fbpx

Peci elaboron aspektin infrastrukturor të marrëveshjes së Washingtonit

Ish ambasadori i Kosovës në Suedi, Lulzim Peci ka shpaluar pikëpamjet e tij lidhur me Marrëveshjen e Washingtonit nga një këndvështrim ndryshe nga ai që u përmend gjatë këtyre ditëve.

Postimi i plotë i Pecit:

Per te kuptuar me mire marreveshjen e Washingtonit, dhe ate ne aspektin infrastrukturor, duhet te kemi parasysh disa elemente kyqe ne aspektin gjeopolitik.

Se pari, hekurudha moderne Durres – Tirane – Prishtine – Nish qe lidhet me Sofje dhe Varne per here te pare do ta lidhe Detin Adriatik me Detin e Zi. Kjo linje eshte paralele me linjen e gazit qe do te kaloj permes Bullgarise ne Maqedoni dhe Shqiperi, ne te cilen do te lidhet edhe Kosova permes Maqedonise.

Se dyti, kjo linje hekurudhore e lidhe Kosoven dhe Shqiperine permes infrastruktures hekurudhore me Evropen Qendrore, dhe jo vetem Serbine me Detin Adriatik.

Se treti, lidhja me hekurudhe moderne Prishtine – Shkup qe vazhdon me tutje ne Selanik, do ta lidhe edhe Detin Adriatik me Detin Egje. Te mos harrojme qe edhe sot nuk ka tren direkt Beograd – Selanik.

Se katerti, 33% i portit te Selanikut eshte dhene ne koncesion/pronesi te kompanive kineze te cilat ia kane ve synin qe ta kene 100% ne pronesi te tyre.

Ne aspektin strategjik dhe infrastrukturor, Kosova nga nje zorre qore eshte duke u shnderruar ne nje nyje dhe qender strategjike te transportit te mallerave dhe njerezve ne Ballkan, por vetem si nje aleat i sigurte i SHBA-ve dhe perendimit.

Duke shikuar se cfare do te fitoj vetem Serbia nga kjo marreveshje, nuk jemi duke pare se cfare do te fitoj Kosova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.