Për një deakadë u vodhën 4 miliardë të dhëna

Dekada e kaluar ka parë një ‘shpërthim’ në numrin e njerëzve që u besojnë kompanive të mëdha teknologjike me të dhënat e tyre personale, por ka pasur gjithashtu një rritje të shkeljeve të të dhënave në shkallë të gjerë.

Nga 15 shkeljet më të mëdha të të dhënave në histori, 10 ndodhën në dekadën e kaluar. Secili përfshin vjedhjen e dhjetëra apo qindra miliona të dhënave të tilla si letrat kredenciale për hyrje, informacion financiar, ose të dhëna personale, duke shtuar gati 4 miliardë rekorde të vjedhura në total gjatë 10 viteve të fundit.

Ja 10 shkeljet më serioze të të dhënave të ndodhura në 10 vitet e fundit:

Rrjeti i kompanisë së shitjeve me pakicë Target –  Rrjeti i Target u kompromentua pasi hakerat synuan një kontraktues të palëve të treta që punonin për kompaninë. Synimi ishte subjekt i një shkelje të të dhënave në 2013 që ekspozoi 40 milion llogari të kartave të kreditit dhe debitit. Shkelja ndodhi gjatë dy javëve të fundit të 2013 dhe u zbulua në vitin 2014, duke u nisur një hetim nga Shërbimi Sekret.Kompania e raportimit të

Konsumatorit Equifax – Një shkelje e të dhënave për vitin 2007 kishte si synim Equifax, duke prekur deri në 143 milion përdorues. Hakerët vodhën emra, numrat e sigurimeve shoqërore, datat e lindjes, adresat dhe numrat e disa licencave të shoferëve nga përdoruesit e Equifax, ndërmarrja zbuloi vjedhjen në korrik 2017. Më vonë u zbulua se u vodhën edhe pasaportat e disa përdoruesve.

Kompania e shitjeve online eBay – Një sulm kibernetik në 2014 në eBay bëri të mundur vjedhjen e kredencialeve hyrëse të 145 milion përdoruesve. Hakerët kompromentuan llogaritë e një numri të vogël të punonjësve të eBay, duke fituar mundësinë e informacionit për miliona përdorues. Kompania nuk ishte e sigurt se sa njerëz u prekën, por paralajmëroi 145 milion prej përdoruesve të saj për të ndryshuar kredencialet e tyre të hyrjes.

Kompania e veshjeve Under Armour – Një shkelje e të dhënave të Under Armor preku 150 milion përdorues të aplikacionit celular të dyqanit në 2018. Hakerat vodhën emrat e përdoruesve, fjalëkalimet dhe adresat e postës elektronike. Aksionet e kompanisë morën një goditje të konsiderueshme pasi doli lajmi për shkeljen.

Kompania e programeve kompjuterike Adobe – Deri në 152 milion rekorde u vodhën nga Adobe në një shkelje të të dhënave në 2013. Adobe fillimisht tha se 3 milion llogari janë prekur, duke e rishikuar numrin i cili shkoi në 38 milion, ndërsa mbikëqyrësi i sigurisë në internet Sophos tha se gjeti mbi 150 milion rekorde të shkelura.

Kompania e bursës Nasdaq – Një grup hakerash të Europës Lindore vodhën mbi 160 milion regjistrime nga kompani që lidhen me Nasdaq para se të ndaloheshin nga autoritetet në 2013. Hakerët e kapur kishin krijuar një rrjet ndërkombëtar të krimeve kibernetike.

Websitet për të rritur – Një shkelje e të dhënave për vitin 2016 komprometoi më shumë se 412 milion llogari nga një rrjet websitesh të orientuara për të rritur. Shkeljet kishin shënjestruar një numër të madh faqesh që operonin online.

Kompania e mikpritjes Marriott’s – Hakerët hynë në sistemin e rezervimit të Marriott në vitin 2018, duke përvetësuar informacione private të 500 milion vizitorëve. Hakerët vodhën emrat, adresat, numrat e kartave të kreditit dhe numrat e telefonit të mysafirëve të hotelit, si dhe informacionin për itineraret e udhëtimit si numrat e pasaportave dhe datat e mbërritjes dhe të nisjes.

Facebook – Më shumë se 540 milion të dhëna të përdoruesve të Facebook janë marrë nga serverat në prill 2019. Cambridge Analytica ishte një nga incidentet i cili bëri bujë në media ku drejtuesi i Facebook, Mark Zuckerberg u detyrua të dalë para gjykatës federale në SHBA.

Kompania e shërbimeve financiare First America– 885 milion rekorde financiare të ndjeshme u lanë të ekspozuara nga First American në serverat publik, ku çdokush mund të hynte në to deri në maj të vitit 2019. Numrat e sigurimeve shoqërore, dokumentet e taksave dhe më shumë informacione personale u lanë të ekspozuara në faqet e internetit të arritshme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.