 vjeçe, ajo është e vetmja grua në mesin e nëpunësve të rrugës që kanë ngritur tavolinat e tyre të vogla në trotuar duke e bërë atë një zyre moderne në bllokun e Bogotas.

E veshur në kostum, por pa kravatë, shkrimtarët punojnë në ajër të hapur, nën një ombrellë, ulur në një karrige plastike me makinë shkrimi në gjunjë.

Njëherë e një kohë, këta zyrtarë luajtën një rol thelbësor – me veprat publike, dokumentet tatimore dhe kontratat që kalonin nëpër duart e tyre.

Pinilla de Gomez mësoi tregtinë nga burri i saj kur ata mbërritën në kryeqytetin kolumbian në vitet 1960. Ai kishte një fermë “, por guerilët e morën atë”, thotë ajo.

“Në Bogota, ai më tha që unë duhet të mësoj se si të shkruaj … dhe të shkruaj, ai më mëso) dhe më pas ai vdiq”.

Sot shërbimi I saj vështirë se kërkohet, ngase kompjuterët kanë zëvendësuar makinat e shkrimit duke kursyer kohë dhe para.

Hic më mirë nuk qëndron as profesioni I Duart e Delia Veloz, I cili bashkë me kolegët e tij dikur thuajse gati kanë humbur gishtat e tyre nga lëvizja e vazhdueshme ritmike e fërkimit të rrobave të pista ndaj gurëve të përafërt në një pastrim të vjetër publik në Quito.

Me një copë kurorë kaçurrelë kaçurrelë, ky 74 vjeçar është një nga pak njerëz që kanë mbetur në Ekuador që ende praktikojnë punën e lashtë dhe të kërkuar shërbimin e larjes së rrobave për shkak të përdorimit të makinave për larje.

“Mua nuk më pëlqen makina e larjes, nuk lan shumë mirë. Ju mund të pastroni gjërat më mirë me dorë”, thotë Veloz me krenari për AFP gjersa derdh një kavanoz me ujë të ngrirë mbi një xhaketë.

Provo po ashtu

Twitter

Twitter ofron përzgjedhjen e llogarive të caktuara përmes grupeve

Në mënyrë që përdoruesit e Twitter, të shohin pikërisht atë çfarë dëshirojnë, është mundësuar forma …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.