Ballina / PSIKOLOGJI / Po sikur regjimi i Venezuelës të vazhdojë së ekzistuari
Po sikur regjimi i Venezuelës të vazhdojë së ekzistuari

Po sikur regjimi i Venezuelës të vazhdojë së ekzistuari

Ajo që nevojitet është një strategji shumëpalëshe për nxitjen e një ndryshimi politik. Në një shfaqje publike disa javë më parë, zyrtari më i lartë i Amerikës Latine, Juan Cruz, la të kuptohet se ushtria venezueliane duhet të ndërmarrë veprime kundër zotit Maduro. Por ushtria është e mbushur me korrupsion dhe udhëhiqet nga oficerë më besnikë ndaj Kubës se sa kushtetutës së Venezuelës.

Venezuela po përjeton një katastrofë pa precedent në historinë e Amerikës Latine. Megjithëse nuk është në luftë dhe kontrollon një nga rezervat më të mëdha të naftës në botë, shumica dërrmuese e më shumë se 30 milionë njerëzve thonë se nuk janë në gjendje të marrin ushqim të mjaftueshëm.

Shumica gjithashtu nuk kanë qasje të besueshme në ujë dhe energji elektrike. Furnizimet e barnave bazë u zhdukën shumë kohë më parë. Inflacioni ka arritur 14,000 për qind – po, po lexoni drejtë – dhe Caracas dhe qytete të tjera janë kthyer në zona të tmerrshme të paligjshmërisë, me disa nga normat më të larta të vrasjeve në Tokë.

Njerëzit po ikin nga vendi në masën 5,000 në ditë, duke prodhuar rrjedhën më të madhe të refugjatëve në historinë e Hemisferës Perëndimore.
Autori i kësaj fatkeqësie, regjimi i themeluar nga Hugo Chavez dhe i udhëhequr nga Nicolás Maduro, po refuzon ashpër të pranojë ndihmën humanitare. Për vite ajo ka hedhur poshtë masat më themelore për të stabilizuar ekonominë.
Në vitin e kaluar, ajo ka parë një rënie prej 30 për qind të prodhimit të naftës dhe nuk arriti të paguante në kohë rreth 50 miliardë dollarë borxhe.
Të dielën, megjithatë, organizoi zgjedhje presidenciale – në të cilën kandidatët kryesorë të opozitës dhe partitë u ndaluan.
Megjithëse sondazhet tregonin se ai mund të humbasë votimin aktual nga një nga dy kandidatët e tjerë që ai lejoi për votimin, Z. Maduro shpalli sërish fitoren.
Për Shtetet e Bashkuara dhe demokracitë e tjera perëndimore, pyetja shtrohet se çfarë ndodh më pas. Historikisht, shumë pak qeveri kanë mbijetuar një kolaps ekonomik në shkallën e Venezuelës.
Por regjimi i Maduro ka tejkaluar shumë parashikime për vdekjen e saj. Për shkak të represionit të dhunshëm në të cilin vdiqën më shumë se 130 njerëz, ajo sfumoi një kryengritje popullore pro-demokraci vitin e kaluar, duke demoralizuar opozitën kryesore.

Maduro mbetet thellësisht i lidhur me regjimin komunist në Kubë – aq shumë saqë ai kohët e fundit ka përdorur më shumë se 400 milionë dollarë në valutë të çmuar për të blerë naftë për Kubën në tregjet e huaja, edhe pse njerëzit e tij fjalë për fjalë po vdesin nga uria.

Shtetet e Bashkuara, 15 vende të Amerikës Latine, Kanadaja dhe Bashkimi Evropian kanë thënë të gjithë se nuk do t’i njohin zgjedhjet. Shumë prej këtyre qeverive po konsiderojnë vendosjen e sanksioneve të reja.
Administrata Trump, pasi ka sanksionuar z. Maduro dhe dhjetra liderë të tjerë të lartë dhe ndaloi tregtarët e Uashingtonit nga trajtimi i borxhit venezuelian, po peshon hapat shtesë – duke përfshirë një embargo potencialisht të dëmshëm për naftën venezueliane.
Ndërkohë që disa liderë latine mbështesin një lëvizje të tillë, të tjerë shqetësohen se do të shtonte vetëm valën e refugjatëve që vinin drejt kufijve të tyre. Pragmatistët theksojnë se, në sajë të prodhimit të saj në rënie dhe goditjes së objekteve të saj të eksportit nga kreditorët, Venezuela në thelb po vendos veten në embargo.
Ajo që nevojitet është një strategji shumëpalëshe për nxitjen e një ndryshimi politik. Në një shfaqje publike disa javë më parë, zyrtari më i lartë i Amerikës Latine, Juan Cruz, la të kuptohet se ushtria venezueliane duhet të ndërmarrë veprime kundër zotit Maduro.
Por ushtria është e mbushur me korrupsion dhe udhëhiqet nga oficerë më besnikë ndaj Kubës se sa kushtetutës së Venezuelës.
Cruz vetë pranoi se zgjidhja më e mundshme ishte një tranzicion i negociuar që do i ofronte z. Maduro dhe zyrtarëve të tjerë të lartë një rrugë të sigurtë.
Tani për tani, kjo gjithashtu duket e pamundur. Por madhësia e kolapsit të Venezuelës duhet të detyrojë një përpjekje më të madhe nga Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj latinë./The Washington Post

@Fluidi

Provo po ashtu

vetmia, mësime

Gulf News: Pse është kaq i vetmuar brezi i sotëm ?

Mos harroni: Mos e matni veten me arritjet e njerëzve të tjerë. Ju nuk jeni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.