fbpx

Petrela : Më 1968 gripi i Hong Kongut shuajti 300 jetë për dy muaj vetëm në Tiranë

Edhe pse ka futur të gjithë botën në karantinë, pandemia e koronavirusit të ri nuk është e vetmja që ka njohur planeti dhe madje as më fatalja.

Prof.Dr. Mentor Petrela, shef i Shërbimit të Neurokirurgjisë në QSUT në një intervistë për Rtv Ora u ndal vetëm te historiku i epidemive në vendin tonë.

Ai tregon se në vitet ’68-’69, gripi i Hong Kongut i futur në vendin tonë përmes specialistëve kinezë u mori jetën 300 personave vetëm në Tiranë në harkun kohor të dy muajve.

Petrela: Kemi disa epidemi virale në kujtesën e vendit tonë. Kemi epidemninë e H3N2, gripi i Hong Kongut i viteve ’68-’69 që u fut përmes specialistëve kinezë. Në 2 muaj ka pasur 300 të vd ekur në Tiranë. Nuk arrinin mjetet e funeraleve dhe të afërmit dhe filluan të bëheshin varrimet në orën 10, që nuk ishte zakon.Ka qenë dhe epidemia jo virale e kolerës në ’94, me 36 të vd ekur. Dhe epidemia virale e poliomelititit që ka pasur 4 të vd ekur. Flasim për epidemi dhe jo pandemi. Pandemi ka qenë gripi i Hong Kongut.

Edhe pse shifrat aktuale nga koronavirusi nuk justifikojnë mbylljen totale të jetës, Petrela thotë se karantimi ka qenë e vetmja zgjidhje që Shqipëria ka për të shmangur përhapjen masive të virusit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.