fbpx

Plakja po ul mesataren e intelegjencës

Që nga viti 2004, studiuesit kanë konstatuar një rënie të kuotës së inteligjencës mesatare e njohur si IQ.

“Një ulje prej 7-10 pikë në më pak se një shekull”, shpjegon për revistën ‘NewScientist’, Michael Woodley i Free University of Bruxelles në Belgjikë.

Për thuajse një shekull, niveli i inteligjencës, në shtetet me nivel të mirë mirëqenie, u rrit me rreth 3 pikë në dhjetë vite.

Një efekt i shpjeguar nga ekspertët është për shkak të kushteve socio-ekonomike, një dietë më e shëndetshme dhe nivel më i lartë kulturor i popullsisë.

Gjeneratat e reja do të jenë më pak inteligjente? Ky fenomen shpjegohet nga Robin Morris i King’s College of London në Angli, i cili së bashku me ekipin e tij analizoi karakteristikat e mbi 1750 tipeve të ndryshme testimesh, për të matur nivelin e inteligjencës që nga viti 1972.

Hipoteza e studiuesve shpjegohet me plakjen progresive të popullsisë.

Inteligjenca përbëhet nga memoria afat shkurtër dhe memoria e punës. Kur shkencëtarët vlerësuan rezultatet totale të dy lloj testimeve, zbuluan një skemë: pikët e memories afatshkurtër ishin rritur, por ishte reduktuar ajo e memories që lidhje me punën, aftësia për të mbajtur mend informacione, analizuar dhe marrë vendime.

Jo vetëm… Me kalimin e viteve janë shtuar edhe kandidatët që iu janë nënshtruar testimeve me moshë mbi 60 vjeç. Memoria e punës pëson rënie me moshën, ndërkohë që ajo afatshkurtër ruhet.

Kështu që ekipi i Morris pretendon se shtimi i personave me moshë mbi 60 vjeç, ndikon në uljen e nivelit të memories për punën dhe kësisoj edhe me rënien e nivelit të inteligjencës mesatare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.